03.07.2018 Kraljevo

Štrajk lekara i medicinskog osoblja u Kraljevu

Štrajk lekara i medicinskog osoblja u Kraljevu Foto: prtscr ytb
Sindikat lekara, farmaceuta i medicinskih sestara i tehničara u Opštoj bolnici "Studenica" iz Kraljeva, organizovao je štrajk ispred Hirurškog bloka bolnice.

Sa protesta na kojem se okupilo oko stotinak zaposlenih, upućen je zahtev rukovodstvu kraljevačke bolnice da poboljša uslove rada.

Prema rečima štrajkačkog odbora, medicinsko osoblje radi na neispravnim aparatima, u nebezbednim uslovima, nema pojedinačne kolektivne ugovore, međuljudski odnosi su narušeni i radi se po dokumentima koji su doneti nezakonito.

Rade Panić, predsednik štrajkačkog odbora rekao je za N1 da u bolnici mnogo toga nije u redu, i da je to bio razlog okupljanja. Jer, osoblje ne želi da ih menadžment bolnice preopterećuje poslovima, zato što je 20 do 30 odsto posla preko norme, nemoguće u trenutnim uslovima.

"Pokušavaju da nedostatak od 15 odsto zdravstvenih radnika, lekara i sestara sakriju tako što nam produžavaju radno vreme, iako uslovi za rad nisu adekvatni, da bi se to radno vreme produžilo. Preko toga smo opterećeni velikim brojem sati dežurstava, koje posle predstavljaju u našim zaradama kao da je to redovna plata. Osnovna plata lekara specijaliste je 78.000 dinara, a 26.000 dinara bi trebalo da bude osnovica. Neko se u socijalno-ekonomskom savetu dosetio da tu osnovicu smanji na 18.000. Tako da nam svakog meseca uzimaju 8.500 dinara", rekao je Panić, koji u bolnici radi kao anesteziolog.

Panić kaže da je veliki problem što je 35 pacijenata moguće pregledati dnevno u ambulanti, a da se zakazuje po 70 pacijenata, ili po dva u istom terminu. Prema njegovim rečima, tako nije moguće svima uraditi kvalitetne preglede.

Direktor bolnice Zoran Mrvić, rekao nam je u telefonskom razgovoru da će narednih dana održati konferenciju za štampu na kojoj će se obratiti javnosti i dati odgovore na pitanja koja je postavio štrajkaćki odbor.

Štrajk je nastavak nezadovoljstva osoblja bolnice u Kraljevu. Kako je već N1 izveštavao u nekoliko navrata, u februaru ove godine došlo je do sukoba između anesteziologa i menadžmenta bolnice, kada su oni odbili dva sata da uđu u operacionu salu, jer aparati za anesteziju nisu imali kartice koje garantuju njihovu ispravnost.

autor: VV izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side