17.04.2012 Beograd

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije stupili su jutros u štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo.

Predsednik tog sindikata dr Dragan Cvetić kaže da štrajkači poštuju minimum procesa rada, odnosno da pružaju lekarsku pomoć trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.

 

Štrajkuju članovi sindikata u 21 zdravstvenoj ustanovi u Beogradu, Nišu Kraljevu, Valjevu, Leskovcu.

Cvetić kaže da su predstavnici sindikata u štrajk stupili zbog toga što su nezadovoljni Uredbom o korektivnom koeficijentu čijom će se primenom od 1. jula ove godine plate svih zaposlenih u zdravstvu sniziti na 90 odsto u odnosu na sadašnje i da će štrajkovati sve dok ih predstavnici Ministarstva zdravlja ne pozovu na razgovore.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da plate neće biti snižene, odnosno da primena Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama neće uticati na smanjivanje plata ako lekari budu postizali radne rezultate na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove.

Ministarstvo je optužilo sindikat da želi u vreme predizborne kampanje da zastraši zaposlene širenjem informacija o smanjivanju plata i da želi da zaustavi neophodne reforme u zdravstvenom sistemu koje predviđaju uvođenje sistema nagrade prema radu.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić najavio je prošle nedelje da će i taj sindikat u četvrtak, 19. aprila, održati protest na Trgu Nikole Pašića, u 11 sati, a nastaviće ga u podne ispred zgrade Vlade Srbije.

On je naveo da su zdravstveni radnici nezadovoljni visinom zarade, uvođenjem sistema kapitacije kojim se niske zarade još više obezvređuju, a naročito zbog oduglovlačenja u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

Savić je dodao da, ukoliko sa vladom ne bude postignut sporazum, članovi tog sindikata stupiće u štrajk 25. aprila.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Živković: Poručujem Pajtiću da kaže - otišao sam Živković: Poručujem Pajtiću da kaže - otišao sam

  Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je neophodno da opozicija u Srbiji zasuče rukave kako bi se zaustavilo propadanje zemlje i poručio lideru DS Bojanu Pajtiću da, ako misli da "stari političari" treba da odu, to i učini.

 • Vučić: Poštovaćemo volju EU, bez sankcija Rusiji Vučić: Poštovaćemo volju EU, bez sankcija Rusiji

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija ponašati u skladu sa preporukama Evropske Unije ali da istovremeno neće uvoditi nikakve sankcije Ruskoj Federaciji.

 • Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem

  Suzana Grubješić, nekadašnja vicepremijerka zadužena za evropske integracije, koja je u javnosti pominjana kao savetnica potpredsednika vlade Rasima Ljajića, uskoro bi trebalo da počne da radi u Centru za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD), na čijem je čelu bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, saznaje Danas.

 • Gordana Čomić: Nisam opozicija Srbiji, već manjku rezultata (VIDEO) Gordana Čomić: Nisam opozicija Srbiji, već manjku rezultata (VIDEO)

  Zamenica predsednika Demokratske stranke i potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić neuobičajena je pojava na političkoj sceni Srbije; oštra ali pristojna i neosvetoljubiva. Takva je bila dok je bila deo vladajuće koalicije, takva je i danas kada je deo najisturenije i najvidljivije opozicije.

 • Popović: Divlju gradnju obuzdati izmenama Zakona Popović: Divlju gradnju obuzdati izmenama Zakona

  Zakon o legalizaciji nije operativan i primenljiv u praksi, te su neophodne izmene ili čak novi zakon koji bi tu oblast uredio i kako bi se divlja gradnja konačno zaustavila, izjavio je Tanjugu savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), Aca Popović.

 • Megatrend: Naneta nam šteta, kampanja protiv nas Megatrend: Naneta nam šteta, kampanja protiv nas

  Megatrend univerzitet saopštio je da mu je naneta direktna šteta jer su u javnost izneti delovi analize Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u kojima se navode nedostaci doktorskih studija, iako je taj univerzitet u međuvremenu postupio po nalozima Komisije.

 • Luka Bojović: Od države nisam tražio finansijsku pomoć Luka Bojović: Od države nisam tražio finansijsku pomoć

  Upornost bivšeg učenika Matematičke gimnazije Luke Bojovića da sakupi novac za studije inženjerstva na Triniti koledžu poslednjih dana je odjeknula u medijima mnogo glasnije nego nedavno osvojena srebrna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i bronza na Olimpijadi iz fizike. Sa publicitetom na koji se Luka odlučio kako bi stigao do svog sna, pojavile su se i negativne reakcije javnosti, ali i netačne informacije.

 • Počela saslušanja u slučaju "Ognjanovića" Počela saslušanja u slučaju "Ognjanovića"

  Policija je, po nalogu tužilaštva, počela saslušanja u vezi sa slučajem "Ognjanovića", piše današnja Politika.

 • Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem

  Suzana Grubješić, nekadašnja vicepremijerka zadužena za evropske integracije, koja je u javnosti pominjana kao savetnica potpredsednika vlade Rasima Ljajića, uskoro bi trebalo da počne da radi u Centru za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD), na čijem je čelu bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, saznaje Danas.

 • EULEKS: Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru EULEKS: Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru

  EULEX-ovi službenici koji rade u kosovskom Odeljenju za sudsku medicinu, danas će na Merdaru od srpskih organa vlasti primiti više posmrtnih ostataka ekshumiranih tokom nedavnih iskopavanja u Raškoj, saopšteno je iz te misije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM