20.04.2013 Vašington

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma
Stejt department je danas objavio godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome je, u delu koji se odnosi na Srbiju, navedeno da su najozbiljniji problemi uključivali diskriminaciju i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

"Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru takođe predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja", smatra Stejt department.

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U probleme u našoj zemlji su ubrojani i nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih, porodično nasilje nad ženama i decom i trgovinu ljudima, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. 

"Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", zaključuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, Stejt dipartment je konstatovao da su u 2012. jedan od najvećih problema predstavljale barikade.

„Najveći problemi u vezi ljudskih prava tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe. Tom prilikom najtvrdokorniji (Srbi) su upotrebili i silu, kao i akcije zastrašivanja nad domaćim neistomišljenicima, kao i međunarodnim bezbednosnim snagama tokom godine", konstatuje se u izveštaju.

Kao dalji problem iz oblasti ljudskih prava navedena je zabrinutost u vezi društvene diskriminacije manjinskih zajednica, osoba sa hendikepom i članova homoseksualne populacije, kao i nasilje u porodici, posebno nad ženama.

Dodatni problemi u vezi ljudskih prava uključuju korupciju i protekciju u zatvorima, dužina istražnog pritvora, sudska neefikasnost, zastrašivanje medija od javnih ličnosti i kriminalnih elemenata, ograničen napredak u povratku raseljenih lica, korupciju u vladi, trgovinu ljudima, dečiji rad u sivoj ekonomiji.

Stejt dipartment dalje navodi da je kosovska vlada preduzela mere u cilju procesuiranja i kažnjavanja zvaničnika koji su zloupotrebili položaj, bilo da su u službi bezbednosti ili na drugim mestima u vladu, ali su mnogi visoki zvaničnici povezani sa korupcijom ostali nekažnjeni.

U izveštaju se podseća da je Ramuš Haradinaj 29.novembra oslobođen optužbi od strane Haškog suda i da je kosovska vlada sarađivala sa specijalnim istražnim timom Euleksa u vezi optužbi za trgovinu organima i zločine počinjene između jula 1999. i sredine 2000, optužbe koje su navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2010.godine.

Kada su u pitanju nestale osobe, konstaovano je da nije bilo informacija o politički motivisanim nestancima, i istovremeno se ukazuje da, prema Crvenom krstu, krajem godine je 1.766 osoba, koje su nestale tokom konflikta 1998-1999 i dalje su na listi nestalih.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Verbić: Ove godine 2.500 prvaka više Verbić: Ove godine 2.500 prvaka više

  Ministar prosvete Srđan Verbić danas je u Gulubincima kod Stare Pazove u jednoj od najstarijih škola u Srbiji poželeo đacima uspešan početak nastave i istakao da je ove godine upisano 68.470 đaka prvaka, što je za 2.500 više nego prošle godine.

 • Aktivisti iz Srbije i Mađarske presekli žičanu ogradu na granici Aktivisti iz Srbije i Mađarske presekli žičanu ogradu na granici

  Pokretači inicijative "No Fences in Europe" (Ne granicama u Evropi) i "El Camino de Balkan" (Balkanski put) danas su simbolično presekli žičanu ogradu na granici Mađarske i Srbije, i poručili da zidovi ne smeju da postoje u Evropi u 21. veku.

 • Nikolić s guvernerom provincije Šansi Lu Đinđijenom Nikolić s guvernerom provincije Šansi Lu Đinđijenom

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas s guvernerom provincije Šansi Lu Đinđijenom i tokom razgovora istakao važnost kineskih ulaganja u srpsku infrastrukturu za izlazak zemlje ekonomske iz krize, saopšteno je danas.

 • Udovički: Zakon o inspekcijskom nadzoru donosi rezultate Udovički: Zakon o inspekcijskom nadzoru donosi rezultate

  Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavilas je da je za sada rano da Zakon o inspekcijskom nadzoru pokaže velike rezultate, ali je već značajan doprinos zakona što i neregistrovana lica potpadaju pod udar inspekcije i što pokazuju nameru da pređu u legalnu sferu.

 • Mihajlovićeva apelovala na oprez u saobraćaju zbog đaka Mihajlovićeva apelovala na oprez u saobraćaju zbog đaka

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović danas je, povodom početka školske godine, apelovala na vozače da pokažu još veću pažnju i odgovornost u saobraćaju, kako bi svi đaci bili bezbedni kad prelaze ulicu na putu do škole.

 • Sutra veoma toplo, do 38 stepeni Sutra veoma toplo, do 38 stepeni

  U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo s temperaturom do 38 stepeni Celzijusa, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

 • Klajn: Nema bosanskog jezika Klajn: Nema bosanskog jezika

  Jezik kojim govore Bošnjaci može da se zove bošnjački, po narodu, a nikako bosanski, po državi, kaže dr Ivan Klajn, predsednik Odbora za standardizaciju jezika SANU i potpisnik saopštenja o statusu bošnjačkog ili bosanskog jezika.

 • Srbija kasni sa obnovljivim izvorima energije Srbija kasni sa obnovljivim izvorima energije

  Srbija nije na putu da ostvari cilj pri povećanju udela obnovljivih izvora energije do 2020. godine, i možda će morati da revidira plan za razvoj tog sektora, proističe iz godišnjeg izveštaja Energetske zajednice jugoistične Evrope o napretku Srbije.

 • Forum u Bledu: Migranti najveći izazov, u EU potrebna solidarnost Forum u Bledu: Migranti najveći izazov, u EU potrebna solidarnost

  U EU je potrebna solidarnost u součavanju sa problemom talasa migranata, koji je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava Unija, ocenjeno je u ponedeljak na Strateškom forumu na Bledu.

 • U požaru u Domu starih u Mirijevu povređeno šest osoba U požaru u Domu starih u Mirijevu povređeno šest osoba

  U požaru koji je rano jutros izbio u Domu starih u beogradskom naselju Mirijevo povređeno je šest osoba, među kojima su i dvojica vatrogasaca, prenela je Radio-televizija Srbije.Teške telesne povrede zadobile su dve žene, korisnice Doma.

 • Danas počinje školska godina, zimski raspust u dva dela Danas počinje školska godina, zimski raspust u dva dela

  Danas u Srbiji počinje školska godina, a zimski raspust za osnovce i srednjoškolce od ove školske godine biće podeljen u dva dela.

 • Nesreća na Smederevskom putu, povređeno više osoba Nesreća na Smederevskom putu, povređeno više osoba

  Na Smederevskom putu u smeru ka Radmilovcu dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je, kako su javili mediji, povređeno više osoba.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending