29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Troje srpskih državljana nastradalo kod Ðevđelije Troje srpskih državljana nastradalo kod Ðevđelije

  Troje srpskih državljana je poginulo, dok je jedna osoba teško povređena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros kod Ðevđelije u Makedoniji, potvrdio je Tanjugu portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.

 • Na železničkoj stanici Petrovaradin stanje redovno Na železničkoj stanici Petrovaradin stanje redovno

  Na železničkoj stanici u Petrovaradinu stanje je redovno, javlja ekipa Tanjuga sa lica mesta, gde je došla nakon pisanja pojedinih medija da je na toj stanici iscurela otrovna tečnost iz vagon-cisterne.

 • Gitarijada od sledeće godine komercijalna manifestacija Gitarijada od sledeće godine komercijalna manifestacija

  Gitarijada će od sledeće godine biti komercijalna manifestacija, a ulaznice po simboličnoj ceni biće u prodaji od septembra meseca, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković.

 • Kladionice: Nismo protiv privatizacije Državne lutrije Srbije Kladionice: Nismo protiv privatizacije Državne lutrije Srbije

  Udruženje priređivača igara na sreću Srbije (UPIS) saopštilo je danas da domaće sportske kladionice nisu protiv privatizacije Državne lutrije Srbije već upravo suprotno, traže otvorenu i fer tržišnu utakmicu uz donošenje izmena Zakona o igrama na sreću.

 • Patrijarh u sredu služi parastos postradalima u Oluji Patrijarh u sredu služi parastos postradalima u Oluji

  Srpska pravoslavna crkva obeležiće u sredu, 5. avgusta, 20 godina od progona i stradanja srpskog naroda u vojnoj operaciji "Oluja", a parastos postradalima u crkvi Svetog Marka u Beogradu služiće patrijarh srpski Irinej.

 • Sudije i tužioci protiv smanjenja broja zaposlenih Sudije i tužioci protiv smanjenja broja zaposlenih

  Udruženja i sidikat zaposlenih u pravosuđu danas su ukazali na to da bi najavljeno smanjenje zaposlenih u tom sektoru predstavljalo nedozvoljen uticaj i mešanje u sudsku vlast, štetilo bi građanima, a dovelo bi do zanemarljivih ušteda.

 • Kada će biti kažnjeni zločini počinjeni u Oluji? Kada će biti kažnjeni zločini počinjeni u Oluji?

  Hrvatsko pravosuđe je za zločine počinjene u operaciji "Oluja" podiglo tri optužnice, a pravosnažno je osuđen samo Božo Bačelić za zločine u Prokljanu i Mandićima, ukazali su učesnici skupa koji je danas u Zagrebu organizovalo Srpsko narodno veće (SNV) i još nekoliko organizacija.

 • Dačić: Kosovo nije prošlo kvalifikacije za prijavu u UNESCO Dačić: Kosovo nije prošlo kvalifikacije za prijavu u UNESCO

  Kosovo nije prošlo kvalifikacije da može da se prijavi za članstvo u UNESCO-u, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je pozvao sve druge institucije u Srbiji da se uključe u borbu protiv prijema Prištine u tu međunarodnu organizaciju.

 • Intervju Nj.E. Žan-Danijel Ruh: Ne menja se recept koji uspeva Intervju Nj.E. Žan-Danijel Ruh: Ne menja se recept koji uspeva

  O tome kako je njegova zemlja uspešna uz ekonomsku i vojnu samostalnost sa takozvanim posebnim vezama, o nekim mitovima u vezi sa Švajcarskom, kako je izbegla dva svetska rata, o tome kako vidi Srbiju danas i šta bi joj preporučio da bi bila privredno uspešnija, ekskluzivno za Novi magazin nekoliko dana uoči proslave Nacionalnog dana njegove zemlje 1. avgusta, govori Nj.E. Žan-Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Beogradu, diplomata koji je u Srbiji boravio i 2002-2003. kao zamenik šefa misije.

 • Friden: Za pet godina uložićemo više od dve milijarde dolara Friden: Za pet godina uložićemo više od dve milijarde dolara

  Izvršni direktor Svetske banke za Srbiju Jorg Friden izjavio je Tanjugu da je nedavno odobren petogodišnji program podrške Srbiji, vredan više od dve milijarde dolara, demonstracija poverenja te institucije da će Vlada Srbije nastaviti sa pozitivnim reformskim pomacima.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending