23.05.2019 Beograd

Šutanovac: Problem Kosova treba rešavati mozgom

Šutanovac: Problem Kosova treba rešavati mozgom Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da je vreme da se problem Kosova rešava mozgom i da su oružani obračuni davno prošlo vreme.

"Nalazimo se u teškom trenutku i nikome ne treba pretiti. Naročito ne treba zloupotrebljavati vojsku, to šteti državi i sistemu odbrane. Vojska mora da se neguje i vojnicima treba da se pruži nada da će imati pristojan život", kazao je Šutanovac na obeležavanju 15. godina rada Foruma za bezbednost i demokratiju (FBD).

On je istakao da žali što za vreme ministarskog mandata nije više približio građanima Srbije koliko je bilo teško reformisati sistem, koji je bio u lošem stanju, posle raspada zajedničke zemlje.

"Kada smo ušli u Ministarstvo odbrane 2007. godine, zatekli smo nizak moral. Žalim što nismo približili ljudima kakve je strahote prošla vojska i šta smo nasledili. Smatrao sam nedostojnim da pominjem bivšeg ministra po lošem, već sam se bavio usavršavanjem. Građani ne znaju koliko je truda bilo potrebno da bi taj sistem postao najnapredniji u Srbiji, koji je prvi ispunio uslove za evropsko pridruživanje. Ljudi sa kojima sam radio i ja smo bili izloženi napadima onih koji sada vode državu", rekao je Šutanovac.

Dodao je da je jedna od važnijih reformi ona koja se ticala vojnog školstva.

"Formirali smo visoke studije bezbednosti, ali nismo pretpostavili da će današnji ministri u Vladi Srbije bez predavanja dobijati diplome na toj visokoj vojnoj školi", rekao je.

On je zahvalio na medalji koju mu je dodelio Forum za bezbednost i demokratiju i istakao da to priznanje treba da nosi cela ekipa koja je sa njim radila u periodu kad je bio vojni ministar.

Pored Šutanovca, priznanja su dobili novinar Zoran Sekulić i prvi potpredsednik Foruma general Ninoslav Krstić, u čije je ime je medalju primio njegov sin Vladimir.

Predsednik FDB-a Milan Jovanović izjavio je da organizacije civilnog društva u Srbiji imaju obavezu da pomognu uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga.

"Forum je prisutan u javnom životu i na društvenoj i medijskoj sceni 15 godina kao nezavisna institucija demokratskog javnog mnjenja. Posvećeni smo širenju demokratije i podsticanju demokratskih reformi i smatramo da su pitanja iz domena odbrane i bezbednosti neodvojiva od pitanja građanskih i ljudskih prava i sloboda", rekao je Jovanović.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu

  Zajednički stav Saveza za Srbiju je identičan - nema smisla učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima odnosno ako nisu fer i pošteni, ali svaka stranka pojedinačno će u narednih nekoliko dana doneti konačnu odluku o bojkotu, izjavio je danas predsedenik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

 • Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem

  Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras izjavio da stranka na čijem je čelu neće odustati od mandatara za premijera i u slučaju da postignu sporazum o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

 • Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem

  Kosovski ministar pravde u ostavci Abeljard Tahiri je danas saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija za raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su danas kosovski mediji.

 • Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac

  Saobraćaj na putu Beograd-Obrenovac je danas više puta bio u kolapsu jer nepregledna kolona vozila pokušavala da se uključi na auto-put "Miloš Veliki" prema Preljini i Čačku.

 • Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas posetio kazneno-popravne zavode u Nišu i Pirotu zbog pritužbi zatvorenika na neadekvatne uslove. Saopšteno je da je Pašalić došao u nenajavljenu posetu jer se velik broj zatvorenika žalio, te želeći da se detaljnije upozna sa stanjem i s mogućnostima za poboljšanje i rešavanje problema i propusta u radu zavoda.

 • Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode

  Spremni smo da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama. Ovo što radimo učiniće našu decu srećnijom. I što je najvažnije, otvoriće mogućnost da nam deca pronađu sreću u mestima gde žive i ne odlaze u svet tražeći bolju sreću. I, ako Bog da, da počnu da se vraćaju - poručio je gradonačelnik Šapca svojim domaćinima u Goraždevcu i Brestoviku

 • Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita

  Policija u Rumi uhapsila je M. M. (42), V. S. (42) i P. S. (24), zbog prevare putem koje su jednu banku oštetili za 3,3 miliona dinara, saopštila je danas Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side