16.11.2018 Niš

Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije

U Domu vojske Srbije u Nišu večeras je održana svečana akademija "Prodor za kraj Velikog rata" u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, članova kolegijuma ministra odbrane i kolegijuma načelnika Generalštaba.

Na početku svečanosti u okviru proslave Dana Kopnene vojske i Dana pešadije pročitana je i čestitka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a prisutnima se obratio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 
"Srpski vojnik do 1918. godine, a posebno od tada do sada, bio je, ostao i biće temelj, kamen, stub naše države, a posebno ondašnje Kopnene vojske koja je nezadrživo nadirala ka Nišu i Beogradu i sadašnje Kopnene vojske koja je čuvar otadžbine Srbije. Ponosan sam na sve vojnike, podoficire, oficire i civilna lica Kopnene vojske, posebno na one koji su učestvovali u vežbi 'Vek pobednika 1918-2018'", rekao je Simović.

On je takođe kazao vojsku i državu treba "čuvati, negovati, paziti i voleti".

"Najbolje ćemo ih čuvati, ako pošteno radimo naš posao s mnogo ljubavi. Mi komandanti i komandiri, u miru i ratu, živote naših vojnika treba da čuvamo kao svoje i živote naše braće i naših sinova. Onda ćemo sačuvati i Kopnenu vojsku i Vojsku Srbije i Republiku Srbiju i sve građane u našoj zemlji", rekao je general Simović.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Niša, niških gradskih opština, lokalnih samouprava, verskih zajednica, udruženja, veterani i brojni gosti.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", Hor "Branko", vokalni solisti i dramski umetnici.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na dan kada je, 1914. godine, počela bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu u Kolubarskoj bici.


 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side