Stojiljković: Sindikat mora biti borbeniji, opcija je i nastup na nekim idućim izborima
20.02.2020 Novi Sad

Stojiljković: Sindikat mora biti borbeniji, opcija je i nastup na nekim idućim izborima

Stojiljković: Sindikat mora biti borbeniji, opcija je i nastup na nekim idućim izborima
Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljović izjavio je večeras da strategija sindikata u postojećim okonostima mora da bude "borbenija" i da se mora razmišljati i o opciji nastupa na izborima u cilju postizanja političke moći kroz institucije, jer, kako je ocenio, u Srbiji danas nema "pristojne političke ponude".

Stojiljković je na sindikalnoj tribini u Novom Sadu posvećenoj Svetskom danu socijalne pravde "Smanjenjem nejednakosti do socijalne pravde", poručio da sindikat ipak ne namerava da nastupi na predstojećim izborima zbog nepostojanja osnovnih demokratskih izbornih uslova.

U okolnostima u kojima ne postoje političke opcije koje zastupaju interese radništva, penzionera i drugih ugroženih socijalnih grupa, nužno je da mi sami definišemo naše interese i pokušamo da se izborimo za to da obezbedimo politički uticaj kako bismo te interese ostvarili. I ozbiljne organizacije kao što je Nezavisnost svakako razmišljaju o umrežavanju. I zato sagledavamo kako da, ako već nema pristojne politčke ponude, onda uđemo u taj prostor", rekao je Stojiljković.

On je dodao da ni socijalni dijalog u Srbiji danas ne funkcioniše kako bi trebalo, te da sindikati moraju obezbediti uticaj u institucijama, jer se tamo donose odluke.

"Zato moramo da razmišljamo i o političkom nastupu, a kada i kako ćemo nastupati, to je stvar analize i procena", ocenio je.

Stojiljković je kazao da je u Srbiji veoma izražena diskriminacija radnika i po političkoj i sindikalnoj pripadnosti, te da danas svaki treći zaposleni ima partijsku knjižicu neke od vladajućih stranaka.

Zato su, istakao je, ključni zahtevi sindikata: ukidanje svakog oblika diskriminacije radnika, borba protiv siromaštva i vraćanje oduzetih penzija.

Poručio je i da je za smanjivanje nejednakosti u društvu neophodan razvoj, koji, kako je ocenio, nije moguć uz postojeću strategiju koja se oslanja na strane investitore.

"To nije razvojna politika. Mi moramo ljudima pokazati da neko brine za njihove interese. Ako ne budemo borbeni, mi ćemo i dalje samo pričati o rastućem siromaštvu, a to je onda loša beskonačnost", rekao je Stojiljković.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side