06.11.2019 Beograd

Stojanović: Fajon će preuzeti inicijativu i napraviti drugačiji format dijaloga o izbornim uslovima

Stojanović: Fajon će preuzeti inicijativu i napraviti drugačiji format dijaloga o izbornim uslovima Foto: Medija centar Beograd
Politikolog Boban Stojanović izjavio je danas da aktuelni format dijaloga o izbornim uslovima nije upotrebljiv i da njemu deluje da će predstavnica Evropskog parlamenta Tanja Fajon preuzeti inicijativu i napraviti drugačiji u kom bi predstavnici EU sa jedne strane razgovarali sa opozicijom, a sa druge strane sa predstavnicima vlasti.

"To je format koji bi dao dugoročne rezultate i koji može biti početak nekog ozbiljnijeg učestvovanja evropskih parlamentaraca i početak okvira za pregovore vlasti i opozicije koji bi se mogao desiti u nekom trenutku", rekao je Stojanović agenciji Beta.

On je kazao da u sadašnjem formatu dijaloga uz posredstvo EU u Skupštini Srbije nije učestvovao Savez za Srbiju već nekoliko "minornih" stranaka i da dogovor nije postignut.

"Mislim da su Tanja Fajon i novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik shvatili da stvari u Srbiji ne funkcionišu i da će verovatno oni prvi preduzeti nešto kako bi bio napravljen korak unapred. Očigledno da ovaj deo opozicije ne želi da učestvuje u razgovorima koje organizuje Maja Gojković što je i logično jer je ona personifikacija lošeg rada i jedan od razloga zbog kojeg su napustili Skupštinu Srbije", rekao je Stojanović.

On je naveo i da je predsednik Demokratske stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Zoran Lutovac naglasio da evropski parlamentarci treba da smisle okvir koji bi doveo do nekakvog sporazuma, a koji bi pretpostavljao da se sa jedne strane razgovara o preporukama koje su sačinili nezavisni stručnjaci u ime građana koji protestuju i održavanju izbora devet meseci od ispunjavanja uslova za fer i poštene izbre.

"Ne verujem da će se to desiti do redovnih izbora, ali može biti početak ozbiljnijeg i temeljnijeg rada da dođe do vanrednih izbora ili priprema za neke naredne redovne izbore", kazao je Stojanović.

On je naveo da tokom novembra treba da se održi drugi okrugli sto uz posredovanje evropskih parlamentarca koji bojkotuje Savez za Srbiju, ali da veruje da će Fajon biti spremna da razgovara sa njima odvojeno.

Stojanović je kazao da postoji razlika između nekadašnjeg predsednika Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Dejvida Mekalistera i sadašnje predsednice tog odbora Tanje Fajon i da ona deluje zainteresovano da se napravi okvir koji bi doveo do iole slobodnih izbora.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Lončar: Koronavirus dosta slabiji od običnog sezonskog gripa Lončar: Koronavirus dosta slabiji od običnog sezonskog gripa

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se situacija sa koronovirusom prati od samog početka i da je Srbija apsolutno spremna za svaku situaciju.

 • Dačić ponosan što je prvi ministar koji je posetio Kinu koja se bori s koronavirusom Dačić ponosan što je prvi ministar koji je posetio Kinu koja se bori s koronavirusom

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je danas šefu kineske diplomatije Vang Jiu da je Srbija solidarna sa Kinom u borbi protiv koronavirusa, kao i spremnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da 15. i 16. aprila učestvuje na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

 • Đilas: Srbija se pretvara u koloniju prodajom svega što ima Đilas: Srbija se pretvara u koloniju prodajom svega što ima

  Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je danas da je država prodajom Komercijalne banke nastavila sa prodajom svega što ima i da se tako Srbija pretvara u koloniju.

 • Novosti: Porodilje ne mogu da uzmu kredit, niti da obnove dozvoljeni minus Novosti: Porodilje ne mogu da uzmu kredit, niti da obnove dozvoljeni minus

  Ako mami koja je na porodiljskom bolovanju istekne dozvoljeni minus ili želi da podigne kredit, nijedna banka u Srbiji neće joj izaći u susret. Jedan od papira koji će joj tražiti na šalteru je onaj koji potvrđuje da je u poslednja tri meseca imala primanja. Taj papir, međutim, iako je sve vreme dobijala naknadu na porodiljskom bolovanju, nema ko da joj izda, pišu danas Večernje novosti.

 • Jovanović: "Srbija 21" je projekat Bebe Popovića Jovanović: "Srbija 21" je projekat Bebe Popovića

  Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke i šef odbornika Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda, rekao je za N1 da je organizacija "Srbija 21" projekat Bebe Popovića, a da je cilj smanjenja cenzusa stvaranje "trabant stranaka" koje će glumiti opoziciju u parlamentu.

 • Paunović: Nekog ću morati da izdam, bilo koju odluku da donesem Paunović: Nekog ću morati da izdam, bilo koju odluku da donesem

  Predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Saša Paunović izjavio je da će morati nekog da izda bilo koju odluku da donese oko učešća na lokalnim izborima.

 • Stefanović: Istraga će utvrditi šta je bilo sa nestalim bebama Stefanović: Istraga će utvrditi šta je bilo sa nestalim bebama

  Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas raspravu o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

 • Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda? Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda?

  Žene su u visokoobrazovnim i naučnim institucijama, a to podrazumeva da se njihov društveni i ekonomski status vrednuje na ravnopravan način, ali njihovo pozicioniranje nije isključivo problem rodne ravnopravnosti već rodne vidljivosti i predstavljanja na putu javnog integriteta. Iako su znanje, moć znanja i dostignuća neosporni, one se u javnom diskursu izostavljaju i obezvređuju pod uticajem tradicionalnih obrazaca rodnih uloga. O položaju žene-naučnice raspravljano je u SANU na trodnevnom naučnom skupu.

 • Mediji: "Srbija 21" izlazi na izbore Mediji: "Srbija 21" izlazi na izbore

  Organizacija Srbija 21 donela je odluku da učestvuje na parlamentarnim izborima, a ta odluka će formalno biti usvojena tokom narednog vikenda, piše Blic u današnjem izdanju i podseća da je nedelju dana ranije doneta odluka koja se tiče lokalnih izbora.

 • Nišlija uhapšen zbog pokušaja ubistva Nišlija uhapšen zbog pokušaja ubistva

  Policijska uprava u Nišu je danas saopštila da je uhapsila Nišliju I.M. (33) zbog pokušaja ubistva.

 • Lončar: S mučninom sam gledao film Vladalac Lončar: S mučninom sam gledao film Vladalac

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je pokušao da odgleda film "Vladalac" sa "ozbiljnom mučninom u želucu", ali, kako je rekao, "kao član Vlade mora te stvari da odgleda".

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side