13.06.2019 | 10:15h ► 11:59h Kragujevac

SSP: Ko je odgovoran za gašenje Zastavine ambulante u Kragujevcu

SSP: Ko je odgovoran za gašenje Zastavine ambulante u Kragujevcu
U Stranci slobode i pravde (SSP) u Kragujevcu pitaju gradsku vlast ko je odgovoran za likvidaciju Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZZR) koji postiji 60 godina, leči više od 30.000 ljudi i zapošljava 180 radnika.


Predsednik Inicijativnog odbora SSP-a u Kragujevcu Dalibor Jekić rekao je agenciji Beta da ova stranka traži da zna da li se radi o nameri ili je likvidacija primer neviđene neodgovornost i neozbiljnosti.

"Da li se sa ovim nastavlja politika gašenja ustanova i preduzeća kragujevačke gradske vlasti, ili je reč o vrhunskoj neodgovornosti", rekao je Jekić.

U SSP-u pitaju osnivača-grad Kragujevac, ko je odgovoran za razlog za pokretanje prinudne likvidacije, a to je nepodnošenje završnih računa i propuštanje roka od 90 dana koji je ostavljen za ispravljanje ove nepravilnosti.

U ovoj stranci takođe pitaju zbog čega osnivač ni skoro godinu dana od preuzimanja ZZZZR-a (ranije bio u sastavu Grupe "Zastava vozila") nije regulisao pitanje statusa Zavoda.

Zavod je privredno društvo, kaže Jekić, a treba da bude u mreži zdravstvenih ustanova.

Jekić kaže da je SSP protiv rešenja koje nudi grad, a to je da ZZZZR postane ogranak Doma zdravlja.

"Tražimo da se osnuje novi ZZZZR i da grad sva sredstva namenjena Zavodu prebaci na novi", rekao je Jekić.

Jekić je rekao da je zbog pokretanja postupka likvidacije nad nekadašnjom Zastavinom ambulantom 180 zaposlenih u pravoj agoniji jer strahuju za svoja radna mesta i egzistenciju svojih porodica.

Navodi i da gradonačelnik do danas nije našao za potrebno da održi sastanak sa zaposlenima u Zavodu.

Postupak prinudne likvidacije pokrenula je Agencija za privredne registre 29. maja, a rok je 60 dana.

Razlog za likvidaciju ZZZZR-a je nepodnošenje završnog računa za 2015, 2016. i 2017. godinu, a taj nedostatak nije otklonjen iako je bio ostavljen rok od 90 dana.

Članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damjanović je izjavila juče da se likvidacioni postupak ne može prekinuti.

Najavila je da će Dom zdravlja pre gašenja ZZZZR-a preuzeti zaposlene i postaće praktično ogranak Doma zdravlja u Kragujevcu.

Saopštila je da je upućen dopis Ministarstvu zdravlja pa će se konačna sudbina zaposlenih u Zastavinoj ambulanti znati do kraja ove nedelje.

Na pitanje kako je moguće da se nije znalo da poslovodstvo ne podnosi završni račun, pošto je direktor Zavoda dr Antonio Dimitrovski do izbora na tu funkciju bio odbornik Srpske napredne stranke, Damnjanović je odgovorila da je to "političko pitanje".

"Ovde nema namere. Od trenutka kada grad preuzima obaveze, sve je u redu. Prema Zakonu o javnoj svojini, zgrada je uknjižena i sve je čisto. Što se tiče zdravstvenih usluga, ništa se neće promeniti. Ništa se ne zatvara, ništa se ne gasi. Jedino će promeniti naziv i biće ogranak Doma zdravlja. Uostalom, od prvog januara naredne godine zdravstveni sistem će biti centralizovan, biće formirana mreža zdravstvenih ustanova", rekla je Damjanović.

 

Sloga planira štrajk zbog neizvesnog statusa radnika Zavoda

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Sloga" razmatra da od ponedeljka, 17. juna pokrene štrajk zbog krajnje neizvesnog statusa više od 200 zaposlenih i njihovih porodica, ali i pacijenata Zastava zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac.

Iz sindikata navode da pravnici, ekonomisti i bivša direktorka zavoda nisu poslali APR-u završne račune za 2015., 2016. i 2017. godinu. Januara ove godine ostavljeno je tri meseca da se to ispravi, što se nije odradilo i nakon toga se od 31. marta 2019. godine ušlo u prinudnu likvidaciju zavoda.

"Sloga" zahteva i traži od nadležnih, posebno od Ministarstva zdravlja, policije i pravosuđa da hitno reaguju i ispitaju - kako je uopšte moglo da dođe do takve situacije.

"Da li je to zbog neznanja, nemara, neodgovornosti ili nečije svesne namere da se prikriju prethodna loša poslovanja i nenamensko trošenje novca, a zatim da se Zavod ugasi ili njegova imovina privatizuje? Hoće li najzad neko da odgovara za nezakonito poslovanje ili će nadležne institucije da ćute i dopuštaju otvorenu pljačku države", pitaju iz sindikata.

Ističu da je potpuno neverovatno da je prethodna direktorka bez ikakve odgovornosti otišla u penziju, a da je novi direktor, urolog, koji je došao iz bolnice Kragujevac bez zasnivanja radnog odnosa - već šest meseci na funkciji, da je poslat da ispravi završne račune, a da to nije uradio.

"S pravom se pitamo, da li je novi direktor stručan za to radno mesto kad nije mogao da sagleda situaciju, ili je došao namerno kao 'likvidator' uspešnog kolektiva koji godišnje obavi više stotina hiljada pregleda primarne i specifične zdravstvene zaštite", piše u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side