20.04.2013 Vašington

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma
Stejt department je danas objavio godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome je, u delu koji se odnosi na Srbiju, navedeno da su najozbiljniji problemi uključivali diskriminaciju i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

"Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru takođe predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja", smatra Stejt department.

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U probleme u našoj zemlji su ubrojani i nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih, porodično nasilje nad ženama i decom i trgovinu ljudima, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. 

"Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", zaključuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, Stejt dipartment je konstatovao da su u 2012. jedan od najvećih problema predstavljale barikade.

„Najveći problemi u vezi ljudskih prava tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe. Tom prilikom najtvrdokorniji (Srbi) su upotrebili i silu, kao i akcije zastrašivanja nad domaćim neistomišljenicima, kao i međunarodnim bezbednosnim snagama tokom godine", konstatuje se u izveštaju.

Kao dalji problem iz oblasti ljudskih prava navedena je zabrinutost u vezi društvene diskriminacije manjinskih zajednica, osoba sa hendikepom i članova homoseksualne populacije, kao i nasilje u porodici, posebno nad ženama.

Dodatni problemi u vezi ljudskih prava uključuju korupciju i protekciju u zatvorima, dužina istražnog pritvora, sudska neefikasnost, zastrašivanje medija od javnih ličnosti i kriminalnih elemenata, ograničen napredak u povratku raseljenih lica, korupciju u vladi, trgovinu ljudima, dečiji rad u sivoj ekonomiji.

Stejt dipartment dalje navodi da je kosovska vlada preduzela mere u cilju procesuiranja i kažnjavanja zvaničnika koji su zloupotrebili položaj, bilo da su u službi bezbednosti ili na drugim mestima u vladu, ali su mnogi visoki zvaničnici povezani sa korupcijom ostali nekažnjeni.

U izveštaju se podseća da je Ramuš Haradinaj 29.novembra oslobođen optužbi od strane Haškog suda i da je kosovska vlada sarađivala sa specijalnim istražnim timom Euleksa u vezi optužbi za trgovinu organima i zločine počinjene između jula 1999. i sredine 2000, optužbe koje su navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2010.godine.

Kada su u pitanju nestale osobe, konstaovano je da nije bilo informacija o politički motivisanim nestancima, i istovremeno se ukazuje da, prema Crvenom krstu, krajem godine je 1.766 osoba, koje su nestale tokom konflikta 1998-1999 i dalje su na listi nestalih.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Si Đinping: Nađite mi termin, dolazim u Srbiju Si Đinping: Nađite mi termin, dolazim u Srbiju

  Predsednik Kine Si Ðinping prihvatio je danas poziv premijera Aleksandra Vučića da poseti Srbiju i da podrži kinesku kompaniju HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo, što je, kako je rekao premijer, apslutni prioritet Srbije.

 • Intervju Lazar Šestović: Milijarde dinara nadohvat ruke Intervju Lazar Šestović: Milijarde dinara nadohvat ruke

  Svetska banka je nedavno objavila obimnu i detaljnu analizu javnih finansija Srbije. S obzirom ne to da je rađena nakon potpisivanja sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom ona se, prema rečima Lazara Šestovića, glavnog ekonomiste Svetske banke u Srbiji i glavnog koordinatora ekipe koja je na njoj radila, nije bavila već donetim merama fiskalne konsolidacije, nego prevashodno onim što bi na tom planu moglo dodatno da se uradi.

 • Đurić: Zainteresovani smo za obnavljanje letova BG - PR Đurić: Zainteresovani smo za obnavljanje letova BG - PR

  Srbija je zainteresovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine u interesu svih građana, ali to pitanje je odvojeno od pitanja kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora koje je statusno i koje se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

 • Veselinović: Da li će Vučić podneti ostavku jer je doveo Srbiju na rub gladi Veselinović: Da li će Vučić podneti ostavku jer je doveo Srbiju na rub gladi

  Poslanik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović pitao je danas premijera Srbije Aleksandar Vučića da li će priznati činjenicu da je doveo Srbiju na rub gladi i da li će zbog toga podneti ostavku.

 • Dačić: Beograd diplomatska prestonica Evrope Dačić: Beograd diplomatska prestonica Evrope

  Beograd će biti diplomatska prestonica Evrope sledeće sedmice tokom Ministarskog saveta Oebsa, kojem će, pored više od 40 ministara spoljnih poslova, prisustvovati i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Dzon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, izjavio je danas predsedavajući Oebsa Ivica Dačić.

 • Janjić: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine neće stati Janjić: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine neće stati

  Predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da i "pored nervoze koja se širi Balkanom", proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće stati ali će se, kako je naveo, odvijati u turbulentnim uslovima.

 • Vojni policajac: Slučajno smo sreli Andreja Vučića na Paradi ponosa Vojni policajac: Slučajno smo sreli Andreja Vučića na Paradi ponosa

  Vojni policijac Saša Jovanović izjavio je danas, kao svedok na suđenju žandarmima za napad na brata premijera Srbije Andreja Vučića, da je u vreme Parade ponosa 2014. godine bio angažovan u obezbeđenju premijera, a da se toga dana sa Andrejem Vučićem slučajno sreo.

 • Devenport: U narednim nedeljama otvaranje prvih poglavlja Devenport: U narednim nedeljama otvaranje prvih poglavlja

  Srbija će u narednih nekoliko sedmica otvoriti prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport).

 • Osam pacijenata spremno za kubansku vakcinu Osam pacijenata spremno za kubansku vakcinu

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je osam pacijenata za sada spremno da primi kubansku vakcinu "Cimavax EFG", kao i da će u roku od dva-tri dana od dolaska kubanskog stručnjaka, koji se očekuje u nedelju, moći da prime prve vakcine.

 • Miščević: Očekujemo brojnija otvaranja iduće godine Miščević: Očekujemo brojnija otvaranja iduće godine

  Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević istakla je danas da će prva poglavlja koja će biti otvorena za par nedelja biti 32 i 35, te da se iza toga spremamo za poglavlja 23 i 24.

 • Stojanović: U Srbiji 608 vehabija, njih desetak pod prismotrom bezbednosnih službi Stojanović: U Srbiji 608 vehabija, njih desetak pod prismotrom bezbednosnih službi

  Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momr Stojanović izjavio je da u Srbiji postoji 608 pripadnika vehabijskog pokreta, od kojih je desetak pod pažnjom obaveštajno-bezbednosnih službi zbog veza sa sledbenicima radikalnog islama.

 • Oblačno i hladno, pre podne i kiša i susnežica Oblačno i hladno, pre podne i kiša i susnežica

  U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, mestimično s kišom, na planinama sa snegom, a susnežica i sneg se očekuju ponegde i u nižim predelima.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending