20.04.2013 Vašington

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma
Stejt department je danas objavio godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome je, u delu koji se odnosi na Srbiju, navedeno da su najozbiljniji problemi uključivali diskriminaciju i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

"Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru takođe predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja", smatra Stejt department.

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U probleme u našoj zemlji su ubrojani i nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih, porodično nasilje nad ženama i decom i trgovinu ljudima, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. 

"Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", zaključuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, Stejt dipartment je konstatovao da su u 2012. jedan od najvećih problema predstavljale barikade.

„Najveći problemi u vezi ljudskih prava tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe. Tom prilikom najtvrdokorniji (Srbi) su upotrebili i silu, kao i akcije zastrašivanja nad domaćim neistomišljenicima, kao i međunarodnim bezbednosnim snagama tokom godine", konstatuje se u izveštaju.

Kao dalji problem iz oblasti ljudskih prava navedena je zabrinutost u vezi društvene diskriminacije manjinskih zajednica, osoba sa hendikepom i članova homoseksualne populacije, kao i nasilje u porodici, posebno nad ženama.

Dodatni problemi u vezi ljudskih prava uključuju korupciju i protekciju u zatvorima, dužina istražnog pritvora, sudska neefikasnost, zastrašivanje medija od javnih ličnosti i kriminalnih elemenata, ograničen napredak u povratku raseljenih lica, korupciju u vladi, trgovinu ljudima, dečiji rad u sivoj ekonomiji.

Stejt dipartment dalje navodi da je kosovska vlada preduzela mere u cilju procesuiranja i kažnjavanja zvaničnika koji su zloupotrebili položaj, bilo da su u službi bezbednosti ili na drugim mestima u vladu, ali su mnogi visoki zvaničnici povezani sa korupcijom ostali nekažnjeni.

U izveštaju se podseća da je Ramuš Haradinaj 29.novembra oslobođen optužbi od strane Haškog suda i da je kosovska vlada sarađivala sa specijalnim istražnim timom Euleksa u vezi optužbi za trgovinu organima i zločine počinjene između jula 1999. i sredine 2000, optužbe koje su navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2010.godine.

Kada su u pitanju nestale osobe, konstaovano je da nije bilo informacija o politički motivisanim nestancima, i istovremeno se ukazuje da, prema Crvenom krstu, krajem godine je 1.766 osoba, koje su nestale tokom konflikta 1998-1999 i dalje su na listi nestalih.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zaman: Davutoglu bi da se sretne s Vučićem u Srebrenici Zaman: Davutoglu bi da se sretne s Vučićem u Srebrenici

  Predsednik Vlade Turske Ahmet Davutoglu, koji će 11. jula prisustvovati komemoraciji povdodom 20 godina od zločina u Srebrenici zatražio je susret sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, ukoliko on bude prisustvovao tom događaju.

 • Tužilac završio ispitivanje zaštićenog svedoka Tužilac završio ispitivanje zaštićenog svedoka

  U Osnovnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice tužilac je danas završio ispitivanje prvog od dvojice zaštićenih svedoka na suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba.

 • Dodik: Ne pomažu prepravke, rezolucija je neprihvatljiva Dodik: Ne pomažu prepravke, rezolucija je neprihvatljiva

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras Prvom programu radio Beograda da misli da ni sutra u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) neće biti glasanja o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

 • Nikolić sa predstavnikom OEBS-a o borbi protiv terorizma Nikolić sa predstavnikom OEBS-a o borbi protiv terorizma

  Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić razgovarao je danas u Beču sa direktorom OEBS Direkcije za transnacionalne pretnje Aleksejem Lizenkovim o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma, visokotehnološkog kriminala i drugim prekograničnim pretnjama.

 • Sednica SB UN o rezoluciji odložena za sredu u 16h Sednica SB UN o rezoluciji odložena za sredu u 16h

  Sednica saveta bezbednosti UN, na kojoj treba da bude razmotren predlog britanske rezolucije o Srebrenici odložena je za sredu u 16h.

 • DS: Agencija izašla izvan zakonom definisanih okvira DS: Agencija izašla izvan zakonom definisanih okvira

  Demokratska stranka pozvala je danas Agenciju za privatizaciju da, umesto iznošenja političkih stavova u vezi sa postupkom prodaje nepoznatog procenta kapitala Telekom Srbija, preuzme odgovornost i sprovodi zakone o privatizaciji i o Agenciji za privatizaciju.

 • Australija sutra Dragana Vasiljkovića izručuje Hrvatskoj Australija sutra Dragana Vasiljkovića izručuje Hrvatskoj

  Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, posle devetogodišnje pravne bitke Australija će sutra izručiti Hrvatskoj, piše australijski list Australijen, pozivajući se na visoke izvore bliske pravosuđu.

 • Ivanić: Odlaganje sednice SB vrhunac krize Ivanić: Odlaganje sednice SB vrhunac krize

  Predsedavajući Predsedništvu BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je odlaganje glasanja o rezoluciji o Srebrenici u SB UN vrhunac krize, te da će, bez obzira na razvoj situacije, ta rezolucija imati katastrofalne i negativne posledice.

 • Nova mesta za zamenu vaučera za narukvice Nova mesta za zamenu vaučera za narukvice

  Portparolka Exit tima Jelena Galetin Žakić izjavila je danas da su otvorena dva nova mesta za zamenu vaučera za narukvice koje predstavljaju ulaznice za Exit festival.

 • Požar u romskim barakama u Krnjači, nema povređenih Požar u romskim barakama u Krnjači, nema povređenih

  Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a lokalizovali su požar koji je danas oko 15 sati izbio u romskim barakama u beogradskom naselju Krnjača, i u tom požaru nije bilo povređenih, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending