29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Posle Molotovljevih koktela, na zgradu bačene i kamenice Posle Molotovljevih koktela, na zgradu bačene i kamenice

  Bivša zgrada Skupštine opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u kojoj se sada nalaze prostorije civilne zaštite, sinoć je u dva navrata bila na meti nepoznatih napadača.

 • Analitičari: Odlaganje posete je bilo neophodno zbog uvrede Analitičari: Odlaganje posete je bilo neophodno zbog uvrede

  Odlaganje posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu je bilo neophodno, jer isticanje drona sa zastavom takozvane "velike Albanije" na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije predstavlja uvredu, ocenili su danas profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović i politički analitičar Dragomir Anđelković.

 • Živković: Masovni hakerski udar na medije po prekidu meča Živković: Masovni hakerski udar na medije po prekidu meča

  Posle prekida fudbalske utakmice Srbija - Albanija, zbog drona sa zastavom takozvane "velike Albanije", usledio je masovni hakerski udar na medijski prostor Srbije, koji su organizovali Albanci, izjavio je predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije Zoran Živković.

 • Ljajić: Poslaćemo lekare ako to žele Šešelj i Hadžić Ljajić: Poslaćemo lekare ako to žele Šešelj i Hadžić

  Predsednik Nacionalnog saveta za sarađu sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, povodom informacija o lošem zdravlju Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića, izjavio je da država o svim haškim osuđenicima i pritvorenicima vodi računa i da im uvek, kad neko od njih to zatraži, šalju lekare iz Srbije.

 • Vučić: Ne dozvoljavamo da nas bilo ko ponižava Vučić: Ne dozvoljavamo da nas bilo ko ponižava

  Premijer Aleksandar Vučić, povodom posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, rekao da je sve probleme treba rešavati razgovorom, ali da Srbija ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod.

 • Srpski narod ne zaboravlja tekovine antifašizma (FOTO) Srpski narod ne zaboravlja tekovine antifašizma (FOTO)

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras u Beogradu da je srpski narod 20. oktobra 1944. godine "potvrdio da pripada boljoj strani sveta" a da danas ne zaboravlja tekovine antifašizma.

 • Vuk Stanković: Saopštenje premijera smiruje tenzije Vuk Stanković: Saopštenje premijera smiruje tenzije

  Zvanično saopštenje premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, da će Rama ipak posetiti Beograd, poslalo je poruku da tenzije treba smiriti, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

 • "Transparentnost" podnela tužbu protiv Vlade Srbije "Transparentnost" podnela tužbu protiv Vlade Srbije

  Transparentnost Srbija podnela je Upravnom sudu tužbu protiv Vlade Srbije zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

 • Poseta Edija Rame odložena za 10. novembar Poseta Edija Rame odložena za 10. novembar

  Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, složili su se danas u telefonskom razgovoru da zvanična poseta albanskog premijera Srbiji bude odložena za 10. novembar.

 • Đurić danas na sastanku sa šefom UNMIK-a Đurić danas na sastanku sa šefom UNMIK-a

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Ðurić sastaće se danas u Beogradu sa šefom misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Faridom Zarifom.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM