Šta je uradio RTS pa je "naljutio" SNS?
27.04.2014 | 11:20h ► 14:23h Beograd

Šta je uradio RTS pa je "naljutio" SNS?

Šta je uradio RTS pa je "naljutio" SNS?
Srpska napredna stranka saopštila je danas da "Radio-televizija Srbije, umesto da bude javni servis svih građana, služi kao svakodnevni poligon za prljave napade na predsednika SNS-a Aleksandra Vučića". Demokratska stranka: SNS nastavlja borbu protiv zamišljenih neprijatelja. RTS za sada bez reakacije.

"SNS se ne žali ni na šta, ali želimo da informišemo građane da Radio-televizija Srbije, umesto da bude javni servis svih građana, služi kao svakodnevni poligon za prljave napade na predsednika SNS-a Aleksandra Vučića", navodi se u saopštenju te stranke.

"Imali smo prilike da prethodnih dana, kao i danas, u danu kada se formira Vlada Republike Srbije, budemo svedoci bujice neosnovanih primedbi voditelja RTS-a, sa jedinim ciljem - da se unizi nova Vlada i ugled Aleksandra Vučića", navodi se u saopštenju SNS-a.

DS: SNS nastavlja borbu protiv zamišljenih neprijatelja

Demokratska stranka (DS) danas je saopštila da Srpska napredna stranka (SNS) nastavlja borbu protiv zamišljenih neprijatelja i pokušava da kontroliše sve medije.Oni ocenjuju da je neverovatna tvrdnja SNS-a da RTS,umesto da bude javni servis, "služi kao svakodnevni poligon zaprljave napade" na Vučića.

DS je ocenila da su program RTS-a u prethodne dve godine obeležili potpuno nekritički stav prema Vučićevom radu, nesrazmerna vremenska zastupljenost onih koji podržavaju politiku Vlade i onih koji jekritikuju, nemogućnost da se čuje bilo kakav stav koji bi bio usuprotnosti sa onim što Vlada radi, emisije u kojima postoje monoloziumesto intervjua.

"Očigledno je da Srpska napredna stranka i od kako je osvojila apsolutnu vlast nastavlja svoja nastojanja da kontroliše sve medije inastavlja svoju borbu protiv zamišljenih neprijatelja", navela je DS.

Novo saopštenje SNS: DS koristi RTS za napad

U nastavku prepiske naprednjaka i demokrata SNS je ponovo naglasila da je očigledno da DS u saradnji sa pojedinim ljudima koji rade na RTS-u koriste javni servis za prljavi napad na Aleksandra Vučića i SNS.

"Naravno da Dragan Ðilas, ''kralj medija'', nije izdržao da se ne oglasi, jer je poznat po tome što godinama direktno utiče na uređivačku politiku medija", navode naprednjaci u saopštenju. Oni primećuju da se javila DS, "minorna stranka", da "nešto objasni građanima", istim onim ljudima koje je, kako tvrde, sve ove godine pljačkala, lično se bogateći preko "rekonstrukcija" i "projekata" - poput Bulevara kralja Aleksandra, ugradnje podzemnih kontejnera, Bus plusa, mosta preko Ade, Pionirskog grada, interceptora i još mnogih koji će se tek otkriti. 

Iz Srpske napredne stranke ističu da im je cilj da informišu građane Srbije, kojima je stalo do objektivnosti medija i koji veruju Aleksandru Vučiću, o tome na koji način se zloupotrebljava "javni servis". 

UNS: SNS zastrašuje novinare i urednike RTS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je zabrinutost zbog današnjeg saopštenja SNS. U saopštenju ovog novinarskog udruženja ocenjuje se da  "takva optužba, bez navođenja bilo kog primera navodne 'prljave kampanje', predstavlja klasičan vid pritiska na RTS i slobodu medija u Srbiji, kao i zastrašivanja novinara".

UNS je javno upitao koliko će najmoćnija politička stranka u Srbiji tokom mandata biti tolerantan prema kritikama, ako ovako reaguje na vrhuncu popularnosti.

I NUNS protestuje zbog saopštenja SNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je danas osudilo saopštenje naprednjaka u kome je, bez navođenja konkretnih detalja, oštro napadnuta uređivačka politika javnog servisa.

NUNS ističe da takav nastup vladajuće stranke vraća Srbiju u vreme kada su mediji bili "ili apsolutno poslušni, ili su se držali svoje uređivačke politike rizikujući opstanak, pa i živote novinara i urednika".

To udruženje je podsetilo vladajuću stranku da je posao novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja, a posao političara i drugih javnih ličnosti jeste da odgovaraju na ta pitanja. "Ne postoje pogrešna pitanja, postoje samo pogrešni odgovori, a jutrošnje saopštenje SNS-a jedan je od najlošijih 'odgovora' koji je iz vrha vlasti stigao u proteklih nekoliko godina", ocenio je NUNS i podsetio vladajuću stranku da ni država ni drugi centri moći nemaju pravo da se mešaju u uređivačku politiku medija.

Udruženje je navelo da odgovarajuće zakonske norme predviđaju slobodnu uređivačku politiku javnog servisa i pozvalo Republičku radiodifuznu agenciju, koja je zadužena za elektronske medije, da pažljivo razmotri ovaj slučaj i preduzme mere u skladu sa zakonom kako bi zaštitila nezavisnost javnog servisa.

"Dodatni razlog za zabrinutost javnosti jeste činjenica da SNS u saopštenju uopšte nije navela na koju emisiju tačno misli i šta joj se konkretno ne dopada, zadržavši se na paušalnoj opceni da RTS želi da 'unizi vladu i Aleksandra Vučića'", piše u saopštenju.

NUNS je istakao da ne vidi drugi razlog za ovakav pristup osim namere da se svim novinarima i urednicima stavi do znanja da vode računa o tome šta pišu, govore i pitaju.

"To otvara put za novo jačanje ionako preterano prisutne autocenzure", ocenio je NUNS.

Udruženje je pozvalo novinare, novinarske asocijacije i udruženja, kao i organizacije civolnog društva i državne organe, da učine sve kako bi se zaustavilo ograničavanje medijskih sloboda i stvorili uslovi za istinsku reformu medijskog sektora.Vučić u ekspozeu najavio medi

Vučić se u ekspozeu založio za slobodne medije

Do kraja leta biće donet set tri medijska zakona, a njihov osnovni cilj su slobodni i nezavisni mediji, najavio je Vučić prilikom izlaganja ekspozea.

Predlažući svoj ekspoze u parlamentu, on je kazao da država mora dase povuče iz vlasništva u medijima i dodao će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine funkcionisati kao javni servisi u razvijenim evropskim zemljama.

"Javni servisi će biti lokomotiva slobodnog informisanja. Ostvarićemo istinsku samostalnost javnih servisa", rekao je on. Vučić je kazao da nova vlada neće dovoditi u pitanje započete istrage o ubistvima novinara. "Novinari moraju da se osećaju slobodnim da istražuju. Počeli smo da privodimo izvršioce ubistva Slavka Đuruvije, ali moramo raditi i na rešavanju ubistva svih drugih novinara", istakao je Vučić.

autor: MJ izvor: Tanjug/Beta
Ostavi komentar (4) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 9.05.2014, 23:02h Saša

  Ovi, ako idu goli, i ako kažeš da su goli, oni se ne sramote, već pucanju i nastavljaju dalje, ubeđeni da je njihovo odelo najlepše.

 • 28.04.2014, 10:07h Antigona (2)

  Zlatan je bot. Ovaj komentar stoji na svim sajtovima koji su preneli ovu vest. :)

 • 27.04.2014, 15:05h Novinar (12)

  Situacija je danas gora nego devedestih u vreme Miloševića. Sloba je ipak dozvoljavao i kritičku reč, ovi nemaju meru. Ali stvarno.

 • 27.04.2014, 14:10h zlatan (1)

  Ne radi samo to RTS nego i Studio B. A ni jedna ni druga nisu komercijalne televizije nego placene parama poreskih obveznika.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side