17.04.2012 Beograd

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

Štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije stupili su jutros u štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo.

Predsednik tog sindikata dr Dragan Cvetić kaže da štrajkači poštuju minimum procesa rada, odnosno da pružaju lekarsku pomoć trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.

 

Štrajkuju članovi sindikata u 21 zdravstvenoj ustanovi u Beogradu, Nišu Kraljevu, Valjevu, Leskovcu.

Cvetić kaže da su predstavnici sindikata u štrajk stupili zbog toga što su nezadovoljni Uredbom o korektivnom koeficijentu čijom će se primenom od 1. jula ove godine plate svih zaposlenih u zdravstvu sniziti na 90 odsto u odnosu na sadašnje i da će štrajkovati sve dok ih predstavnici Ministarstva zdravlja ne pozovu na razgovore.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da plate neće biti snižene, odnosno da primena Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama neće uticati na smanjivanje plata ako lekari budu postizali radne rezultate na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove.

Ministarstvo je optužilo sindikat da želi u vreme predizborne kampanje da zastraši zaposlene širenjem informacija o smanjivanju plata i da želi da zaustavi neophodne reforme u zdravstvenom sistemu koje predviđaju uvođenje sistema nagrade prema radu.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić najavio je prošle nedelje da će i taj sindikat u četvrtak, 19. aprila, održati protest na Trgu Nikole Pašića, u 11 sati, a nastaviće ga u podne ispred zgrade Vlade Srbije.

On je naveo da su zdravstveni radnici nezadovoljni visinom zarade, uvođenjem sistema kapitacije kojim se niske zarade još više obezvređuju, a naročito zbog oduglovlačenja u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

Savić je dodao da, ukoliko sa vladom ne bude postignut sporazum, članovi tog sindikata stupiće u štrajk 25. aprila.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Najkritičnije od Negotina ka Kladovu (FOTO) Najkritičnije od Negotina ka Kladovu (FOTO)

  Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Goran Nikolić izjavio je danas da je najkritičnije stanje u delu od Negotina ka Kladovu, gde je nivo vode porastao od jutros.

 • Pajtić: Ne razmišljam o povlačenju Pajtić: Ne razmišljam o povlačenju

  Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da ne razmišlja o povlačenju sa mesta predsednika vojvođanske vlade.

 • Orbović: Neprihvatljivo povećanje minimalca za šest odsto Orbović: Neprihvatljivo povećanje minimalca za šest odsto

  Za sidnikate je neprihvatljivo povećanje cene minimlane zarade za šest odsto, koliko najavljuju predstavnici Vlade Srbije, izjavio je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

 • Najbogatiji Bugarin uhapšen u Beogradu Najbogatiji Bugarin uhapšen u Beogradu

  Cvetan Vasilev, bugrski biznismen, za kojim je ova država raspisla Interpolovu potrenicu predao se danas u Beogradu Upravi kriminalističke policije, koja mu je bila za petama.

 • Postignut dogovor o slobodnom kretanju Postignut dogovor o slobodnom kretanju

  Radne grupe Beograda i Prištine postigle su večeras dogovor o slobodnom kretanju koji se odnosi na aerodrom Nikola Tesla i još pet graničnih prelaza između Srbije i trećih zemalja, saopštila je Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije.

 • Goati: Odlaže se početak bolnih reformi Goati: Odlaže se početak bolnih reformi

  Borba protiv korupcije i dalje se odvija na institucionalnom planu, uz donošenje mnoštva zakona, dok se na polju ekonomije nastavlja 'hod po žici' i odlaže početak bolnih reformi i stezanja kaiša, ocenio je direktor Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

 • Olja Bećković ne pregovara s Pinkom Olja Bećković ne pregovara s Pinkom

  Beogradski advokat Goran Draganić, pravni zastupnik novinarke Olje Bećković, saopštio je danas da ona ima važeći ugovor s Televizijom B92, kao i da ne pregovara s nekom drugom televizijom u vezi sa emitovanjem emisije Utisak nedelje'.

 • Vučić: Vlada spremna za reforme Vučić: Vlada spremna za reforme

  Aleksandar Vučić rekao je danas tokom razgovora s bivšim komesarom EU za proširenje Ginterom Ferhojgenom da je vlada spremna da sprovede veliki broj reformskih mera radi evropske budućnosti Srbije.

 • Pritvor do 30 dana osumnjičenima za napad na Nemca Pritvor do 30 dana osumnjičenima za napad na Nemca

  Viši sud u Beogradu odredio je danas, na predlog tužilaštva, pritvor do 30 dana trojici osumnjičenih za napad na na nemačkog državljanina D.H. (27) u noći između petka i subote na Zelenom vencu.

 • Nestale bebe, predlozi rešenja na stolu Nestale bebe, predlozi rešenja na stolu

  Radna grupa resornog ministarstva, osam meseci od formiranja, predlaže kako da se počne sa rešavanjem problema nestalih beba – leks specijalis ili formiranje nadzornog tela. I Udruženje roditelja nestalih beba ima predloge, ne samo da se reše slučajevi krađe njihovih beba već i spreče budući.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM