14.07.2017 Beograd

Suša: Što je Vučić jači, to je REM slabiji

Suša: Što je Vučić jači, to je REM slabiji Foto: Media centar Beograd
Novinarka Gordana Suša kritikovala je večeras rad Regulatornog tela za elektronske medije REM, ocenivši da ne obavlja svoju funkciju.

Suša je tribini u organizaciji Pokreta slobodnih građana rekla da REM prakično nije imao nikakvih aktivnosti i zvaničnih zaključaka od 8. januara.

Suša je ocenivla da "što je Vučić jači, to je REM slabiji".

Ona je rekla da se zalaže da članove REM-a biraju ovlašćeni predlagači, a ne Skupština Srbije.

I predsednik Odbora za medijsku politiku Pokreta slobodnih građana Rade Veljanovski ocenio je da je REM "nezavisno telo, ali nezavisno pod znacima navoda".

On je kazao da su u Evropi jasno definisana pravila i preporuke o medijskom izveštanju, a da ih se Srbija ne pridržava, pogotovo kada je reč o izbornom izveštavanju.

"Način na koji mediji izveštavaju o izborima pokazatelj je šire slika našeg društva", kazao je Veljanovski govoreći o ubedljivo većinskom prisustvu Srpske napredne stranke, pogotovo izdvojivši televiziju Pink.

Veljanovski je na tribini "Mediji i izbori" ukazao da se u Srbiji plasira stav da vlasnik medija u privatnoj svojini ima pravo da zveštava po sopstvenom nahođenju i podsetio da su prilikom dodele nacionalnih frekvencija televizije podnele elaborat o svom programu i da bi trebalo da snose posledice, ako ga se ne pridržavaju.

Na tribini je bio predstavljen i izveštaj Novosadske novinarske škole o zastupljenosti stranaka u informativnim emisijama, kao i o predstavljanju i zastupljenosti kandidata na nedavnim predsedničkim izborima.

Kao primeri su izdvojene informativne emisie televizije Pink u kojima je prilog o Srpskoj naprednoj stranci trajao 33 minuta, kao i prilog u kojem je emitovana aplauz upućen Aleksaddru Vučiću koji je pušten u trajanju od tri minuta i 45 sekundi, baz ikakvih propratnih komentara.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side