29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nađeno telo muškarca u Sportskom centru Pinki Nađeno telo muškarca u Sportskom centru Pinki

  Telo muškarca starog između 40 i 50 godina nađeno je danas pored bazena u Sportskom centru Pinki u Zemunu, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

 • Obeleženo sedam decenija od proboja Sremskog fronta Obeleženo sedam decenija od proboja Sremskog fronta

  U okviru spomen-komleksa Sremski front u Adaševcima kod Šida, danas je obeležena 70. godišnjica od proboja Sremskog fronta, a tom prilikom ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin poručio je da budućnost Srbije uvek treba da bude na strani antifašizma, istine i čovečanstva.

 • Bivšem članu Gradskog veća Pančeva godinu dana zatvora Bivšem članu Gradskog veća Pančeva godinu dana zatvora

  Apelacioni sud u Beogradu osudio je na godinu dana zatvora bivšeg člana Gradskog veća Pančeva za privredu i ekonomski razvoj Milanka Andrejića (52) jer je zloupotrebom službenog položaja pribavio sebi imovinsku korist u iznosu od 3.000 evra, objavljeno je na sajtu tog suda.

 • Vučić otvorio most kod Koceljeve Vučić otvorio most kod Koceljeve

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas novoizgrađeni most kod Koceljeve na državnom putu Šabac-Valjevo, koji se urušio u prošlogodišnjim poplavama.

 • Novi (stari) uslovi za ulazak Srbije u EU i kako ih ko vidi? Novi (stari) uslovi za ulazak Srbije u EU i kako ih ko vidi?

  Evropski i nemački zvaničnici slažu se u izjavama da nema novih uslova za otvaranje poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, ali čini se da su razlike, ako i postoje, u tumačenju okvirnih uslova i šta bi oni sve mogli da podrazumevaju uočljivije u izjavama zvaničnika u Beogradu, nego kad je reč o evropskim

 • Dan sećanja na žrtve Jasenovca, konclogora iz NDH Dan sećanja na žrtve Jasenovca, konclogora iz NDH

  "Dan sećanja" na žrtve Jasenovca obeležava se povodom oslobađanja ustaškog konclogora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u porobljenoj Evropi, koji istoričari nazivaju i "srpski Aušvic".

 • Sutra promenjivo oblačno Sutra promenjivo oblačno

  U Srbiji će sutra biti promenljivo oblacno sa dužim sunčanim intervalima, samo ujutru na jugozapadu, jugu i jugoistoku oblačno mestimično sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom.

 • Štrajkačima neće biti smanjene martovske plate Štrajkačima neće biti smanjene martovske plate

  Prosvetnim radnicima koji su u štrajku neće biti smanjene martovske plate, ali će se sa isplatom zarada kasniti, izjavio je danas predsednik Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković.

 • Vučić sutra u Jasenovicu Vučić sutra u Jasenovicu

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 • U Domu starih u Vranićima tri osobe preminule od salmonele U Domu starih u Vranićima tri osobe preminule od salmonele

  U Domu za stara lica u Vranićima, kod Čačka, od izbijanja zaraze salmolenom u toj ustanovi, preminule su tri osobe, izjavio je danas načelnik čačanske Hitne pomoći Slobodan Vidojević.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM