Dačić s Lavrovom: Srbija ne može sama da zaštiti svoje državne interese
17.04.2019 | 10:13h ► 12:20h Moskva

Dačić s Lavrovom: Srbija ne može sama da zaštiti svoje državne interese

Dačić s Lavrovom: Srbija ne može sama da zaštiti svoje državne interese Foto: Beta/MSP
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je danas da Moskva insistira na realizaciji rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja podrazumeva direktan dijalog Beograda i Prištine i poštovanje celovitosti Srbije.

 

"U tim okvirima, mi ćemo na svaki mogući način doprinositi nalaženju rešenja. A koje konkretno rešenje Rusija može da podrži? Ističem da smo mi po izjavama predsednika Vladimira Putina, na nivou Ministarstva spoljnih poslova više puta isticali da ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji. I tačka", rekao je Lavrov na zajedničkoj konfreneciji za novinare nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

Dačić je naveo da je u današnjem susretu dogovoren susret Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Pekingu, uoči sastanka lidera regiona na inicijativu Nemačke i Francuske, u Berlinu 29. aprila.

"Srbija nije sposobna za zaštiti svoje državne interese bez pomoći Ruske Federacije", rekao je Dačić.

Naveo je da Srbija bez pomoći prijatelja, među kojima je "Rusija najveći prijatelj", i članica Saveta bezbednosti UN, ne može da zaštiti svoje interese.

Dačić je ukazao da Srbija neće povlačiti nikakve poteze, ako se govori o trajnom rešenju Kosova bez konsultacija sa Rusijom.

"Traže da prestanemo da lobiramo za povlačenje priznanja Kosova, u zamenu za to da se vratimo za pregovarački sto", kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije nije konkretno odgovorio na pitanje agencije Beta kako vidi perspektive rešenja za Kosovo i šta Srbija očekuje od Rusije u sadašnjim okolnostima.

Lavrov je govoreći o spoljnoj politici Beograda naveo da poštuje odluku Srbije da bude vojno -neutralna država, što, po njegovoj oceni, doprinosi miru i stabilnosti u Evropi, kao i da ceni saradnju Srbije sa ODKB.

Šef ruske diplomatije je kazao očekuje nastavak pritisaka administracije SAD na Beograd u rešavanju kosovskog problema, da se dostigne "što je moguće više" do sledećih izbora.

Dačić i Lavrov su potpisali međuvladin program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i omladinske politike za naredne dve godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.04.2019, 13:43h pal

    Jel doneo ministar i urnu iz Moskve?

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side