20.04.2013 Vašington

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma

Stejt department o Srbiji: Diskriminacija i problemi Roma
Stejt department je danas objavio godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome je, u delu koji se odnosi na Srbiju, navedeno da su najozbiljniji problemi uključivali diskriminaciju i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

"Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru takođe predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja", smatra Stejt department.

Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U probleme u našoj zemlji su ubrojani i nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih, porodično nasilje nad ženama i decom i trgovinu ljudima, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. 

"Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", zaključuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju stanje ljudskih prava na Kosovu, Stejt dipartment je konstatovao da su u 2012. jedan od najvećih problema predstavljale barikade.

„Najveći problemi u vezi ljudskih prava tokom godine bile su barikade postavljene na severu Kosova od strane tvrdokornih Srba, zbog čega su ograničena osnovna prava, uključujući slobodu kretanja i promet robe. Tom prilikom najtvrdokorniji (Srbi) su upotrebili i silu, kao i akcije zastrašivanja nad domaćim neistomišljenicima, kao i međunarodnim bezbednosnim snagama tokom godine", konstatuje se u izveštaju.

Kao dalji problem iz oblasti ljudskih prava navedena je zabrinutost u vezi društvene diskriminacije manjinskih zajednica, osoba sa hendikepom i članova homoseksualne populacije, kao i nasilje u porodici, posebno nad ženama.

Dodatni problemi u vezi ljudskih prava uključuju korupciju i protekciju u zatvorima, dužina istražnog pritvora, sudska neefikasnost, zastrašivanje medija od javnih ličnosti i kriminalnih elemenata, ograničen napredak u povratku raseljenih lica, korupciju u vladi, trgovinu ljudima, dečiji rad u sivoj ekonomiji.

Stejt dipartment dalje navodi da je kosovska vlada preduzela mere u cilju procesuiranja i kažnjavanja zvaničnika koji su zloupotrebili položaj, bilo da su u službi bezbednosti ili na drugim mestima u vladu, ali su mnogi visoki zvaničnici povezani sa korupcijom ostali nekažnjeni.

U izveštaju se podseća da je Ramuš Haradinaj 29.novembra oslobođen optužbi od strane Haškog suda i da je kosovska vlada sarađivala sa specijalnim istražnim timom Euleksa u vezi optužbi za trgovinu organima i zločine počinjene između jula 1999. i sredine 2000, optužbe koje su navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2010.godine.

Kada su u pitanju nestale osobe, konstaovano je da nije bilo informacija o politički motivisanim nestancima, i istovremeno se ukazuje da, prema Crvenom krstu, krajem godine je 1.766 osoba, koje su nestale tokom konflikta 1998-1999 i dalje su na listi nestalih.

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vlast traži da se radikalima sudi u Srbiji Vlast traži da se radikalima sudi u Srbiji

  Vlasti u Srbiji zatražile su od Haškog tribunala da se slučaj radikala - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića - koji su optuženi za nepoštovanje tog suda, prebaci u nadležnost srpskog pravosuđa, saznaje Danas.

 • Mađarska daje saglasnost za poglavlje 23 Mađarska daje saglasnost za poglavlje 23

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Amsterdamu sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, koji je najavio da će Mađarska naredne nedelje dati saglasnost za otvaranje poglavlja 23.

 • Vantelesna oplodnja o trošku RFZO i kod privatnika Vantelesna oplodnja o trošku RFZO i kod privatnika

  Operacije katarakte uskoro će po prvi put u Srbiji moći da se rade i u privatnim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja, a biće obnovljen i program vantelesne oplodnje u privatnim ginekološkim ustanovama, izjavila je danas v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić.

 • Danas sunčano, temperatura do 10 stepeni Danas sunčano, temperatura do 10 stepeni

  U Srbiji će danas biti pretežno sunčano, s temperaturom do 10 stepeni, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

 • Jahjaga pozvala lidere na sastanak, opozicija odbija i uslovljava sastanak Jahjaga pozvala lidere na sastanak, opozicija odbija i uslovljava sastanak

  Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je pozvala je lidere partija na vlasti i opozicije da u ponedeljak dođu na sastanak povodom prevazilaženja aktuelne političke krize.

 • Analitičari: Smena Gašića bez većeg uticaja na biračko telo Analitičari: Smena Gašića bez većeg uticaja na biračko telo

  Politički analitičari ocenili su da večerašnja smena ministra odbrane Bratislava Gašića neće promeniti odnos snaga u biračkom telu i uticati na rezultat predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Opštine u Srbiji prošle godine zbog ujeda pasa lutalica isplatile prosečno po 6 miliona dinara Opštine u Srbiji prošle godine zbog ujeda pasa lutalica isplatile prosečno po 6 miliona dinara

  U 160 opština i gradova u Srbiji u 2015. isplaćeno je ukupno 8,2 miliona evra odštete građanima koji su tužili zbog ujeda pasa lutalica, što je u proseku po oko šest miliona dinara po lokalnoj samoupravi, izjavio je danas direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu i samostalni odbornik u Skupštini opštine Bujanovac Miodrag Milković.

 • Gašić razrešen funkcije ministra odbrane Gašić razrešen funkcije ministra odbrane

  Skupština Srbije razrešila je večeras ministra odbrane Bratislava Gašića, sa 195 glasova “za”, a protiv nije bio niko.

 • Čepi priznao: Bio sam primoran da optužim "Matijeviće" Čepi priznao: Bio sam primoran da optužim "Matijeviće"

  Mihajlo Čepi, bivši radnik Industrije mesa "Matijević", koji je pre nekoliko dana objavio optužujuće snimke iz ove mesare i uzburkao srpsku javnost, danas je objavio novi snimak u kojem se, uz izvinjenje svim stranama, pravda da su ga na to primorale konkurentske firme, javio je novosadski Radio021.

 • Bridlav: Značajna uloga Srbije u održavanju stabilnosti Bridlav: Značajna uloga Srbije u održavanju stabilnosti

  Komandant Savezničke (NATO) komande za operacije general Filip Bridlav rekao je danas u razgovoru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem da Srbija igra veoma važnu ulogu u izgradnji i održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u celoj Evropi.

 • Vučić: Smena Gašića zbog pristojnosti, ne rezultata Vučić: Smena Gašića zbog pristojnosti, ne rezultata

  Premijer Aleksandar Vučić izatražio je danas od poslanika da potvrde njegovu odluku o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog pristojnosti i učtivosti koja se od ministara očekuje, a ne zato što spori njegove rezultate.

 • Poslanici podržavaju smenu Gašića - razlozi različiti Poslanici podržavaju smenu Gašića - razlozi različiti

  Poslanici SPS i NS podržaće predlog premijera Aleksandra Vučića za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog toga što ministri svojim izjavama moraju da pruže primer celom društvu, dok će poslanici opozicije to učiniti zbog afere helikopter i što se izvinio novinarki "kad je shvatio da su kamere uključene".

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Android NM