04.09.2019 Niš

Stefanović potvrdio da je predsednik radne grupe za unapređenje izbornog procesa

Stefanović potvrdio da je predsednik radne grupe za unapređenje izbornog procesa Foto: Beta, MUP
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je danas tokom posete Nišu da je imenovan za predsednika radne grupe za saradnju sa OEBS-om u cilju unapređenja izbornog procesa.

Stefanović je kazao da kao predsednik te radne grupe ne razmišlja o uslovima opozicije već o tome šta je dobro za građane Srbije.

Naveo je da će radna grupa uraditi sve što je moguće da birački spisak bude potpuno transparentan, iako je, kako je rekao, "već sada potpuno transparentan i neuporedivo bolji nego bilo koje prethodne godine".

"Vidi se da je uložen veliki napor da se vrlo brzo i transparentno tu registruju sve izmene koje se dešavaju, da nemamo opasnost da imamo birače koji su upisani sa pogrešnim podacima. U prethodnom periodu smo imali, mada ne mnogo, birače koji nisu imali potpun matični broj ili ga nisu uopšte imali", rekao je Stefanović prilikom obilaska osnovne škole "Dušan Radović".

On je kazao da je prethodnih godina bilo tehničkih nedostataka, ali da je mnogo rađeno na tome i da je sistem u Srbiji "jako unapređen" da može da se kaže da su birački spiskovi "precizni na jako visokom nivou".

Ocenio je i da opozicija najavljuje bojkot izbora zbog očekivanog lošeg rezultata, a ne zbog toga što smatraju izborne uslove nedovoljno dobrim.

"Ne najavljuju bojkot, jer misle da ne postoje dovoljno dobri izborni uslovi, već neće da rizikuju sebi loš rezultat. Da ne bi dobili sedam, osam, devet ili deset procenata pa ne mogu da pričaju više kako su ogromna sila u Srbiji, oni su se odlučili za bojkot. Izborni uslovi su bolji od onih koje su oni nama dali kada su bili na vlasti ", izjavio je Stefanović.

Stefanović je rekao da je opozicija proglasila bojkot pre nego što su završili pregovore i da to pokazuje da ni jednog trenutka nije bila "iskrena namera" da se priča o izbornim uslovima, već "samo politička taktika, kako da se izbegne izborni poraz".

"Siguran sam da građani Srbije vide da su izborni uslovi danas neuporedivo bolji u svakom smislu od onih 2004. godine, 2008. i 2012. godine. Ne postoji ni jedan parametar koji je danas lošiji. Mislimo da može još bolje i potrudićemo se da to kroz praksu pokažemo", izjavio je Stefanović.

Stefanović je poručio da Vlada Srbije sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) još od 2017. godine radi na promeni različitih stvari, vezanih i za zakonodavstvo.

Stefanović je sa rukovodstvom niške policije u školi "Dušan Radović" prisustvovao druženju prvaka i policijskih službenika u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece.


Foto: Beta, MUP

 

U Srbiji u prethodne tri godine nijedno dete nije stradalo u saobraćaju u zoni škole

Stefanović je izjavio danas da u Srbiji u prethodne tri godine, nijedno dete nije stradalo u saobraćaju u zoni škola.

On je posle obilaska Osnovne škole "Dušan Radović" u Nišu apelovao na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i pažljivi, posebno na početku školske godine kada se đaci prvaci "još uvek navikavaju na uslove u saobraćaju".

Stefanović je podsetio da je na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova pre dve godine, za učenike četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, uveden predmet "Osnovi bezbednosti dece", koji je od prošle godine i u nastavnom programu za učenike prvog razreda.

"Tokom prethodne školske godine samo u Nišu je održano više od 2.000 predavanja i taj broj ćemo svake godine povećavati", rekao je Stefanović a preneo MUP.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Medijske slike i (ne)prilike Medijske slike i (ne)prilike

  Do dobrih i zdravih medija vodi neki drugi put od ovoga na kojem smo mi sada – a tržište, tržišni uslovi i jasna pravila šta je medijima ne/dozvoljeno, kao i praksa koja ta pravila efikasno sprovodi, neophodni su preduslovi i pre ili kasnije to će se i nama desiti. Kako će se to desiti, kakav će ambijent za ekonomsku održivost stvarati i hoće li taj ambijent biti takav da će ekonomska održivost, nezavisnost i kvalitet biti glavne karakteristike medija, svakako najviše zavisi od države

 • Vučić: Da sačekamo cirkus oko formiranja vlade u Prištini Vučić: Da sačekamo cirkus oko formiranja vlade u Prištini

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi dogovor sa Prištinom, ali da prištinski političari, kako je rekao, "imaju opsesivnu želju da on ne bude na vlasti u Srbiji".

 • Slovak Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju Slovak Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju

  Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je Vladimir Bilčik, slovački poslanik iz redova Evropske narodne partije (EPP), javljaju beogradski mediji.

 • Međunarodna federacija novinara: Zaustave uznemiravanje izveštača sa Kosova Međunarodna federacija novinara: Zaustave uznemiravanje izveštača sa Kosova

  Međunarodna federacija novinara (IFJ) poslala je danas pismo predsedniku Kosova u kojem kosovske vlasti poziva na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Kosovu, saopšilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • Dačić: Kosovo je tvorevina zasnovana na lažima Dačić: Kosovo je tvorevina zasnovana na lažima

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izavio je danas da je sve što se sada dešava na Kosovu reakcija na to što prištinske vlasti nisu uspele da nađu Srbe koji bi služili interesima Albanaca, već je na izborima ubedljivo pobedila Srpska lista.

 • Bećaj: Građani se na izborima 6. oktobra opredelili za diskontinuitet Bećaj: Građani se na izborima 6. oktobra opredelili za diskontinuitet

  Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da su se na vanrednim parlamentranim izborima 6. oktobra, građani Kosova opredelili za diskontinuitet u odnosu na političare koji su po njegovim rečima, Kosovo doveli u ćorsokak i "obogatili se manipulišući političkom voljom građana".

 • CIK: Neće biti brojanja koverata sa glasovima iz Srbije CIK: Neće biti brojanja koverata sa glasovima iz Srbije

  Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas da 3.700 koverata sa glasovima iz Srbije na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra, neće biti uzeto u obzir prilikom utvrđivanja konačnih rezultata glasanja.

 • BIRODI: Za 45 odsto građana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet BIRODI: Za 45 odsto građana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet

  Za 45,5 odsto građana Srbije je kao najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet članstvo u EU, dok 17,6 odsto građana smatra da Srbija treba da bude članica Evroazijske unije, a nešto više od jedne trećine anketiranih da Srbije ne treba da bude član ni EU, ni NATO, ni Evroazijske unije, rezultati su istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

 • Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama

  U sećanje na streljane građane Kragujevca u oktobru 1941. godine poslata je i danas poruka mira sa tradicionalne manifestacije Veliki školski čas, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u spomen-parku "Šumarice".

 • KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje

  Naima Miftarija, bivšeg visokog starešinu OVK i agenta KIA-a (Kosovska obaveštajna agencija) Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo je na saslušanje sledeće nedelje, saopštio je Miftari na svom Fejsbuk profilu, objavila je Gazeta Ekspres, a prenosi portal KoSSev.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side