17.01.2020 Beograd

Stručnjaci protiv izmeštanja Starog savskog mosta

Stručnjaci protiv izmeštanja Starog savskog mosta Foto: prtscr ytb
Stručnjaci iz oblasti arhitekture i saobraćaja ocenili su danas projekat izgradnje novog savskog mosta bespotreban i nestručno urađen, zbog nepoštovanja odnosa prema istorijskim dobrima, ubacivanja industrijske strukture u ekološki kontekst, kao i neopravdano visoke cene.

Konzervator Vladimir Pajić ocenio je da su osnovne mane projekta zanemarivanje istorijskog značaja mosta, neopravdanost i prevelika cena, kao i to što niko nije jasno objasnio zašto se most izmešta.

"Pored toga, svuda se navodi da se izmešta ceo most, a radi se samo o luku koji je njegov najznačajniji deo", rekao je Pajić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Inženjer saobraćaja Dragomir Lukić rekao je da je saobraćajna struka od početka bila protiv tog projekta.

"Optimalno rešenje je da se novi most izgradi pored Starog savskog mosta koji bi se zadržao u funkciji pešačko - biciklističkog saobraćaja, dok bi Novi most koristila samo motorna vozila, pa bi on samim tim bio uži i zbog toga dosta jeftiniji", rekao je Lukić.

Stari savski most je sagrađen 1942. godine, jer je tada jedini most preko reke Save (Most kralja Aleksandra) bio srušen. Most je od miniranja 20. oktobra 1944. godine spasio beogradski učitelj Miladin Zarić.

Za vreme rata nemački vojnici su most zvali Most princa Eugena, a nakon rata ga je lokalno stanovništvo zvalo Nemački most. Vremenom su se oba naziva prestala koristiti.

Tramvajske šine su na most postavljene 1984. u sklopu izgradnje tramvajske pruge do Bloka 45 na Novom Beogradu. Most je više puta rekonstruisan, a poslednji put 2007. godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.02.2020, 11:12h Zdravko Zdravković

    Most ne može da se ruši jer je protivan zakonu i Planu posebnih namena član 4.4.1.3 u kome je predviđena samo rekonstrukcija. Za rušenje je potrebno da se uradi i usvoji novi plan

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side