SSP traži da avijacija gasi požar na Staroj planini
28.10.2019 Beograd

SSP traži da avijacija gasi požar na Staroj planini

SSP traži da avijacija gasi požar na Staroj planini Foto: Medija centar
Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović pozvao je danas vlasti Srbije da hitno upotrebe avijaciju za gašenje požara na Staroj planini.

Bulatović je upitao zašto ministar zaštite životne sredine Goran Trivan "ćuti dok požar preti da proguta i šume", piše u saopštenju SSP.

Ocenio je kao "skandalozno" to što dok požar gase vatrogasci, šumari i meštani, "država ignoriše" ono što može da se pretvori "u najveću katastrofu u istoriji Srbije".

Po njegovim rečima vatra je zahvatila i stogodišnje četinare, a "nikome ne pada na pamet da za gašenje požara upotrebi avijaciju i evakuiše meštane".

"Apelujem na nadležne da hitno angažuju sve raspoložive vazduhoplovne resurse za gašenje požara: helikoptere Vojske Srbije, kao i MUP-a. Ukoliko to nije dovoljno, da zatraže pomoć međunarodne zajednice jer je ovo katastrofa po prirodu koja nadilazi bilo kakve granice", reklao je Bulatović.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Predrag Marić, danas je rekao da letelice zasad ne mogu da gase taj požar zbog dima.

Marić je apelovao da se prestane sa spekulacijama o veličini požara koji je izbio u nedelju na Staroj planini i rekao da je zahvatio suvu travu i rastinje.

"Nema ugroženog stanovništva, niti objekata, na terenu su sva raspoloživa sredstva i ljudstvo Sektora za vanredne situacije", piše u izjavi Marića koju je prenelo Ministarstvo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side