29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Brisel i Beograd ćute o Miloševiću Brisel i Beograd ćute o Miloševiću

  Predstavnici Evropske unije i Srbije nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li postoje podaci o tome da li je nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević imao imovinu u inostranstvu.

 • Okupljanje desnice nakon izbora u DSS Okupljanje desnice nakon izbora u DSS

  Partije desne orijentacije u Srbiji, osim Srpske radikalne stranke, spremne su da se ujedine u jedan opozicioni blok, ali sve zavisi od toga ko će 12. oktobra biti izabran za novog predsednika Demokratske stranke Srbije, ocenjuju sagovornici Danasa iz tih partija.

 • Štrajk policije otkazuje Paradu ponosa Štrajk policije otkazuje Paradu ponosa

  Iako MUP još radi bezbednosnu procenu rizika za održavanje Parade ponosa, postoji velika verovatnoća da će manifestacija biti otkazana, jer dva dana pre šetnje najveći broj policajaca stupa u štrajk.

 • Mihajlovićeva najavila smene direktora Železnica Mihajlovićeva najavila smene direktora Železnica

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas smene direktora u "Železnicama Srbije", zbog odluke da ne potpišu aneks ugovora o realizaciji ruskog kredita za rehabilitaciju pruga.

 • Dačić: Ovo nisu Vučićeve mere, svi snosimo odgovornost Dačić: Ovo nisu Vučićeve mere, svi snosimo odgovornost

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je vlada jedinstvena po pitanju mera štednje, da se preduzimaju odlučni koraci kako bi se "spasila Srbija" i da cilj nije smanjivanje plata u javnom sektoru i penzija, već povećanje privredne aktivnosti, investicija i bolji život građana.

 • Kratki letovi za Australiju iz Beograda Kratki letovi za Australiju iz Beograda

  Aviokompanija "Etihad ervejz" omogućila je letove iz Beograda do Australije, a celo putovanje će trajati između 21 i 22 sata, izjavio je danas generalni menadžer te kompanije za Srbiju Đorđe Vukotić.

 • U Valjevu rođena prva beba iz zamrznutog embriona U Valjevu rođena prva beba iz zamrznutog embriona

  U Centru za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Valjevu rođena je prva beba implantacijom odmrznutog embriona, što je jedinstven slučaj u sistemu državnog zdravstva.

 • O merama Vlade Srbije O merama Vlade Srbije

  Mere koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavio su teške i bolne, ali su nužne, kao korak ka ozdravljenju privrede, ocenjuju danas za Tanjug ekonomisti i eksperti.

 • Gligorov: Najveći izazov smanjenje subvencija Gligorov: Najveći izazov smanjenje subvencija

  Stručni saradnik Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Vladimir Gligorov izjavio je da mere za oporavak srpske privrede, koje je predstavio srpski premijer Aleksandar Vučić, imaju za cilj da se postigne veća makroekonomska stabilnost, poveća poverenje investitora i smanji rizik od bankrota.

 • CINS: Privatno obezbeđenje dovelo do smrti šest osoba CINS: Privatno obezbeđenje dovelo do smrti šest osoba

  Privatno obezbeđenje u noćnim klubovima, preduzećima ili na javnom mestu u proseku svake druge godine ubije po jednu osobu, a u sukob sa građanima, novinarima, javnim ličnostima, pa čak i sa decom, uđe najmanje osam puta godišnje pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Vesti.rs
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM