29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vlada usvojila medijske zakone Vlada usvojila medijske zakone

  Vlada Srbije usvojila je danas set medijskih zakona, potvrđeno je Tanjugu u Vladi.

 • Vulin: Želimo da makar jedna generacija ne iskusi rat Vulin: Želimo da makar jedna generacija ne iskusi rat

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je večeras, sećajući se žrtava Prvog svetskog rata, da Srbija nikada nije bila uzrok nijednog rata, ali da je često protiv svoje volje bila povod za ratove "nesitih kraljeva i careva", i da traži da joj se dopusti da makar jedna generacija njenih građana proživi vek a da ne bude žrtva nekog ratnog sukoba.

 • Doneo zmiju umesto uputa Doneo zmiju umesto uputa

  Pošto su lekari Odeljenja urgentne medicine u Prokuplju danas odbili da pregledaju Nenada Ć. (82) iz Beograda koji je došao zbog ujeda zmije, ali bez uputa, on je iz torbe izvadio zmiju kao dokaz da ga je ugrizla i pokazao je medicinskom osoblju, nakon čega mu je ukazana pomoć.

 • Janković: Zakon o radu se ne odnosi na sve zaposlene Janković: Zakon o radu se ne odnosi na sve zaposlene

  Jedan od argumenata koji suštinski "brani" novi Zakon o radu je to da će uvesti red i napraviti jasnu razliku između radnika i neradnika, ali zaposleni u javnim službama ne moraju zbog toga da brinu, jer za njih Zakon o radu ne važi.

 • NUNS: Nije dobro što su zakoni usvojeni po hitnom postupku NUNS: Nije dobro što su zakoni usvojeni po hitnom postupku

  Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS ) Vukašin Obradović izjavio je danas da nije dobro što je set medijskih zakona usvojen na vladi po hitnom postupku.

 • Prosjaci za veče uzmu i do 15.000 dinara Prosjaci za veče uzmu i do 15.000 dinara

  Među prosjacima na gradskim ulicama Novog Sada ima maloletnika, ali bukvalno i dece.

 • Da li će biti poskupljenja hleba? Da li će biti poskupljenja hleba?

  U Srbiji je završena žetva pšenice, više puta prekidana zbog kiše. Rod je za petinu manji nego prošle godine. Da li nas ove jeseni čeka poskupljenje hleba?

 • Vučić za "Politiku": Ubrzaj Srbijo Vučić za "Politiku": Ubrzaj Srbijo

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u autorskom tekstu u današnjoj "Politici", poručio je da ne želi slovenački ekonomista Jože Mencinger da Srbija uspori, već da to hoće jedan deo Srbije, onaj kome je ovo do sada savršeno odgovaralo, oni koji nisu živeli od znanja i rada nego od poznanstva, klanova i veza.

 • Vučić: Ministri, letujete u Srbiji Vučić: Ministri, letujete u Srbiji

  Premijer Aleksandar Vučić zamolio je ministre u Vladi da bar deo svog letnjeg godišnjeg odmora od dve nedelje provedu na nekoj od destinacija u Srbiji.

 • Četvrtina građana u riziku od siromaštva Četvrtina građana u riziku od siromaštva

  Oko 24 odsto gradana Srbije živi u riziku od siromaštva, što našu zemlju svrstava u sam evropski vrh, a najteže je nezaposlenima i penzionerima, pokazala je poslednja anketa Republičkog zavoda za statistiku.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
ddddd