17.11.2018 | 10:39h ► 20:22h Beograd

Stefanović: Zapadne zemlje pritiskaju članove Interpola

Stefanović: Zapadne zemlje pritiskaju članove Interpola Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da ambasadori nekih zapadnih zemalja svakodnevno obilaze ambasade drugih zemalja i "pritiskaju ih kako da glasaju" kad je reč o učlanjenju Kosova u Interpol.


Oni čak uslovljavaju finansijsku pomoć tim zemljama njihovim glasovima, rekao je Stefanović za današnji Informer i dodao da bi članstvo Kosova u Interpolu imalo višestruke posledice po čitav svet.

Stefanović je kazao da argument Kosova da bi im to članstvo omogućilo borbu protiv kriminala "ne pije vodu, jer vam za to ne treba Interpol".

"To članstvo im je potrebno da bi svojoj javnosti, kao odgovor na rad Specijalnog suda za zločine OVK, mogli da ponude raspisane poternice za hiljadama Srba, naših vojnika i policajaca, koji su u vreme protivterorističkih operacija bili na Kosovu i Metohiji i kojima bi sada montirali razne postupke", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Kosovo ne može biti član Interpola jer pravila ove ogranizacije nalažu da se za to mora biti član Ujedinjenih nacija ili imati status posmatrača.

Nažalost, u savremenom svetu retko šta koga obavezuje i često vidimo da sila argumenata pada pred silom mnoštva podignutih ruku, naveo je Stefanović.

 

Stefanović: Članstvo Kosova u Interpolu bi dovelo do curenja informacija

Nebojša Stefanović kazao je da bi članstvom Kosova u Interpolu moglo da dođe do curenja osetljivih informacija prema kriminalnim ili terorističkim organizacijama, kao i do daljeg ugrožavanja Srba koji žive na Kosovu.

Stefanović je rekao da se u Interpolovim bazama podataka nalaze poternice koje sadrže detaljne podatke lica osumnjičenih za organizovani kriminal i terorizam, koji bi mogli, "po najozbiljnijim scenarijima", da "procure prema Islamskoj državi ili nekim drugim strukturama".

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da Srbija godinu dana radi na lobiranju da do takve odluke međunarodne organizacije ne dođe, iznoseći policijske, pravne i političke razloge protiv.

"Pored rezolucije 1244 i drugih pravnih akata UN, koji jasno govore da Kosovo nije članica ili posmatrač u UN, i rezolucije Interpola koja navodi da samo država članica UN može postati član, postoji pregršt policijskih razloga protiv. Mi smo zaista zabrinuti da može doći doći do curenja Interpolovih baza podataka prema određenim terorističkim organizacijama", rekao je Stefanović.

On je naveo i da politički razlozi država koje "razmišljaju da glasaju za članstvo Kosova u Interpolu" ponekad prete policijskom profesionalizmu, da Srbija ukazuje na pokušaje politizacije celog procesa, i da "države ponekada popuste pod velikim pritiskom saveznika nezavisnosti Kosova, koji su često velike zapadne države".

Dodao je da je rezultat predstojećeg glasanje "nezahvalno prognozrati" i da će institucije Srbije do samog čina glasanja ukazivati zašto to nije dobro po sam Interpol.

Generalna skupština Interpola sutra počinje sa zasedanjem, a zvanično glasanje za članstvo Kosova u toj organizacije je najavljeno za utorak, 20. novembar.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side