10.09.2018 | 11:23h ► 13:15h Beograd

Stefanović: Ako Tači dođe, policija će postupati u skladu sa sudskim nalogom

Stefanović: Ako Tači dođe, policija će postupati u skladu sa sudskim nalogom Foto: Beta / MUP Srbije / DS
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas, povodom najava da bi kosovski predsednik Hašim Tači mogao da poseti opštine na jugu centralne Srbije, da će MUP u tom, ali i svakom drugom slučaju, uvek postupati u skladu sa sudskim nalozima.

Upitan da li će Tači, za kojim je raspisana poternica u Srbiji, biti uhapšen ako uđe na njenu teritoriju, Stefanović je rekao da je Srbija zemlja vladavine prava.

"MUP će uvek postupati u skladu sa sudskim nalozima", rekao je Stafonović.


Stefanović: Od početka godine 11 krivičnih prijava za pranje novca u Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je od početka godine protiv 31 osobe u Srbiji podneto 11 krivičnih prijava za 21 delo pranja novca.

Učestvujući na predstavljanju izveštaja o proceni stanja rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji, ministar je kazao i da su tokom 2017. godine donete pravosnažne presude protiv 11 fizičkih i jednog pravnog lica zbog pranja novca.

"Najrizičniji u tom smislu je sektor građevinarstva, posebno ako je investitor fizičko lice, zatim organizovanje igara na sreću, bankarski sektor ali i kriptovalute. To su sektori koje smo definisali kao najrizičnije i ka njima ćemo usmeriti najveći deo ljudskih i finansijskih resursa u cilju sprečavanja pranja novca", kazao je Stefanović na skupu u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbija je ove godine postigla standarde u ovoj oblasti koje propisuju relevantne međunarodne organizacije poput Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF).

"Izveštaj koji smo danas predstavili jeste strateški dokument koji pokazuje da je Srbija potpuno posvećena i voljna da se bori protiv pranja novca i potencijalnog finansiranja terorizma i da u tu borbu uključi i privatni sektor pored državnog aparata", kazao je Stefanović.

On je potvrdio da se Srbija i dalje nalazi na takozvanoj sivoj listi FATF-a, ali je i dodao da je to posledica složene procedure skidanja s te liste.

"U interesu nam je da budemo prepoznati kao zemlja u kojoj se prljav novac ne pere i do 1. juna smo ispunili sve preporuke ali s obzirom na složenu proceduru, očekujem da najranije početkom 2019. godine Srbija bude skinuta sa te liste. To je delimično i politička stvar jer je bar 10 do 15 ozbiljnih zemalja bilo protiv stavljanja Srbije na listu ali je bez konsenzusa prihvaćen izveštaj komisije po kome Srbija nije ispunila preporuke", kazao je Stefanović.

Navodeći da je po ocenama stručnjaka iz oblasti bezbednosti iz drugih zemalja, Srbija "visokobezbedna zemlja", Stefanović je kazao da trenutno nema indikatora koji ukazuju da se na teritoriji Srbije vrši bilo kakve finansiranje dela koja imaju veze s terorizmom.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da je posebnost predstavljenog izveštaja u tome što su pored državnih organa, i privredni subjekti učestvovali u izradi nacionalne procene rizika od pranja novca i od finansiranja terorizma za razliku od prethodne procene, izrađene 2012. godine u čijoj izradi nije učestvovala privreda.

"Ovo je pravi način da radimo zajedno na ovako složenom pitanju. Srbija je u prethodnom periodu napredovala donošenjem novih zakonskih propisa, usaglašavanjem sa međunarodnim standardima i preporukama jer pranje novca najviše štete nanosi privredi koja legalno posluje, investicionoj klimi a samim tim i stabilnosti zemlje", kazao je Čadež.

Navodeći da je javno-privatno partnerstvo ključ uspeha u ovoj oblasti, vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija Željko Radovanović kazao je da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj je doneta pravosnažna presuda protiv pravnog lica za krivično delo pranja novca.

 

Stefanović: Vučićeva poseta poruka mira koja treba da donese nešto dobro Srbima i Albancima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu "izuzetan primer državničkog odnosa", ali i "poruka mira" koja kako je rekao, "treba da donese nešto dobro pre svega Srbima, kao najugroženijima, ali i Albancima".

On je ocenio da je Vučićeva poseta pokušaj da se drugačijom retorikom sagleda šta je to što Srbija može da donese Srbima na Kosovu, kako i gde može da ih zaposli, unapredi njihove živote i omogući im da budu bezbedniji.

"To je i poruka Albancima na Kosovu i Metohiji da im niko od Srba nije neprijatelj. Oni su živeli u samobmanama i obmanama koje su im plasirale njihove političke elite i sada je teško izaći iz toga. Realno je da oni imaju problem da razgovaraju sa tih pet-šest preostalih odsto Srba ali sa tim treba da se suoče, i cilj ne sme da im bude proterivanje tih ljudi", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, poseta predsednika Srbije je ohrabrujući signal pre svega za Srbe ali i poruka želje da se pronađe kompromis koji će doneti budućnost i Srbima i Albancima na Kosovu.

Komentarišući postavljanje barikada kojima su Albanci sprečili Vučića da poseti pojedina srpska sela, Stefanović je ocenio da je "potpuno jasno da su to organizovale prištinske vlasti, u ovom ili onom formatu".

"Lično verujem da je za njih bio užasan politički udarac kada je Vučić prvo otišao na Gazivode. Onda su pozvali veterane OVK dok kosovska policija ne pokušava ni da im kaže da se pomere, a ne žele da pozovu KFOR da interveniše. Nisam siguran da imaju kapacitet da razumeju šta treba da bude budućnost, a ako to ne vidite, pitanje je da li imate kapacitet da vodite bilo koji narod", kazao je Stefanović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side