09.09.2018 Beograd

Stefanović: Albanci ne mogu da razumeju Vučićeve poruke mira

Stefanović: Albanci ne mogu da razumeju Vučićeve poruke mira Foto: Z. Raš
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Kosovo i Metohiju otišao sa porukom mira, ali da politički predstavnici Albanaca na Kosovu "nemaju kapacitet da to razumeju".

"Neki ne mogu da razumeju zato što su izrasli iz terorističkog šinjela, bili su predvodnici OVK i odatle postali političari. Neki zato što su možda i sami sebe ili su ih neki drugi dugo lagali i živeli u toj laži da je Kosovo i Metohija nezavisno i da nije deo Srbije", rekao je Stefanović za RTS.

On je dodao da je Albancima teško da se suoče sa tim da Vučić dolazi na Kosovo i na Gazivode, iako su mu rekli da ne može tamo da dođe.

Stefanović je kazao da Albanci moraju postati "zreli" i da "kažu da žele nešto da urade za Albance, ali moraju da urade nešto i za Srbe", da bi mogli da razumeju poruke Vučića.

"Kada budu spremni da sede sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji za istim stolom i da prihvate da kada obećaju i potpišu zajednicu srpskih opština, da je to nešto što moraju da ostvare, da to ne sme da ostane pet godina mrtvo slovo na papiru i da misle da to nikada neće biti", kazao je Stefanović.

 

Zbog blokade puta situaciju na Kosovu pratimo iz minuta u minut

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji u bezbednosnom smislu složena, a da se zbog Albanaca koji su blokirali put za selo Banje situacija mora pratiti iz minuta u minut.

Stefanović je potvrdio da su put blokirali veterani OVK kamionima i drugim vozilima.

"Oni su putem lokalnih medija, glasila, interneta pozvali i stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na tom putu i da sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima, nekim gomilama materijala koje su tu istovarili faktički bloiraju put i spreče predsednika da dođe u naselje Banje", rekao je Stefanović za RTS.

On je dodao da se situacija na Kosovu usložnjava i da su obaveštajcima prijavljeni rafali, što je "signal i poruka Srbima da tu nisu dobrodošli".

"Tu je sa na ispitu i Kejfor i KPS koji su dužni da obezbede normalnu postu. Oni se nalaze u neposrednoj pratnji predsednika zato što to jeste njihov posao. Videćemo koliko će biti profesionalni što se tiče ove situacije i koliko prištinske vlasti stoje direktno iza ovakve organizacije događaja", rekao je Stefanović.

Veterani OVK blokirali su jutros put kod mesta Trnava koji vodi ka selu Banje u blizini Drenice, kako bi sprečili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti to multietničko mesto.

Na putu su građevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spreče Vučića da ode u Banje, gde ima oko 300 srpskih kuća. Prema informacijama sa terena čuju se i povremeni rafali.

Vučić danas nastavlja posetu Kosovu uručivanjem donacije Kliničko bolničkim centrima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a potom će obići radove na izgradnji naselja "Sunčane doline" u Zvečanu.

Planirano je da oko 10 sati Vučić bude u selu Banje u opštini Srbica, a u podne će se sa gradskog trga u Kosovskoj Mitrovici obratiti građanima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side