29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Misija MMF zadovoljna napretkom Srbije Misija MMF zadovoljna napretkom Srbije

  Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) su na završnom sastanku druge revizije stend baj aranžmana sa Srbijom istakli izuzetan napredak u sferi makroekonomske stabilnosti i fiskalne konsolidacije, saopštila je danas srpska vlada.

 • Prištinski mediji: Jablanović prvi predsednik ZSO? Prištinski mediji: Jablanović prvi predsednik ZSO?

  Nakon što su Beograd i Priština prošle sedmice potpisali četiri sporazuma, među kojima je i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), nije poznato kako će se birati čelnici te zajednice, a prištinski mediji špekulišu da bi njen prvi predsednik mogao biti bivši ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović.

 • Dačić: ZSO će veoma brzo biti formirana Dačić: ZSO će veoma brzo biti formirana

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da bi veoma brzo trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), koja je prva politička vlast Srba na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine.

 • Sutra počinje školska godina, u blokadi 98 škola Sutra počinje školska godina, u blokadi 98 škola

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas, uoči početka nove školske godine, da je manje škola u blokadi, nego pre nekoliko meseci, kada su krajem prethodne školske godine 134 škole bile u blokadi, a sada je 98, što je, prema njegovim rečima i dalje mnogo.

 • DS: Verbić da podnese ostavku DS: Verbić da podnese ostavku

  Vlada u senci Demokratske stranke smatra da ministar prosvete Srđan Verbić treba da podnese ostavku zbog "teških posledica koje će pretrpeti sistem prosvete".

 • Ružić: SPS-u ne pada rejting Ružić: SPS-u ne pada rejting

  Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić kaže da interna istraživanja socijalista pokazuju da njihov rejting ne opada i da ta stranka, zajedno sa tradicionalnim koalicionim partnerima, PUPS-om i Jedinstvenom Srbojim, ima 15 odsto podrške građana.

 • Policija blokirala prilaze crkvi Gračanici kod Valjeva Policija blokirala prilaze crkvi Gračanici kod Valjeva

  Policija je blokirala prilaze crkvi Gračanici kod Valjeva kako bi omogućila početak punjenja jezera buduće hidroakumulacije Rovni na reci Jablanici, preneli su lokalni mediji.

 • Nikolić i Si: Snažna ekonomska saradnja Srbije i Kine Nikolić i Si: Snažna ekonomska saradnja Srbije i Kine

  Veliki infrastrukturni projekti kao što je početak druge faze projekta Termoelektrana Kostolac i projekat izgradnje pruge Beograd - Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji Srbije i Kine, ocenili su danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine Si Ðinping.

 • Rakić: Srbi na KiM prvi put jedinstveni Rakić: Srbi na KiM prvi put jedinstveni

  Srbi na Kosovu i Metohiji prvi put su jedinstveni, a Zajednica srpskih opština će odlučivati o vitalnim interesima srpskih sredina, kaže gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, za današnje "Novosti.

 • Završna gašenja tokom noći i jutra Završna gašenja tokom noći i jutra

  Pripadnici vatrogasnih jedinica i danas su angažovani na završnim gašenjima požara borove šume u okolinu Ušća i manastira Sudenica, a nadležni procenjuju da bi, ukoliko situacija ostane povoljna, tokom dana mogli da saopšte da je požar lokalizovan.

 • Koliko zarađuju ministri u Vladi Srbije? Koliko zarađuju ministri u Vladi Srbije?

  Prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije pojedini srpski ministri imaju veće plate i od premijera, piše Danas.

 • Mediji: Balkan je centar mreže krijumčara ljudi? Mediji: Balkan je centar mreže krijumčara ljudi?

  Više od 70 mrtvih i dvadesetak teško bolesnih izbeglica pronađeno je u Austriji na rutama koje kontrolišu kriminalne bande, piše Gardijan. Za izbeglice pronađene u prvom kamionu nije bilo spasa, a nekolicina pronađenih u drugom pobegla je iz bolnice u gradu Braunau.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending