29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Blagoje Grahovac: KGB je razbio Jugoslaviju Intervju Blagoje Grahovac: KGB je razbio Jugoslaviju

  Zašto je jedna knjiga podigla veliku prašinu ne samo u Srbiji, gde je štampana, nego i u čitavom regionu i zašto su se bezbednjaci svih fela i profila opasno naljutili na njenog autora.

 • Premijer pred poslanicima o Mercedesu, Fijatu, energetici, BDP... Premijer pred poslanicima o Mercedesu, Fijatu, energetici, BDP...

  U Skupštini Srbije danas je počeo deo sednice na kome poslanci postavljaju pitanja članovima Vlade Srbije. Postavljanje poslaničkih pitanja zakazano je na zahtev Vlade Srbije, a inače institut postavljanja poslaničkih pitanja svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, od 16 do 19 sati, predviđen je Poslovnikom o radu parlamenta.

 • Poseta Merkel biće u znaku podrške integracijama Srbije Poseta Merkel biće u znaku podrške integracijama Srbije

  Novoimenovani nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da će poseta kancelarke Angele Merkel Beogradu, iduće sedmice, biti u znaku podrške evropskim integracijama Srbije.

 • Picula: Srebrenica sramota za međunarodnu zajednicu Picula: Srebrenica sramota za međunarodnu zajednicu

  Srebrenica, "osim stravične tragedije i teškog zločina, predstavlja i sramotu za takozvanu međunarodnu zajednicu", rekao je danas predsednik delegacije EP za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula, na sastanku u Evropskom parlamentu, posvećenom 20. godišnjici od zločina u Srebrenici.

 • Bramerc: Posle 20 godina pravda sve više realnost Bramerc: Posle 20 godina pravda sve više realnost

  Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc smatra da se ono što se dogodilo u Srebrenici pre 20 godina mora nazvati genocidom da bi se ispoštovala prošlost, kao i da je pre 20 godina postojala samo nada u pravdu, a da je danas to sve više realnost.

 • XIII beogradska gimnazija: Učenici kakve retko srećete XIII beogradska gimnazija: Učenici kakve retko srećete

  U XIII beogradskoj gimnaziji svakog dana se dešava neko malo čudo, a glavni akteri su učenici. Deo onoga što se radi u zdanju na Banovom brdu naći ćete na narednim stranicama, a ostalo na sajtu www.trinaestabggim.edu.rs

 • Mustafa: Zajednica ne treba da ima izvršna ovlaščenja Mustafa: Zajednica ne treba da ima izvršna ovlaščenja

  Asocijacija - Zajednica srpskih opština ne treba da ima izvršnu vlast niti da igra ulogu centralne vlasti, izjavio je premijer Kosova Isa Mustafa za program na albanskom Radija Dojče vele.

 • SRS: Srbija da traži od Rusije da uloži veto na rezoluciju SRS: Srbija da traži od Rusije da uloži veto na rezoluciju

  Potpredsednik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je danas da ta stranka zahteva od Vlade i Ministarstva inostranih poslova da zvanično i formalno zatraže od Rusije da uloži veto u Savetu bezbednosti na predlog britanske rezolucije o Srebenici.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending