15.11.2019 Čačak

Sudski izvršitelji uz asistenicju policije preuzeli pogon Fabrike reznog alata u Čačku

Sudski izvršitelji uz asistenicju policije preuzeli pogon Fabrike reznog alata u Čačku Foto: Novi magazin/ SA
Sudski izvršitelji uz asistenciju policije preuzeli su danas pogon za izgradu kugličnih vretena Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, nakon 19 neuspelih pokušaja.

Radnici su do sada 19 puta uspevali da spreče sudske izvršitelje da preuzmu pogon "Kuglična vretena" zbog duga fabirke prema jednoj privatnoj čačanskoj firmi od 1,5 miliona dinara koji je u međuvremenu sa kamatama narastao na 5,7 miliona dinara.

Izvršenje pogona bilo je zakazano za danas u 9 časova, ali su jake policijske snage već u 6.30 časova bolikrale sve prilaze pogonu i nisu dozvoljavali radnicima da dođu do objekta.

U znak protesta radnici FRA protestovali su se ispred Upravne zgrade.

Sudski izvršitelji koji su stigli oko 9 časova, promenili su bravu na pogonu, a izvršenje će se nastaviti narednih dana kada će biti iznete mašine iz tog pogona u kome su bile stacionirane 33 godine.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da je preuzimanjem pogona za izradu kugličnih vretene "nasilno otet deo imovine FRA".

"Danas je radnicima sprečeno pravo na rad, a preuzimanjem pogona ugrožena je njihova egzistencija. Ulaskom izvršitelja ovaj pogon će biti zatvoren i deo radnika će ostati bez radnih mesta", rekao je Đelić. On je dodao da je pogon "Kuglična vretena" od interesa za odbarmbenu industriju Srbije, o čemu postoji rešenje Vlade, i istakao da prema nalazu ; veštaka mašinske i elektro struke postoji opasnost da će mašine iz tog pogona prilikom preseljenja biti oštećene.

Đelić je rekao da se radnici ne protive presudi za dug fabrike, već se protive izvršenju i oduzimanju pogona, ističući da je objekat koji vredi 287.000 evra dat za dug od 50.000 evra.

Radnici ističu da će nastaviti "pravnu borbu za pogon" i najavljuju proteste.

U pogonu FRA "Kuglična vretena" proizvodila su se kuglična vretena za odbrambene raketne sisteme.

Pogon je osnovan 1986. godine, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođača "Matriks", teških po više desetina tona.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side