20.04.2013 Vašington

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma
Stejt department je danas objavio godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome je, u delu koji se odnosi na Srbiju, navedeno da su najozbiljniji problemi uključivali diskriminaciju i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

"Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru takođe predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja", smatra Stejt department.

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U probleme u našoj zemlji su ubrojani i nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih, porodično nasilje nad ženama i decom i trgovinu ljudima, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. 

"Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", zaključuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, Stejt dipartment je konstatovao da su u 2012. jedan od najvećih problema predstavljale barikade.

„Najveći problemi u vezi ljudskih prava tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe. Tom prilikom najtvrdokorniji (Srbi) su upotrebili i silu, kao i akcije zastrašivanja nad domaćim neistomišljenicima, kao i međunarodnim bezbednosnim snagama tokom godine", konstatuje se u izveštaju.

Kao dalji problem iz oblasti ljudskih prava navedena je zabrinutost u vezi društvene diskriminacije manjinskih zajednica, osoba sa hendikepom i članova homoseksualne populacije, kao i nasilje u porodici, posebno nad ženama.

Dodatni problemi u vezi ljudskih prava uključuju korupciju i protekciju u zatvorima, dužina istražnog pritvora, sudska neefikasnost, zastrašivanje medija od javnih ličnosti i kriminalnih elemenata, ograničen napredak u povratku raseljenih lica, korupciju u vladi, trgovinu ljudima, dečiji rad u sivoj ekonomiji.

Stejt dipartment dalje navodi da je kosovska vlada preduzela mere u cilju procesuiranja i kažnjavanja zvaničnika koji su zloupotrebili položaj, bilo da su u službi bezbednosti ili na drugim mestima u vladu, ali su mnogi visoki zvaničnici povezani sa korupcijom ostali nekažnjeni.

U izveštaju se podseća da je Ramuš Haradinaj 29.novembra oslobođen optužbi od strane Haškog suda i da je kosovska vlada sarađivala sa specijalnim istražnim timom Euleksa u vezi optužbi za trgovinu organima i zločine počinjene između jula 1999. i sredine 2000, optužbe koje su navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2010.godine.

Kada su u pitanju nestale osobe, konstaovano je da nije bilo informacija o politički motivisanim nestancima, i istovremeno se ukazuje da, prema Crvenom krstu, krajem godine je 1.766 osoba, koje su nestale tokom konflikta 1998-1999 i dalje su na listi nestalih.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vanredna odbrana od poplava u Aleksincu, ministri u obilasku Vanredna odbrana od poplava u Aleksincu, ministri u obilasku

  U opštini Aleksinac proglašena je vanredna odbrana od poplava, izjavio je jutros Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić i naglasio da je tokom noći na ostalim područjima u Srbiji zabeležen pad i stagnacija vodostaja.

 • Peticija Novosađana protiv Cecinog koncerta Peticija Novosađana protiv Cecinog koncerta

  Više od hiljadu ljudi potpisalo je u prva dva dana peticiju "Stop koncertu Cece na novosadskoj Tvrđavi" koju su na internetu pokrenuli nezadovoljni Novosađani.

 • Devojčica koju je napao vuk u stabilnom stanju Devojčica koju je napao vuk u stabilnom stanju

  Dvogodišnja devojčica koja je povređena juče kada je na nju skočio vuk u Zoološkom vrtu u Beogradu u stabilnom je stanju, potvrđeno je danas agenciji Beta u Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj gde je smeštena.

 • Sve više dece u Srbiji muči alergija Sve više dece u Srbiji muči alergija

  Više od 20 odsto odraslih i čak 30 do 40 odsto dece u Evropi boluje od nekog tipa alergije, a prognoze su da će se, zbog globalnih klimatskih promena, broj obolelih i dalje povećavati i da će alergije biti nova "epidemija 21. veka".

 • Srbija čeka spisak zadataka od EU Srbija čeka spisak zadataka od EU

  Srbija iz Brisela još nije dobila tačan spisak zadataka ni za jedno od 35 poglavlja, zato je i dalje neizvesno da li će biti ostvaren plan Beograda - da prva poglavlja budu otvorena do kraja juna.

 • SNS i SVM sklapaju sporazum u sredu SNS i SVM sklapaju sporazum u sredu

  Naprednjaci i Savez vojvođanskih Mađara trebalo bi i zvanično da stave paraf na dogovor o zajedničkom učešću u budućoj vladi u sredu, 23. aprila, pišu Novosti.

 • Troje povređenih u udesima Troje povređenih u udesima

  Tri osobe lakše su povređene u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile tokom noći u Beogradu, rečeno je jutros u gradskoj službi Hitne pomoći.

 • Ranjeni policajac i dalje u životnoj opasnosti Ranjeni policajac i dalje u životnoj opasnosti

  Policajac Ivan Mičić (25), koji je teško ranjen na dužnosti u Novom Sadu, i dalje je u životnoj opasnosti, potvrđeno je agenciji Beta u Urgetnom centru Vojvodine.

 • Utopila se dva pecaroša Utopila se dva pecaroša

  Tela dvojice Novosađana, I. J. (50) i V. S. (55) izvučena su iz Dunava u subotu u blizini Kovilja, potvrđeno je Radio-televiziji Vojvodine (RTV) u nadležnom tužilaštvu.

 • Irinej: Potrebni sloga, mir i zajedništvo (FOTO) Irinej: Potrebni sloga, mir i zajedništvo (FOTO)

  Patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom služio je danas jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

 • U požaru u Novom Sadu izgorelo nekoliko stanova U požaru u Novom Sadu izgorelo nekoliko stanova

  Pripadnici novosadske vatrogasne brigade ugasili su danas požar u stanu na četvtom spratu stambene zgrade i evakuisali devet osoba, uključujući i troje male dece, koji osim što su se nagutali dima nisu teže povređeni.

 • Predsednik Nikolić čestitao Uskrs Predsednik Nikolić čestitao Uskrs

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je najveći hrišćanski praznik Uskrs, patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim građanima Srbije koji proslavljaju taj praznik, uz poruku da snaga naše zemlje bude u razumevanju, ljubavi i solidarnosti kojoj nas uči naša vera.

Preporuke prijatelja
Vesti.rs
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
NM ANdroid 2