19.07.2019 | 13:10h ► 14:16h Beograd

Studenti koji blokiraju Rektorat predaće zahteve upravi tog tela da ih dostavi premijerki

Studenti koji blokiraju Rektorat predaće zahteve upravi tog tela da ih dostavi premijerki Foto: Novi magazin / SA
Studenti okupljeni u inicijativu "Jedan od pet miliona" koji su danas organizovali blokadu upozorenja Rektorata Univerziteta u Beogradu sa zahtevom da ministri Siniša Mali i Nebojša Stefanović budu razrešeni dužnosti sastaće se sa upravom Rektorata kojima će predati svoje zahteve.

Studentni su od uprave Rektorata, kao i od rektorke Ivanke Popović, zatražili da budu posrednici sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predaju joj njihove zahteve.

"Univerzitet je izgubio integritet tako što je vratio doktorat Siniše Malog Fakultetu organizacionih nauka (FON) na ponovno razmatranje i dokazao da nema hrabrosti da slučaj ispita do kraja. Mi smo danas došli da im sa tim pomognemo", izjavila je studentkinja iz te inicijative Valentina Reković.

Valentina Reković je kazala da će Univerzitetu biti lakše da donese odluku o spornom doktoratu ukoliko Siniša Mali bude razrešen dužnosti ministra finansija.

Drugi zahtev je, kako je rečeno, da premijerka Ana Brnabić razreši ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog "narušavanja ugleda univerziteta u Srbiji i čitave akademske zajednice".

Predstavnici te inicijative odluku Ministarstva prosvete da ukine 66 budžetskih mesta studentima koji su ove godine upisali Filozofski fakultet vide kao odmazdu zbog podrške profesora sa tog fakulteta okupljenim u incijativu "105 od pet miliona".

"To se dešava zbog podške inicijative, profesora Jove Bakića, profesora Ognjena Radonjića i zbog zalaganja Dubravke Stojanović za poništenje doktorata Siniše Malog. To dovodi u pitanje kako se jedno ministarstvo igra sa fakultetom, vi sada treba da kažete studentima koji su već upsali fakultet da nisu na budžetu već samofinansiranju", istakla je Valentina Reković.

Blokada je organizovana oko 13 časova i najavljeno je da će trajati dva sata. Rok za ispunjenje zahteva je septembar, a ukoliko se zahtevi ne ispune akcije će se nastaviti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 19.07.2019, 16:16h eks

    Sa kojim pravom oni blokiraju rektorat ? Ponašaju se bahato, huliganski, a hoće da imaju epitet "akademskog gradjana" . Tako se ponašaju bitange.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side