29.01.2013 Beograd

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi

Svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi
Srbija je po primeni informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) među najnepismenijim državama, procene su da tek 10 odsto nastavnika koristi računare u nastavi, pa ne čudi što su nam digitalne učionice mahom zaključane, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inforamtika bi trebalo više da bude zastupljena u školama, kao poseban predmet ali i u nastavi drugih predmeta, a neophodni su nam i IKT asistenti, kao ispomoć kolegama koji predaju Geografiju, Srpski jezik, Veronauku i druge predmete, rečeno je na okruglom stolu "Kako se i koliko koriste računari u školama".

Skup su organizovali PKS i Društvo za informatiku Srbije, a učesnici su ukazali na paradoks da je računarske opreme u školama sve više, ali da je stanje deprimirajuće kada se krene u analizu za šta se kompjuteri koriste.

"Za sada se sve svodi na nastavnike entuzijaste, koji znaju kako da organizuju čas uz pomoć računara", rekao je na skupu pomoćnik ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Nebojša Vasiljević.

Zabrinjava i podatak što je za izborni predmet Od igračke do računara, koji se izučava od 1. razreda osnovne škole, sve manje zainteresovanih đaka, rekao je Dragan Marinčić načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković ukazao je da je nivo informatičkog obrazovanja ispod nivoa potreba društva, što je, kako je ukazao, velika opasnost jer će produkovati dalje zaostajanje ove zemlje.

Nastavnica informatike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Snežana Marković, jedan od autora seminara za obuku nastavnika, ukazala je da škole uglavnom nemaju tehničko lice za održavanje račuanara.

Često te poslove obavlja nastavnik informatike, što zahteva puno njegovog vremena, nauštrb nastave, rekla je Marković i navela da nastavnici nemaju ideju kako da upotrebe računar u nastavi.

Ona je navela i banalan primer škole u kojoj se na primer video-projektor može koristiti samo kada je direktor u školi, jer ga on čuva u svom kabinetu i zaključava ga kada je odsutan.

Sa druge strane, škole koje imaju i koriste računare, suočavaju se sa nepostojanjem administratora mreže, koji bi bio zadužen za održavanje sistema, ukazano je na skupu, uz podsećanje da se u školama u svetu ove godine priprema masovna zamena kompjutera tablet računarima.

autor: VS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ljušić: Nisu me smenili ni "crveni", ni "žuti", već "plavi" Ljušić: Nisu me smenili ni "crveni", ni "žuti", već "plavi"

  Mene nisu uspeli da smene "žuti" svojim žestokim napadima u štampi, kao ni "crveni" svojim potajnim radnjama, mene su smenili "plavi". Želeo bih da grešim kada kažem da ovakvim potezima SNS, svesno ili nesvesno, narušava svoj ugled. Kuda ide Srbija koja smenjuje uspešne direktore javnih preduzeća, a zadržava neuspešne, rekao je Radoš Ljušić, doskorašnji v. d. direktora Službenog glasnika na konferenciji za medije koju je sazvao kako bi „javnosti položio račun o svom radu“ i zvanično predao dužnost svojoj naslednici Jeleni Trivan.

 • Imenovan Odbor izvršnih direktora EPS Imenovan Odbor izvršnih direktora EPS

  Nadzorni odbor Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je danas je osmočlani Odbor izvršnih direktora, čiji je predsednik direktor EPS Aleksandar Obradović.

 • Vučić: Srbiju neće uspeti da sruše Vučić: Srbiju neće uspeti da sruše

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se vidi da se vodi kampanja protiv Vojske Srbije, da jedan deo političke javnosti i političara pokušava da sruši sve ono što je u Srbiji dobro i poručio da Srbiju neće uspeti da sruše.

 • Borislav Stefanović: Ne učestvujem u formiranju vlade u senci Borislav Stefanović: Ne učestvujem u formiranju vlade u senci

  Šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Borislav Stefanović izjavio je večeras da ne učestvuje u formiranju vlade u senci DS te da je idejama koje je izneo u pogledu definisanja novih programskih opredeljenja, kako kaže, malo više otišao u pravcu socijalne pravde i jednakosti.

 • Policija pronašla nestalu devojčicu Policija pronašla nestalu devojčicu

  Policija je pronašla maloletnu Danijelu Balieski iz Beograda, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • Ministarstvo odbrane: Ovo je "orkestrirana kampanja" Ministarstvo odbrane: Ovo je "orkestrirana kampanja"

  Ministarstvo odbrane najoštrije osuđuje navode predstavnika Fonda za humanitarno pravo da imaju dokumenta koja pokazuju da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković odgovoran za ratne zločine na KIM i ocenjuje da je reč o "nastavku orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane."

 • Miščević: Ispunjena visoka očekivanja Evropske komisije Miščević: Ispunjena visoka očekivanja Evropske komisije

  Šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji Tanja Misčević izjavila je danas da je po oceni Evropske komisije Srbija uspešno odgovorila na izazove i da se pripreme za otvaranje prvih poglavlja privode kraju.

 • Ministarstvo odbrane: Ovo je "orkestrirana kampanja" Ministarstvo odbrane: Ovo je "orkestrirana kampanja"

  Ministarstvo odbrane najoštrije osuđuje navode predstavnika Fonda za humanitarno pravo da imaju dokumenta koja pokazuju da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković odgovoran za ratne zločine na KIM i ocenjuje da je reč o "nastavku orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane."

 • Fišer: Očekujemo dan kada možemo pozdraviti Srbiju u EU Fišer: Očekujemo dan kada možemo pozdraviti Srbiju u EU

  Predsednik Austrije Hajnc Fišer rekao je danas da zvanični Beč podržava Srbiju na njenom putu u EU i da isčekuje dan kada će moći da joj čestita kao najmlađoj članici Unije.

 • Dačić: Potpisnice iz Minska da se vrate pregovorima Dačić: Potpisnice iz Minska da se vrate pregovorima

  Predsedavajući OEBS-u, šef srpske diplomatije Ivica Dačić večeras je još jednom pozvao sve strane u ukrajinskom sukobu da se ponovo vrate za pregovarački sto, saopštio je OEBS.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM