03.02.2015 Hag

Sudija Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju

Sudija Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju Foto: prtscr ytb
Brazilski sudija Antonio Augusto Kansado Trindade jedini je, uz hrvatskog sudiju Budislava Vukasa, izdvojio mišljenje prilikom izricanja presude Međunarodnog suda pravde i glasao protiv odbacivanja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid.


U izdvojenom mišljenju, Trindade je naveo je da se u Hrvatskoj "sudeći po razmerama sistemskog razaranja, zapravo nije radilo o ratu već o izloženosti žestokom napadu", prenosi agencija Hina.

"Dokazi predočeni na sudu pokazuju da se u oružanim sukobima u Hrvatskoj nije u stvari radilo o ratu, već pre o pokolju", ističe sudija Trindade u izdvojenom mišljenju. Brazilski sudija podseća na "rašireni i sistemski obrazac uništenja, dobro utvrđen na izlaganjima pred Sudom, koji obuhvata neselektivne napade na civilno stanovništvo s velikim brojem ubistava, mučenja i premlaćivanja, sistemsko proterivanja iz domova i masovni egzodus, silovanja i ostale oblike seksualnog nasilja".

Što se tiče nadležnosti suda za događaje u Hrvatskoj počinjene pre 27. aprila 1992. godine, Trindade smatra da se krivica ne može prebacivati na "državu koja je prestala postajati".

"Postoji nastavak politike i prakse u razdoblju počinjenja dela od 1991. nadalje", tvrdi Trindade i kaže da "u zaštiti ljudi koju nudi Ženevska konvencija i situaciji raspada države u vremenu nasilja ne može biti prekida i to onda kada je ta zaštita najpotrebnija".

Trindade je takođe izrazio žaljenje, posebno iz perspektive žrtava, zbog "odugovlačenja procesa bez presedana", podsećajući da je hrvatska tužba podignuta pre 16 godina.

"Paradoksalno, što su teža kršenja ljudskih prava, čini se da je dugotrajnije i teže postići pravdu", zaključuje Trindade.

 

Pročitajte povezane vesti:
 

- Odbijene obe tužbe, genocida nije bilo (FOTO)

- Obradović: Ishod očekivan

- Zapadni mediji: Ni Srbija ni Hrvatska nisu počinile genocid

- Rekcije: Srbija nema razloga da bude nezadovoljna

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex eng
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side