11.10.2011 Podgorica

Srpski ulazi u crnogorski ustav

Srpski ulazi u crnogorski ustav
Skupština Crne Gore razmatraće danas predlog opozicionih partija za promenu ustava po kojem bi srpski jezik bio službeni, a trobojka 'narodna' zastava uz postojeću državnu.

Opozicini predlog promena ustava predviđa i da ne zastarevaju krivična dela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala. Za verifikaciju predloženih promena ustava neophodna je dvotrećinska većina poslanika.

Manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partijaranije je saopštila da je za nju neprihvatljiva promena u delu ustava koji se odnosi na identitetska pitanja.

Opozicione stranke Nova srpska demokratija i Pokret za promjene izrazile su zadovoljstvo zbog spremnosti vladajuće Demokratske partije socijalista da podrži predlog opozicije za promene Ustava Crne Gore.

Takva podrška nagoveštava da bi na sednici crnogorskog parlamenta mogla biti postignuta dvotrećinska većina za promene Ustava koje se odnose na državne simbole i na pitanje upotrebe jezika.

Na Odboru Skupštine Crne Gore za ustavna pitanja danas je ocenjeno da postoji ustavno-pravni osnov za opozicioni predlog o simbolima i jeziku.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side