17.04.2012 Beograd

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije stupili su jutros u štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo.

Predsednik tog sindikata dr Dragan Cvetić kaže da štrajkači poštuju minimum procesa rada, odnosno da pružaju lekarsku pomoć trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.

 

Štrajkuju članovi sindikata u 21 zdravstvenoj ustanovi u Beogradu, Nišu Kraljevu, Valjevu, Leskovcu.

Cvetić kaže da su predstavnici sindikata u štrajk stupili zbog toga što su nezadovoljni Uredbom o korektivnom koeficijentu čijom će se primenom od 1. jula ove godine plate svih zaposlenih u zdravstvu sniziti na 90 odsto u odnosu na sadašnje i da će štrajkovati sve dok ih predstavnici Ministarstva zdravlja ne pozovu na razgovore.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da plate neće biti snižene, odnosno da primena Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama neće uticati na smanjivanje plata ako lekari budu postizali radne rezultate na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove.

Ministarstvo je optužilo sindikat da želi u vreme predizborne kampanje da zastraši zaposlene širenjem informacija o smanjivanju plata i da želi da zaustavi neophodne reforme u zdravstvenom sistemu koje predviđaju uvođenje sistema nagrade prema radu.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić najavio je prošle nedelje da će i taj sindikat u četvrtak, 19. aprila, održati protest na Trgu Nikole Pašića, u 11 sati, a nastaviće ga u podne ispred zgrade Vlade Srbije.

On je naveo da su zdravstveni radnici nezadovoljni visinom zarade, uvođenjem sistema kapitacije kojim se niske zarade još više obezvređuju, a naročito zbog oduglovlačenja u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

Savić je dodao da, ukoliko sa vladom ne bude postignut sporazum, članovi tog sindikata stupiće u štrajk 25. aprila.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dačić: Očekujemo da MSP bude zaista sud pravde Dačić: Očekujemo da MSP bude zaista sud pravde

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je nemoguće predvideti presudu Međunarodnog suda pravde povodom međusobnih optužbi Srbije i Hrvatske za genocid, ali je izrazio uverenje da će taj sud zaista biti "sud pravde".

 • Oko 200 građana na protestu protiv BusPlusa (FOTO) Oko 200 građana na protestu protiv BusPlusa (FOTO)

  Oko 200 građana okupilo se danas ispred Skupštine Beograda zahtevajući hitno ukidanje sistema BusPlus u gradskom prevozu i komunalne policije.

 • Pao plafon u školi u Vučju Pao plafon u školi u Vučju

  Deo plafona koji je renoviran oktobra prošle godine u Osnovnoj školi "Bora Stanković" u Vučju, kod Leskovca, pao je u noći između petka i subote, potvrdila je Tanjugu direktorka te škole Nadica Filipović.

 • Pronađeno telo muškarca u podrumu zgrade u Mirijevu Pronađeno telo muškarca u podrumu zgrade u Mirijevu

  U beogradskom naselju Mirijevo pronađeno je telo ubijenog muškarca, danas oko 13 sati, u podrumu zgrade u Ulici Jovanke Radaković, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

 • Direktorka bolnice zaposlila sina i uzela službeni stan Direktorka bolnice zaposlila sina i uzela službeni stan

  Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv direktorke Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Gejzer" u Sijarinskoj Banji Dobrice Purenović zato što nije prijavila imovinu i prihode.

 • Raste pritisak za razrešenje Jablanovića Raste pritisak za razrešenje Jablanovića

  Povećava se pritisak za razrešenje kosovskog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, što je bio jedan od glavnih zahteva dva opoziciona protesta u Prištini.

 • Snimak Srba koji učestvuju u borbama u Donjecku (VIDEO) Snimak Srba koji učestvuju u borbama u Donjecku (VIDEO)

  Na Ju-Tjubu (YouTube) danas se pojavio video snimak na kome su, kako je navedeno u opisu, prikazani Srbi koji učestvuju u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine.

 • Radisav Rodić podneo prijavu protiv Borisa Tadića Radisav Rodić podneo prijavu protiv Borisa Tadića

  Osnivač lista Kurir Radisav Rodić predstavio je danas krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i više bivših ministara u Vladi Srbije koje je optužio za zločinačko udruživanje kojim su ga oštetili za više miliona evra.

 • Bečić: Nisu moguće zloupotrebe u BIA i VBA Bečić: Nisu moguće zloupotrebe u BIA i VBA

  Potpredsednik Skupštine Srbije i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić izjavio je danas da nisu moguće zloupotrebe u BIA i VBA na štetu građana i napomenuo da se još ne zna da li u nekim centrima moći postoji ostaci bivšeg režima koji žele da nanesu štetu Srbiji.

 • Krivična prijava protiv Sandre Orlović Krivična prijava protiv Sandre Orlović

  Advokat Svetozar Vujačić saopštio je danas da je u svojstvu građanina podneo krivičnu prijavu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Sandre Orlović zbog optužbi koje je iznela protiv načelnika generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiše Dikovića.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
Android NM