17.04.2012 Beograd

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije stupili su jutros u štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo.

Predsednik tog sindikata dr Dragan Cvetić kaže da štrajkači poštuju minimum procesa rada, odnosno da pružaju lekarsku pomoć trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.

 

Štrajkuju članovi sindikata u 21 zdravstvenoj ustanovi u Beogradu, Nišu Kraljevu, Valjevu, Leskovcu.

Cvetić kaže da su predstavnici sindikata u štrajk stupili zbog toga što su nezadovoljni Uredbom o korektivnom koeficijentu čijom će se primenom od 1. jula ove godine plate svih zaposlenih u zdravstvu sniziti na 90 odsto u odnosu na sadašnje i da će štrajkovati sve dok ih predstavnici Ministarstva zdravlja ne pozovu na razgovore.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da plate neće biti snižene, odnosno da primena Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama neće uticati na smanjivanje plata ako lekari budu postizali radne rezultate na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove.

Ministarstvo je optužilo sindikat da želi u vreme predizborne kampanje da zastraši zaposlene širenjem informacija o smanjivanju plata i da želi da zaustavi neophodne reforme u zdravstvenom sistemu koje predviđaju uvođenje sistema nagrade prema radu.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić najavio je prošle nedelje da će i taj sindikat u četvrtak, 19. aprila, održati protest na Trgu Nikole Pašića, u 11 sati, a nastaviće ga u podne ispred zgrade Vlade Srbije.

On je naveo da su zdravstveni radnici nezadovoljni visinom zarade, uvođenjem sistema kapitacije kojim se niske zarade još više obezvređuju, a naročito zbog oduglovlačenja u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

Savić je dodao da, ukoliko sa vladom ne bude postignut sporazum, članovi tog sindikata stupiće u štrajk 25. aprila.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Rambo Amadeus: Autorski rad u Srbiji je degradiran Rambo Amadeus: Autorski rad u Srbiji je degradiran

  „Ovo je pesma što se lako pamti, lepša od drugih, pesma je moja. Plati pošteno autorska prva i pesma biće tvoja“, glase stihovi refrena pesme iz 2006. godine, koju je osmislio „svetski mega car“ Rambo Amadeus.

 • Krkobabić: Nema razloga za strah Krkobabić: Nema razloga za strah

  Bez obzira na to da li će Partija ujedinjenih penzionera Srbije biti u novoj vladi ili ne, naš stav je jasan - nema razloga za strah od PUPS. Svi investitori, i domaći i strani, su dobrodošli. Nove investicije, pokretanje privredne aktivnosti i otvaranje radnih mesta su nešto što je prioritet, istakao je za Danas zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić.

 • Smene direktora kreću od najvećih javnih preduzeća Smene direktora kreću od najvećih javnih preduzeća

  Kontrola poslovanja i smene direktora javnih preduzeća krenuće od najvećih sistema i spuštaće se postepeno do lokalnog nivoa, rekli su za “Danas” u SNS-u.

 • Kako će izgledati Vlada Aleksandra Vučića? Kako će izgledati Vlada Aleksandra Vučića?

  Desetak dana pre skupštinske rasprave o novoj vladi Srbije zna se da će sa 17 članova biti najmanja do sada. Vladajuću većinu činiće SNS i SVM, a vrlo verovatno i SPS, vlada će imati podjednako ekspertskih ministara i predstavnika najveće stranke.

 • Treći metak iz pretparačke priče Treći metak iz pretparačke priče

  Pozivi na linč, pravljenje spiskova izdajnika, crtanje meta, provlačenje kroz medijsko blato, brutalni obračuni sa neistomišljenicima, diskreditacija i difamacija kritičara vlasti i ostale javne prljavštine kojima smo godinama izloženi, izgleda da su došli do vrhunca. Može li se gore i može li se dalje ovako?

 • Članice Kvinte traže od Prištine formiranje suda za zločine OVK Članice Kvinte traže od Prištine formiranje suda za zločine OVK

  Zemlje članice Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) zatražile su od kosovskih vlasti da skupština donese odluku o formiranju specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK koji se navode u izvestaju Dika Martija, piše prištinski list "Expreš".

 • Upravljački tim srpskih opština otkazao gostoprimstvo Euleksu Upravljački tim srpskih opština otkazao gostoprimstvo Euleksu

  Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština saopštio je danas da je Euleks policiji otkazano gostoprimstvo na severu Kosova, na osnovu odluke predstavnika Srba iz tog dela pokrajine, a zbog nastavka "nerazumljivih privođenja koje uznemiravaju građane".

 • Patrijarh Irinej: Pomolimo se za ljude u Ukrajini Patrijarh Irinej: Pomolimo se za ljude u Ukrajini

  Srpski patrijarh Irinej pozvao je danas u Uskršnjoj poslanici vernike da se pomole Bogu za braću i sestre u Ukrajini i na Bliskom istoku.

 • Policija rasterala radnike Lole, 15 privedeno u policiju Policija rasterala radnike Lole, 15 privedeno u policiju

  Ibarsku magistralu kod Leposavića jutros je blokiralo 190 radnika Fabrike otkovaka "Lola" iz Leška, zahtevajući da se preduzeću deblokiraju žiro-računi. Njih ej policija rasterala oko 11.30 a nekolicina je privedena u policiju.

 • Bijeliću određen jednomesečni pritvor Bijeliću određen jednomesečni pritvor

  Bivšem gradskom menadžeru Beograda Aleksandru Bijeliću i njegovim saradnicima, optuženim da su oštetili gradski budžet za šest miliona evra, određen je pritvor od 30 da ne bi uticali na svedoke, saopštio je danas Viši sud.

 • Vukajlović: Specijalni sud bio nenadležan Vukajlović: Specijalni sud bio nenadležan

  Bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović saopštila je danas da nije tačno da je suđenje njoj i ostalim optuženima za nelegalnu nabavku vakcina odloženo zbog izmene optužnice.

 • U nedeljniku Novi magazin U nedeljniku Novi magazin

  Tema broja: Pesticidi – kakvu hranu jedemo: Postoji gotovo opšta saglasnost da je Zakon o zaštiti bilja napravljen prema evropskim standardima, ali njegove ključne odredbe država nije primenjivala četiri godine, što je otvorilo vrata uvozu sumnjivih preparata. Da li je samo u Srbiji onaj ko ispituje uvozni pesticid istovremeno i ocenjivač svog izveštaja i izdavalac rešenja kojim preparat razvrstava u tzv. grupe otrova. Da li će se i sledeće godine uvoziti pesticidi bez originalne toksikološke dokumentacije. Temu pripremio: Miša Brkić

Preporuke prijatelja
Nedstor
Fonet web tv Tanjug
NM ANdroid 2