Stanišićeva odbrana ne osporava da je Milošević podržavao srpsku državu u BiH
01.02.2018 Hag / Beograd

Stanišićeva odbrana ne osporava da je Milošević podržavao srpsku državu u BiH

Stanišićeva odbrana ne osporava da je Milošević podržavao srpsku državu u BiH Foto: pixabay
Odbrana Jovice Stanišića dokazivala je danas, pred sudom u Hagu da je predsednik Srbije Slobodan Milošević od 1993. zagovarao prihvatanje mirovnih planova u BiH koji nisu ispunjavali glavne ratne ciljeve bosanskih Srba.Veštak optužbe za istoriju Robert Donia (Donija) to je potvrdio, uz opasku da je Miloševićev glavni motiv bilo uklanjanje međunarodnih sankcija protiv Srbije.

Donija je, međutim, ostao pri iskazu da je Miloševićeva vlast, u načelu, tokom celog rata podržavala stvaranje homogene srpske države u BiH.

Da je Milošević podržavao stvaranje te države, tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja svedoka, nije osporavao ni Stanišićev branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash).

Iz ratnih beležaka komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, advokat Džordaš citirao je da je, na sastanku u novembru 1993, Milošević kao glavni cilj, uz jačanje položaja Srbije, naveo "uspostavljanje RS kao potpuno nezavisne države".

Donija, koji je analizirao mnoštvo dokumenata RS i Srbije, potvrdio je da je to bio Miloševićev stav.

Iz Mladićevih beležaka je advokat Džordaš naveo i Miloševićeve reči da je "RS realnost" koju valja iskoristiti za okončanje rata.

Stanišićeva odbrana sugerisala je, međutim, da Miloševićeva podrška stvaranju srpske države u BiH nije bila isto što i podrška ostvarivanju svih strateških ratnih ciljeva bosanskih Srba.

Ti ciljevi, proklamovani u maju 1992, bili su, pored ostalog, razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata; uklanjanje "granice među Srbima" na Drini; spajanje Republike Srpske Krajine, RS i Srbije posavskim koridorom i podela Sarajeva.

Na sugestiju branioca Džordaša, američki istoričar Donija potvrdio je da je Milošević, za razliku od predsednika RS Radovana Karadžića, 1993. zagovarao prihvatanje Vens-Ovenovog mirovnog plana po kojem nijedan od ratnih ciljeva bosanskih Srba ne bi bio ostvaren.

Stanišićeva odbrana i danas je tvrdila da se Milošević protivio ujedinjenju svih srpskih zemalja, što su predlagala vođstva RS i RSK.

Advokat Džordaš je lidera RSK Milana Martića, koji je predlagao ujedinjavanje vojnih i policijskih snaga, nazvao "ludim".

Tvrdnju odbrane da je, uoči rata u BiH, Islamska deklaracija Alije Izetbegovića imala "zastrašujući učinak" na Srbe i Hrvate, veštak optužbe je odbacio.

Pošto je Stanišićev branilac citirao iz Deklaracije da "nije moguć ni mir ni koegzistencija između Islama i neislamskih institucija", Donija je ocenio da su "Srbi i Hrvati pogrešno tumačili, iskrivljavali i preuveličavali" taj dokument, koji je, po njemu, malo ko zaista pročitao. Na podsećanje da je Deklaracija predviđala da se samo lojalnoj nemuslimanskoj manjini dozvoli da ostane u islamskoj državi, Donija je uzvratio da se taj dokument nije odnosio na Balkan, nego na - Pakistan.

Islamsku deklaraciju, Stanišićev branilac povezao je sa mudžahedinskim borcima koji su, tokom rata, počinili zločine u BiH. Tvrdio je da su ti mudžahedini kasnije postali poznati kao Al Kaida i ISIS (Islamska država).

"Mogli bi se smatrati sličnim tim grupama", dopustio je Donija.

Danas započeto unakrsno ispitivanje svedoka, odbrana drugooptuženog Franka Simatovića-Frenkija nastaviće sutra.

Bivši šef Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Stanišić (67) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje nesrba u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Po optužnici, ti zločini počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa delova teritorije BiH koje su lideri Srba proglasili srpskim.

Na čelu tog zločinačkog udruženja, prema optužnici, bio je predsednik Srbije Slobodan Milošević, a među protagonistima su bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side