17.11.2018 | 10:39h ► 20:22h Beograd

Stefanović: Zapadne zemlje pritiskaju članove Interpola

Stefanović: Zapadne zemlje pritiskaju članove Interpola Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da ambasadori nekih zapadnih zemalja svakodnevno obilaze ambasade drugih zemalja i "pritiskaju ih kako da glasaju" kad je reč o učlanjenju Kosova u Interpol.


Oni čak uslovljavaju finansijsku pomoć tim zemljama njihovim glasovima, rekao je Stefanović za današnji Informer i dodao da bi članstvo Kosova u Interpolu imalo višestruke posledice po čitav svet.

Stefanović je kazao da argument Kosova da bi im to članstvo omogućilo borbu protiv kriminala "ne pije vodu, jer vam za to ne treba Interpol".

"To članstvo im je potrebno da bi svojoj javnosti, kao odgovor na rad Specijalnog suda za zločine OVK, mogli da ponude raspisane poternice za hiljadama Srba, naših vojnika i policajaca, koji su u vreme protivterorističkih operacija bili na Kosovu i Metohiji i kojima bi sada montirali razne postupke", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Kosovo ne može biti član Interpola jer pravila ove ogranizacije nalažu da se za to mora biti član Ujedinjenih nacija ili imati status posmatrača.

Nažalost, u savremenom svetu retko šta koga obavezuje i često vidimo da sila argumenata pada pred silom mnoštva podignutih ruku, naveo je Stefanović.

 

Stefanović: Članstvo Kosova u Interpolu bi dovelo do curenja informacija

Nebojša Stefanović kazao je da bi članstvom Kosova u Interpolu moglo da dođe do curenja osetljivih informacija prema kriminalnim ili terorističkim organizacijama, kao i do daljeg ugrožavanja Srba koji žive na Kosovu.

Stefanović je rekao da se u Interpolovim bazama podataka nalaze poternice koje sadrže detaljne podatke lica osumnjičenih za organizovani kriminal i terorizam, koji bi mogli, "po najozbiljnijim scenarijima", da "procure prema Islamskoj državi ili nekim drugim strukturama".

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da Srbija godinu dana radi na lobiranju da do takve odluke međunarodne organizacije ne dođe, iznoseći policijske, pravne i političke razloge protiv.

"Pored rezolucije 1244 i drugih pravnih akata UN, koji jasno govore da Kosovo nije članica ili posmatrač u UN, i rezolucije Interpola koja navodi da samo država članica UN može postati član, postoji pregršt policijskih razloga protiv. Mi smo zaista zabrinuti da može doći doći do curenja Interpolovih baza podataka prema određenim terorističkim organizacijama", rekao je Stefanović.

On je naveo i da politički razlozi država koje "razmišljaju da glasaju za članstvo Kosova u Interpolu" ponekad prete policijskom profesionalizmu, da Srbija ukazuje na pokušaje politizacije celog procesa, i da "države ponekada popuste pod velikim pritiskom saveznika nezavisnosti Kosova, koji su često velike zapadne države".

Dodao je da je rezultat predstojećeg glasanje "nezahvalno prognozrati" i da će institucije Srbije do samog čina glasanja ukazivati zašto to nije dobro po sam Interpol.

Generalna skupština Interpola sutra počinje sa zasedanjem, a zvanično glasanje za članstvo Kosova u toj organizacije je najavljeno za utorak, 20. novembar.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side