20.04.2013 Vašington

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma
Stejt department je danas objavio godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome je, u delu koji se odnosi na Srbiju, navedeno da su najozbiljniji problemi uključivali diskriminaciju i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

"Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru takođe predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja", smatra Stejt department.

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U probleme u našoj zemlji su ubrojani i nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih, porodično nasilje nad ženama i decom i trgovinu ljudima, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. 

"Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", zaključuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, Stejt dipartment je konstatovao da su u 2012. jedan od najvećih problema predstavljale barikade.

„Najveći problemi u vezi ljudskih prava tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe. Tom prilikom najtvrdokorniji (Srbi) su upotrebili i silu, kao i akcije zastrašivanja nad domaćim neistomišljenicima, kao i međunarodnim bezbednosnim snagama tokom godine", konstatuje se u izveštaju.

Kao dalji problem iz oblasti ljudskih prava navedena je zabrinutost u vezi društvene diskriminacije manjinskih zajednica, osoba sa hendikepom i članova homoseksualne populacije, kao i nasilje u porodici, posebno nad ženama.

Dodatni problemi u vezi ljudskih prava uključuju korupciju i protekciju u zatvorima, dužina istražnog pritvora, sudska neefikasnost, zastrašivanje medija od javnih ličnosti i kriminalnih elemenata, ograničen napredak u povratku raseljenih lica, korupciju u vladi, trgovinu ljudima, dečiji rad u sivoj ekonomiji.

Stejt dipartment dalje navodi da je kosovska vlada preduzela mere u cilju procesuiranja i kažnjavanja zvaničnika koji su zloupotrebili položaj, bilo da su u službi bezbednosti ili na drugim mestima u vladu, ali su mnogi visoki zvaničnici povezani sa korupcijom ostali nekažnjeni.

U izveštaju se podseća da je Ramuš Haradinaj 29.novembra oslobođen optužbi od strane Haškog suda i da je kosovska vlada sarađivala sa specijalnim istražnim timom Euleksa u vezi optužbi za trgovinu organima i zločine počinjene između jula 1999. i sredine 2000, optužbe koje su navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2010.godine.

Kada su u pitanju nestale osobe, konstaovano je da nije bilo informacija o politički motivisanim nestancima, i istovremeno se ukazuje da, prema Crvenom krstu, krajem godine je 1.766 osoba, koje su nestale tokom konflikta 1998-1999 i dalje su na listi nestalih.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Beživotno telo rudara izvučeno iz jame "Srmosten" Beživotno telo rudara izvučeno iz jame "Srmosten"

  Telo rudara Željka Miletića(36), koji je stradao u jami "Strmosten" rudnika Rembas izvučeno je iz jame i odvezeno na obdukciju.

 • Olja Bećković: Vučić ima opsesiju uređivanja medija (VIDEO) Olja Bećković: Vučić ima opsesiju uređivanja medija (VIDEO)

  Autorka emisije 'Utisak nedelje' Olja Bećković je optužila Aleksandra Vučića da ima 'opsesiju uređivanja medija', i da je umislio da njena emisija predstavlja 'front protiv njega'.

 • Šta je prethodilo prebijanju Andreja Vučića Šta je prethodilo prebijanju Andreja Vučića

  Dan nakon incidenta u kome su pripadnici Žandarmerije pretukli brata premijera Srbije Andreja Vučića, brata gradonačelnka Beograda Predraga Malog i članove obezbeđenja, mediji spekulišu šta je prethodilo incidentu.

 • Tabaković: Uhapšen je pogrešan čovek Tabaković: Uhapšen je pogrešan čovek

  Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je crnogorska policija uhapsila pogrešnog čoveka.

 • Branko Lazarević optužen za odavanje tajni Šarićevom klanu Branko Lazarević optužen za odavanje tajni Šarićevom klanu

  Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je danas bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnih poslova Branka Lazarevića i još trojicu okrivljenih zbog odavanja policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju pripadnika njegove grupe Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina i pranje para.

 • Mali potvrdio da mu je brat pretučen Mali potvrdio da mu je brat pretučen

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potvrdio je danas da su pripadnici Žandarmerije, pored brata premijera Andreja Vučića, pretukli i njegovog brata Predraga Malog.

 • Srbijavode duguju za sanaciju terena od majskih poplava Srbijavode duguju za sanaciju terena od majskih poplava

  Preduzećima koja su prilikom poplava u maju obavljala poslove dopremanja, punjenja i razmeštanja džakova sa peskom, nije do danas isplaćen ni jedan jedini dinar.

 • Novi Sad leglo prostitucije Novi Sad leglo prostitucije

  Prostitucija u Novom Sadu je postala epidemija, zahvaljujući ekonomskoj krizi koja obara cene usluga žigola i prostitutki, piše 021.rs.

 • Novinarke se oporavljaju, transplantacija bubrega prošla dobro Novinarke se oporavljaju, transplantacija bubrega prošla dobro

  Novinarki NIN-a Ivani Janković prošlog utorka u Turskoj transplantiran je bubreg i ona se u bolnici u Bursi oporavlja od zahtevne intervencije. Njen donor, dugogodišnja prijateljica Marijana Milosavljević, izašla je iz bolnice prošlog petka, ali je i dalje pod svakodnevnom lekarskom kontrolom.

 • NUNS: Protest nije završen NUNS: Protest nije završen

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zadovoljstvo zbog sinoćnog skupa ispred zgrade RTV B92, održanog u znak protesta zbog skidanja emisije "Utisak nedelje" Olje Bećković iz programske šeme te televizije uz poruku da ne smatra taj protest završenim.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM