SRS u debati u Skupštini Srbije pitala zašto raste javni dug
04.10.2019 Beograd

SRS u debati u Skupštini Srbije pitala zašto raste javni dug

SRS u debati u Skupštini Srbije pitala zašto raste javni dug Foto: Novi magazin/ SA
U raspravi o setu finansijskih zakona u Skupštini Srbije, najviše primedbi imali su poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) koji su ponovili da oslanjanje na strane investicije neće doneti željeni razvoj zemlje.

Poslanica SRS Nataša Jovanović zamerila je što su finansijske zakone kreirali USAID i Evropska unija (EU).
 
Rekla je i da se SRS zalaže da se Srbija osloni na investicije "tradicionalnih prijatelja" a ne samo od kompanije iz EU.

Jovanović je pitala da li "ima zebnju da će strani ulagači jednog dana da napuste naše tržište, jer su to uglavnom fabrike koje zahtevaju jednostavnu radnu snagu i isplaćuju minimalac".

Ministar finansija Siniša Mali je ponovio da privreda jača i da će u decembru prosečna plata biti veća od 500 evra.

Dodao je da se razvojem tržišta kapitala pravi "platforma za brži rast", a istovremeno se smanjuje javni dug.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je da je Siniša Mali do 2012. godine bio "eksponent Demokratske stranke", a sada "priča kako tada nije valjalo".

Šarović je pitao kako je smanjen javni dug ako je ukupno zaduženje 2012. godine bilo 15 milijardi, a danas je iznad 24 milijarde dinara.

Siniša Mali je odgovorio da je ukupan javni dug 2008. bio 8,7 milijardi, pa 2012. skočio na 18 milijardi, a posledice tog zaduženja osećale su se još dve godine.

"Zato 2014 dug raste na 22 milijade dinara, i mi smo to odgovornim merama zaustavili i preokrenuli rast. Saa je dug oko 23,8 milijardi, dakle malo manje nego 2018. Kada je bio 24,2 milijarde dinara. I to u apsolutnom iznosu", rekao je Mali.

Šarović je replicirao da upravo po podacima Ministarstva finansija javni dug iznosi 24,3 milijarde evra po kursu od 117 dinara i da dug nije manji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side