20.04.2013 Vašington

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma
Stejt department je danas objavio godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome je, u delu koji se odnosi na Srbiju, navedeno da su najozbiljniji problemi uključivali diskriminaciju i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

"Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru takođe predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja", smatra Stejt department.

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U probleme u našoj zemlji su ubrojani i nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih, porodično nasilje nad ženama i decom i trgovinu ljudima, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. 

"Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", zaključuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, Stejt dipartment je konstatovao da su u 2012. jedan od najvećih problema predstavljale barikade.

„Najveći problemi u vezi ljudskih prava tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe. Tom prilikom najtvrdokorniji (Srbi) su upotrebili i silu, kao i akcije zastrašivanja nad domaćim neistomišljenicima, kao i međunarodnim bezbednosnim snagama tokom godine", konstatuje se u izveštaju.

Kao dalji problem iz oblasti ljudskih prava navedena je zabrinutost u vezi društvene diskriminacije manjinskih zajednica, osoba sa hendikepom i članova homoseksualne populacije, kao i nasilje u porodici, posebno nad ženama.

Dodatni problemi u vezi ljudskih prava uključuju korupciju i protekciju u zatvorima, dužina istražnog pritvora, sudska neefikasnost, zastrašivanje medija od javnih ličnosti i kriminalnih elemenata, ograničen napredak u povratku raseljenih lica, korupciju u vladi, trgovinu ljudima, dečiji rad u sivoj ekonomiji.

Stejt dipartment dalje navodi da je kosovska vlada preduzela mere u cilju procesuiranja i kažnjavanja zvaničnika koji su zloupotrebili položaj, bilo da su u službi bezbednosti ili na drugim mestima u vladu, ali su mnogi visoki zvaničnici povezani sa korupcijom ostali nekažnjeni.

U izveštaju se podseća da je Ramuš Haradinaj 29.novembra oslobođen optužbi od strane Haškog suda i da je kosovska vlada sarađivala sa specijalnim istražnim timom Euleksa u vezi optužbi za trgovinu organima i zločine počinjene između jula 1999. i sredine 2000, optužbe koje su navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2010.godine.

Kada su u pitanju nestale osobe, konstaovano je da nije bilo informacija o politički motivisanim nestancima, i istovremeno se ukazuje da, prema Crvenom krstu, krajem godine je 1.766 osoba, koje su nestale tokom konflikta 1998-1999 i dalje su na listi nestalih.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH: Treba razvijati dobre odnose Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH: Treba razvijati dobre odnose

  Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine koji su se sastali u Njujorku na marginama generalne debate 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocenili su da treba razvijati dobre odnose između tri države i da međusobno podržavaju proces evropskih integracija.

 • Dačić: Vučić nije zadovoljan tokom samita u Beču Dačić: Vučić nije zadovoljan tokom samita u Beču

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da mu je premijer Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru rekao da nije zadovoljan tokom razgovora na samitu u Beču o migrantskoj krizi.

 • Opozicija može biti deo pregovora sa Srbijom ako se promeni format razgovora Opozicija može biti deo pregovora sa Srbijom ako se promeni format razgovora

  Opozicione političke partije na Kosovu saopštile su da mogu postati deo pregovaračke ekipe Kosova sa Srbijom jedino ako se promeni format razgovora, prenose danas mediji. Beograd i Priština su 2011. godine počeli dijalog koji prema posrednicima iz Evropske unije (EU) ima za zadatak da dovede do normalizacije odnosa.

 • Jevtić: Kosovska opozicija bi u Brisel donela jedino suzavac Jevtić: Kosovska opozicija bi u Brisel donela jedino suzavac

  Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas, povodom ideje da kosovsku opoziciju treba uključiti u dijalog u Briselu, da to u ovom trenutku ne bi bilo ni malo korisno.

 • NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je izrazilo veliko razočarenje jer se među kandidatima za izbor člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji će predstavljati medijsku zajednicu, našao i Goran Peković. NUNS u saopštenju navodi i da je "prilikom izbora predstavnika nevladinog sektora u REM-u, učinjeno sve da se među kandidatima nađe i Peković".

 • MUP: Zaplenjeno 36 kilograma marihuane, uhapšene tri osobe MUP: Zaplenjeno 36 kilograma marihuane, uhapšene tri osobe

  Policija je, u dve odvojene akcije, zaplenila oko 36 kilograma marihuane i uhapsila tri osobe zbog sumnje da su preprodavali tu drogu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

 • Marić: Srbi u Prištini nastavljaju da se bore za stabilno društvo Marić: Srbi u Prištini nastavljaju da se bore za stabilno društvo

  Ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Ljubomir Marić ocenio je danas da "Srbi u institucijama u Prištini, koji su ovih dana pod strašnim političkim pritiskom albanskog političkog establišmenta neće posustati pred politikom sile".

 • Završen remont u fabrici sumporne kiseline Završen remont u fabrici sumporne kiseline

  Remont u novoj Fabrici sumporne kiseline Rudarsko topioničarskog basena Bor (RTB), priveden kraju u rekordnom roku i sa vrlo skromnim sredstvima, izjavio je danas generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

 • Osnovano udruženje Šansa za roditeljstvo Osnovano udruženje Šansa za roditeljstvo

  U Beogradu je osnovano Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo - Šansa za roditeljstvo, sa ciljem da udruživanjem zajednički deluju na nadležne organe da se pomogne biomedicinski potpmognuta oplodnja (BMPO), odnosno vantelesna oplodnja.

 • I danas u Srbiji sunčano i hladno I danas u Srbiji sunčano i hladno

  U Srbiji će danas ujutru biti hladno, ponegde kratkotrajna magla, najniža temperatura od tri do devet stepeni, a najviša od 19 do 22, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Koha: Marko Đurić ne može u Peć Koha: Marko Đurić ne može u Peć

  Kosovsko Ministarstvo inostranih poslova donelo je odluku da ne dozvoli direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću da u subotu poseti Peć.

 • Pred školom pridržao banderu da ne padne na decu Pred školom pridržao banderu da ne padne na decu

  Na ulazu u OŠ "Jelena Ćetković" na Zvezdari pala je bandera pod naponom na ulicu, povredivši muškarca koji ju je zadržao da ne padne na decu, javio je RTS.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM