20.04.2013 Vašington

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma
Stejt department je danas objavio godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome je, u delu koji se odnosi na Srbiju, navedeno da su najozbiljniji problemi uključivali diskriminaciju i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

"Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru takođe predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja", smatra Stejt department.

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U probleme u našoj zemlji su ubrojani i nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih, porodično nasilje nad ženama i decom i trgovinu ljudima, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. 

"Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", zaključuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, Stejt dipartment je konstatovao da su u 2012. jedan od najvećih problema predstavljale barikade.

„Najveći problemi u vezi ljudskih prava tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe. Tom prilikom najtvrdokorniji (Srbi) su upotrebili i silu, kao i akcije zastrašivanja nad domaćim neistomišljenicima, kao i međunarodnim bezbednosnim snagama tokom godine", konstatuje se u izveštaju.

Kao dalji problem iz oblasti ljudskih prava navedena je zabrinutost u vezi društvene diskriminacije manjinskih zajednica, osoba sa hendikepom i članova homoseksualne populacije, kao i nasilje u porodici, posebno nad ženama.

Dodatni problemi u vezi ljudskih prava uključuju korupciju i protekciju u zatvorima, dužina istražnog pritvora, sudska neefikasnost, zastrašivanje medija od javnih ličnosti i kriminalnih elemenata, ograničen napredak u povratku raseljenih lica, korupciju u vladi, trgovinu ljudima, dečiji rad u sivoj ekonomiji.

Stejt dipartment dalje navodi da je kosovska vlada preduzela mere u cilju procesuiranja i kažnjavanja zvaničnika koji su zloupotrebili položaj, bilo da su u službi bezbednosti ili na drugim mestima u vladu, ali su mnogi visoki zvaničnici povezani sa korupcijom ostali nekažnjeni.

U izveštaju se podseća da je Ramuš Haradinaj 29.novembra oslobođen optužbi od strane Haškog suda i da je kosovska vlada sarađivala sa specijalnim istražnim timom Euleksa u vezi optužbi za trgovinu organima i zločine počinjene između jula 1999. i sredine 2000, optužbe koje su navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2010.godine.

Kada su u pitanju nestale osobe, konstaovano je da nije bilo informacija o politički motivisanim nestancima, i istovremeno se ukazuje da, prema Crvenom krstu, krajem godine je 1.766 osoba, koje su nestale tokom konflikta 1998-1999 i dalje su na listi nestalih.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pupovac: Nema mehanizma za izbegavanje incidenata Pupovac: Nema mehanizma za izbegavanje incidenata

  Veoma je loše što se pogoršavaju odnosi Zagreba i Beograda u ovom trenutku, a posebno je loše što se to čini zbog pitanja ratnih zločina, i što Hrvatska i Srbija nemaju razvijene mehanizme da izbegnu ovakve situacije, izjavio je predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac povodom novonastale situacije u odnosima dve zemlje.

 • Uhapšeni zbog gajenja i prodaje marihuane Uhapšeni zbog gajenja i prodaje marihuane

  Policija je uhapsila S.M. (26) i I.S. (25) iz Vrnjačke Banje zbog sumnje da su počinili krivično delo proizvodnje i prodaje droge, saopštila je danas Policijska uprava Kraljevo.

 • Utvrđena lista kandidata za direktora RTS-a Utvrđena lista kandidata za direktora RTS-a

  Upravni odbor Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije utvrdio je konačnu listu 11 kandidata koji formalno-pravno ispunjavaju sve uslove konkursa za izbor na funkciju generalnog direktora RTS-a.

 • Intervju Dunja Mijatović: Glas je moja najvažnija alatka Intervju Dunja Mijatović: Glas je moja najvažnija alatka

  Organizacija za bezbednost i saradnju ima jasan mandat kada je sloboda medija i izražavanja u pitanju i ništa me neće sprečiti da govorim i posebno da se zalažem za bezbednost novinara, kaže predstavnica OEBS Dunja Mijatović u razgovoru sa Jelkom Jovanović

 • Joksimović: Lobiranje može biti korisno na putu ka EU Joksimović: Lobiranje može biti korisno na putu ka EU

  Lobiranje nije zamena za institucionalno delovanje države, ali je korisno za Srbiju na putu evropskih integracija, izjavila je večeras ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 • Vučić: Ne vraćamo ambasadora iz Zagreba, pozvaću Milanovića Vučić: Ne vraćamo ambasadora iz Zagreba, pozvaću Milanovića

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće povlačiti svog ambasadora iz Hrvatske niti će slati ijedan loš signal Hrvatskoj i dodao da će pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom.

 • Tadić: Srbija treba da razmišlja i o članstvu u NATO Tadić: Srbija treba da razmišlja i o članstvu u NATO

  Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija vrlo ozbiljno morati da razmotri mogućnost posebnih saveza sa NATO, možda čak i punopravno članstvo u toj vojnoj alijansi u budućnosti.

 • GrO SNS Novi Sad: Orkestrirani napadi DS na SNS GrO SNS Novi Sad: Orkestrirani napadi DS na SNS

  Gradski odbor SNS u Novom Sadu saopštio je danas da u potpunosti podržava stav gradonačelnika Miloša Vučevića da su svi orkestrirani napadi DS na koalicione partnere SNS u stvari napadi na Aleksandra Vučića, tu stranku i na gradonačelnika lično.

 • Protest Hrvatske zbog Šešelja Protest Hrvatske zbog Šešelja

  Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, saopšteno je danas iz MVEP-a povodom izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

 • Vulin: Ja Hrvatskoj poželim uspeh, Matić meni lečenje Vulin: Ja Hrvatskoj poželim uspeh, Matić meni lečenje

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je on Hrvatskoj poželeo napredak dok njemu odande stižu poruke da se leči.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
Android NM