29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dve devojčice stradale od udara groma Dve devojčice stradale od udara groma

  U nevremenu koje je kasno posle podne pogodilo Aleksandrovac, od udara groma na licu mesta poginula je 15-godišnja devojčica, dok je njena vršnjakinja, s kojom je bila u društvu, večeras preminula u kuševačkoj bolnici od zadobijenih povreda.

 • Tahiri: Tražili smo da Srbija izbaci Kosovo iz svog Ustava Tahiri: Tražili smo da Srbija izbaci Kosovo iz svog Ustava

  Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri smatra da se odnosi Prištine i Beograda ne mogu normalizovati uz postojeći Ustav Srbije prema kojem je Kosovo deo njene teritorije.

 • D. Nikolić: Prikupili 10 miliona, sve potrošeno na projekte D. Nikolić: Prikupili 10 miliona, sve potrošeno na projekte

  Fondacija Dragica Nikolić u protekle tri godine prikupila je deset miliona evra i sav novac potrošila na projekte, izjavila je danas predsednica Upravnog odbora te fondacije Dragica Nikolić.

 • Vučić: Sve mogu da kažu, samo da ne izigravaju žrtvu Vučić: Sve mogu da kažu, samo da ne izigravaju žrtvu

  Lider SNS i predsednik tehničke vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon obilaska izložbe "Necenzurisane laži", da nije video nijedan ozbiljan kritički argument, da je jasno da su optužbe o cenzuri i diktaturi besmislene, te poručio da se u Srbiji mora graditi kritička javnost.

 • Hrvatsko ministarstvo zbog Stepinca uputilo protestnu notu Srbiji Hrvatsko ministarstvo zbog Stepinca uputilo protestnu notu Srbiji

  Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srpskih funkcionera o poništenju presude kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

 • Poverenik: Informacije nisu curele iz policije i tužilaštva Poverenik: Informacije nisu curele iz policije i tužilaštva

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić konstatovao je danas da uvid u dokumentaciju policije i tužilaštva ne potvrđuje da su ti državni organi bili izvor podataka o silovanju i ubistvu maloletne A.S. iz Vratarnice kod Zaječara, objavljenih u više dnevnih listova.

 • Sutra nestabilno vreme, do 32 stepena Sutra nestabilno vreme, do 32 stepena

  U Srbiji će sutra biti promenljivo i nestabilno vreme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, i temperaturom do 32 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Mirović: Nećemo vladu koja služi strancima Mirović: Nećemo vladu koja služi strancima

  Neophodno je da se formira republička vlada koja će delovati isključivo u interesu države, a ne u interesu bilo koga van Srbije kome eventualno ne odgovara način na koji je srpska vlast do sada funkcionisala, izjavio je danas predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

 • D. Nikolić: Prikupili 10 miliona, sve potrošeno na projekte D. Nikolić: Prikupili 10 miliona, sve potrošeno na projekte

  Fondacija Dragica Nikolić u protekle tri godine prikupila je deset miliona evra i sav novac potrošila na projekte, izjavila je danas predsednica Upravnog odbora te fondacije Dragica Nikolić.

 • Kikinda: Slučajno iz pištolja lakše povredio suprugu Kikinda: Slučajno iz pištolja lakše povredio suprugu

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Kikindi uhapsili su muškarca (32) zbog sumnje da je pod dejstvom alkohola, slučajno, iz pištolja lakše povredio suprugu, saopštila je danas lokalna policija.

 • Jovanović: Dodvoravanjem svima Srbija izaziva prezir Jovanović: Dodvoravanjem svima Srbija izaziva prezir

  Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da spoljnopolitički prioritet Srbije mora da bude članstvo u Evropskoj uniji, jer kako je rekao, spoljna politika "dodvoravanja svima" izaziva prezir i nerazumevanje.

 • Marihuana najzastupljenija droga u Srbiji Marihuana najzastupljenija droga u Srbiji

  Veliki broj ljudi na planeti zloupotrebljava neke od proizvoda "indijske konoplje" odnosno kanabisa, kao što su marihuana, hašiš ili hašišovo ulje, a direktor Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Srbije Milan Pekić kaže da je marihuana najzastupljenija droga i u Srbiji.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Android NM