19.09.2015 Beograd

Stefanović: Srbija očekuje rešenje od EU za migrante

Stefanović: Srbija očekuje rešenje od EU za migrante Foto: Beta
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija očekuje da će EU pronaći jedinstveno rešenje koje će poštovati svaka država, kao i da je primetno da evropske države u izbegličkoj krizi "rade šta hoće".

Srbija nema nikakav povod da zatvora granice, a ukoliko bi se to dogodilo Makedonija bi zatvorila svoju granicu prema Grčkoj, a Grčka prema Turskoj i onda bi se stvorio "domino-efekat".

On je upozorio i da Srbija nije bogata zemlja te da je zato važna pomoć Evropske unije u zbrinjavanju izbeglica, pre svega kada je u pitanju smeštaj, hrana i medicinska pomoć.

"Zalažemo se za jedno zajedničko evropsko rešenje, jer sada izgleda tako kao da svaka država u izbegličkoj krizi radi šta hoće. Izbeglička kriza sada već traje mesecima i mi zaista očekujemo da će Evropska unija brzo pronaći rešenje koje će svaka država poštovati", rekao je Stefanović.

On je kazao da izbeglice praktično bez ikakve kontrole stignu do Grčke i prođu kroz nju, a onda ne mogu dalje kroz Srbiju ili treba ovde da budu zaustavljene.

"To pitanje postavljaju naši građani. Mi želimo da budemo i bićemo deo jednog rešenja, ali ovo mora da bude jedno zajedničko rešenje", rekao je Stefanović.

Na pitanje šta poručuje zemljama koje zatvaraju svoje granice, naročito Hrvatskoj i Mađarskoj, Stefanović je rekao da Srbija želi da ima sa njima dobre odnose i da sarađuje.

"Pre svega želimo da normalni putni pravci koji su do sada postojali budu ponovo otvoreni. Ipak mi imamo slobodu putovanja", rekao je ministar.

On je rekao da incident na granici sa Mađarskom od pre nekoliko dana ne treba da se ponove, naglasivši da izbeglička kriza nije problem između Mađarske i Srbije, već je problem koji se tiče cele Evrope.

Na pitanje hoće li Srbija zatvoriti svoje južne i jugoistočne granice prema Makedoniji i Bugarskoj, ako se izbeglice budu u velikom broju zaustavile u zemlji, Stefanović je kazao da Srbija sada nema nikakav povod da zatvora granice i da zidovi, ograde, bodljikava žica sa žiletima, suzavac nisu evropske vrednostii i ne predstavljaju rešenje.

Upitan da li bi Srbija zatvorila granice u slučaju nužde, ministar je odgovorio da bi onda Makedonija zatvorila svoju granicu prema Grčkoj, a Grčka prema Turskoj.

"I onda bi tako išlo prema principu domino-efekta. Ali najvažnije pitanje je da li će postati novi evropski standard da ne prihvatamo ljude, koji beže od ratova i iz opasnih zemalja. Pa to nam je Evropska unija godinama govorila. Da li će ove vrednosti sada, u suočavanju sa prvom krizom biti odbačene", upitao je Stefanović.

On je kazao da je Srbija prva država koja registruje izbeglice i da bi možda tako nešto trebalo da se radi i u Grčkoj ili Bugarskoj.

"Mi registrujemo više od 85 procenata svih pridošlih sa kompletnim podacima, koje onda delimo sa evropskim službama. Za to smo na međunarodnom planu bili i pohvaljeni. Mi nismo neka bogata zemlja, zato smo zamolili Evropsku uniju da nam više pomogne u zbrinjavanju izbeglica, kada je reč o smeštaju, hrani i medicinskoj pomoći", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao i da Srbija ne može da primora izbeglice da ostanu u Srbiji, jer oni to ne žele.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu

  Zajednički stav Saveza za Srbiju je identičan - nema smisla učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima odnosno ako nisu fer i pošteni, ali svaka stranka pojedinačno će u narednih nekoliko dana doneti konačnu odluku o bojkotu, izjavio je danas predsedenik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

 • Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem

  Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras izjavio da stranka na čijem je čelu neće odustati od mandatara za premijera i u slučaju da postignu sporazum o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

 • Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem

  Kosovski ministar pravde u ostavci Abeljard Tahiri je danas saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija za raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su danas kosovski mediji.

 • Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac

  Saobraćaj na putu Beograd-Obrenovac je danas više puta bio u kolapsu jer nepregledna kolona vozila pokušavala da se uključi na auto-put "Miloš Veliki" prema Preljini i Čačku.

 • Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas posetio kazneno-popravne zavode u Nišu i Pirotu zbog pritužbi zatvorenika na neadekvatne uslove. Saopšteno je da je Pašalić došao u nenajavljenu posetu jer se velik broj zatvorenika žalio, te želeći da se detaljnije upozna sa stanjem i s mogućnostima za poboljšanje i rešavanje problema i propusta u radu zavoda.

 • Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode

  Spremni smo da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama. Ovo što radimo učiniće našu decu srećnijom. I što je najvažnije, otvoriće mogućnost da nam deca pronađu sreću u mestima gde žive i ne odlaze u svet tražeći bolju sreću. I, ako Bog da, da počnu da se vraćaju - poručio je gradonačelnik Šapca svojim domaćinima u Goraždevcu i Brestoviku

 • Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita

  Policija u Rumi uhapsila je M. M. (42), V. S. (42) i P. S. (24), zbog prevare putem koje su jednu banku oštetili za 3,3 miliona dinara, saopštila je danas Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side