17.04.2012 Beograd

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije stupili su jutros u štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo.

Predsednik tog sindikata dr Dragan Cvetić kaže da štrajkači poštuju minimum procesa rada, odnosno da pružaju lekarsku pomoć trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.

 

Štrajkuju članovi sindikata u 21 zdravstvenoj ustanovi u Beogradu, Nišu Kraljevu, Valjevu, Leskovcu.

Cvetić kaže da su predstavnici sindikata u štrajk stupili zbog toga što su nezadovoljni Uredbom o korektivnom koeficijentu čijom će se primenom od 1. jula ove godine plate svih zaposlenih u zdravstvu sniziti na 90 odsto u odnosu na sadašnje i da će štrajkovati sve dok ih predstavnici Ministarstva zdravlja ne pozovu na razgovore.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da plate neće biti snižene, odnosno da primena Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama neće uticati na smanjivanje plata ako lekari budu postizali radne rezultate na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove.

Ministarstvo je optužilo sindikat da želi u vreme predizborne kampanje da zastraši zaposlene širenjem informacija o smanjivanju plata i da želi da zaustavi neophodne reforme u zdravstvenom sistemu koje predviđaju uvođenje sistema nagrade prema radu.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić najavio je prošle nedelje da će i taj sindikat u četvrtak, 19. aprila, održati protest na Trgu Nikole Pašića, u 11 sati, a nastaviće ga u podne ispred zgrade Vlade Srbije.

On je naveo da su zdravstveni radnici nezadovoljni visinom zarade, uvođenjem sistema kapitacije kojim se niske zarade još više obezvređuju, a naročito zbog oduglovlačenja u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

Savić je dodao da, ukoliko sa vladom ne bude postignut sporazum, članovi tog sindikata stupiće u štrajk 25. aprila.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Cesid: Netransparentni konkursi za radna mesta u javnom sektoru Cesid: Netransparentni konkursi za radna mesta u javnom sektoru

  U Srbiji postoji "prilična netransparentnost" u raspisivanju konkursa za slobodna radna mesta u javnom sektoru, rezultat je danas predstavljenog istraživanja o transparentnosti zapošljavanja u tom sektoru, koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

 • Nikolić: Neophodna zajednička briga da se planeta sačuva od svake pretnje Nikolić: Neophodna zajednička briga da se planeta sačuva od svake pretnje

  redsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas učesnike svetskog samita o klimi u Parizu na zajedničku brigu o planeti koju "treba sačuvati od svake pretnje - i od ekstremitzma, ali i od globalnih klimatskih promena".

 • MUP: Prisustvo policajaca na konferenciji praksa najrazvijenijih država MUP: Prisustvo policajaca na konferenciji praksa najrazvijenijih država

  U prisustvu policajaca na jučerašnjoj konfrenciji za novinare ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića nema nikakvih prikrivenih namera, a prisustvo policije je praksa i najrazvijenijih država u svetu, izjavila je danas šefica Biroa za saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Biljana Popović Ivković.

 • NUNS: Ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića NUNS: Ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava javnost da je, posle jučerašnje emisije na TV Pink, direktno ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića. NUNS poziva nadležne organe da preduzmu neophodne mere i zaštite, pre svega, Lekićev fizički integritet.

 • UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara

  Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica u programu TV Pink i objavljivanje video snimka njegovog telefonskog razgovora na sajtu "Kurira", u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima.

 • Komersant: Beograd sve teže balansira između Rusije i EU Komersant: Beograd sve teže balansira između Rusije i EU

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je učlanjenje Srbije u EU najvažniji cilj zemlje, pri čemu računa na to da će očuvati privilegovane odnose sa Rusijom, piše danas "Komersant", ocenjujući da je Beogradu sve teže da balansira između Rusije i Unije.

 • Gašić: Vučić najugroženiji, VS spremna da ga sačuva Gašić: Vučić najugroženiji, VS spremna da ga sačuva

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić je prema procenama bezbednosnih službi najugroženija ličnost u zemlji, a Vojska Srbije apsolutno je spremna da premijera sačuva, izjavio je za Tanjug ministar odbrane Bratislav Gašić.

 • Tanasković: Zapad plaća skupu cenu odnosa prema islamu Tanasković: Zapad plaća skupu cenu odnosa prema islamu

  Zapad danas plaća skupu cenu svog, najvećim delom, pogrešnog odnosa prema islamu i muslimanima, smatra ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković i dodaje da se u toj specijalizovanoj agenciji UN, koja je svet u malom, svakodnevno osvedočava da još uvek ima mnogo čestitih i uravnoteženih muslimana i nemuslimana.

 • Intervju Keti Marton: Kako su progovorili Milošević i Izetbegović Intervju Keti Marton: Kako su progovorili Milošević i Izetbegović

  Glavi pregovarač Ričard Holbruk strateški je organizovao ručkove, tako da su Milošević i Izetbegović sedeli na mestima iznad kojih su bila prikačena dva američka ratna bombardera. Poruka je bila jasna: ako diplomatija ne uspe, Amerika ima druge načine da završi rat u Bosni

 • Sutra duži periodi sunčanog vremena, do 15 stepeni Sutra duži periodi sunčanog vremena, do 15 stepeni

  Iznad većeg dela Srbije sutra će biti malo i umereno oblačno sa dužim periodima sunčanog vremena i samo se na severu i istoku uz više oblacnosti posle podne i uveče ocekuje ponegde slaba kiša, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Ponovo aktiviran suzavac u zgradi Skupštine Kosova Ponovo aktiviran suzavac u zgradi Skupštine Kosova

  Poslanici opozicije u Skupštini Kosova ponovo su danas aktivirali suzavac u zgradi kosovskog parlamenta.

 • Vlada izdvojila još 20,7 miliona dinara za Tanjug Vlada izdvojila još 20,7 miliona dinara za Tanjug

  Vlada Srbije odobrila je isplatu 20,7 miliona dinara iz budžetske rezerve Novinskoj agenciji Tanjug, objavljeno je u poslednjem broju Službenog glasnika.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending