Stamatović: Srbima iz dijaspore obezbediti pravo da biraju, ali i da mogu da budu birani u Srbiji
30.10.2019 Beograd

Stamatović: Srbima iz dijaspore obezbediti pravo da biraju, ali i da mogu da budu birani u Srbiji

Stamatović: Srbima iz dijaspore obezbediti pravo da biraju, ali i da mogu da budu birani u Srbiji Foto: Zoran Raš
Pitanje pune zaštite prava Srba u regionu i dijaspori, olakšano dobijanje dvojnog državljanstva, izborno pravo i aktivnije učešće naših sunarodnika u političkom i društvenom životu matice Srbije, mora da bude jedna od najvažnijih nacionalnih i državnih strategija, izjavio je danas predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

On je u pisanoj izjavi istakao da je nedopustivo da aktuelna vlast, pre svega, ne poštuje činjenicu da je srpska dijaspora nosilac ekonomskog razvoja Srbije i da vrednost njenih ulaganja, premašuje iznos direktnih stranih investicija."Našim sunarodnicima se, ne samo deklarativno, nego i praktično mora obezbediti i pasivno i aktivno biračko pravo u matici, dakle i da biraju i da mogu da budu birani", naveo je Stamatović.

On je izneo podatke iz 2018. godine, koji pokazuju da je srpska dijaspora unela u Srbiju ukupno šest milijardi evra, kako putem bankarskih doznaka, tako i posredstvom potrošnje i direktnih ulaganja u svoj kraj, dok je, s druge strane, neto vrednost stranih direktnih investicija, te iste godine, iznosila 3,8 milijardi evra, pri čemu,kako je naveo, ne smeju da se zaborave ogromna izdvajanja države Srbije, odnosno subvencije koje se daju stranim kompanijama za svako novootvoreno radno mesto.

"Srpska dijaspora je ogroman neiskorišćen potencijal srpskog naroda koji je do sada bi samo predmet političke manipulacije i ekonomskih zloupotreba, a o kakvoj ekonomskoj snazi naše dijaspore se radi, najbolje govori podatak da je od 2010. do 2018. godine, po osnovu uplata iz inostranstva u Srbiju stiglo više od 25 milijardi evra", istakao je Stamatović.

On je dodao da je tema dijaspore aktuelna samo u vreme izborne kampanje, a da se niko u međuvremenu ne zapita da li ti ljudi imaju osnovna prava u svojoj matičnoj zemlji, poput prava na državljanstvo, biračkog prava, prava na zdravstvenu zaštitu, visoko školstvo i mogućnost ekonomskog delovanja koji im moraju biti dostupni, pod istim uslovima, kao i svim ostalim srpskim državljanima koji žive u Srbiji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side