17.03.2013 Beograd

Svedoci saradnici ruše Šarića

Svedoci saradnici ruše Šarića
Tri i po godine od razbijanja Šarićevog klana, 11 optuženih priznalo krivicu u zamenu za blaže kazne i oduzimanje imovine, a trojica da budu svedoci saradnici.

 

Više od 10 optuženih, kao i Šarić, u bekstvu su, a nekima se sudi u Italiji, Sloveniji, kao i državama Latinske Amerike.

Osim Šarića, kao vrh piramide u švercu kokaina iz Latinske Amerike pominje se i Rodoljub Radulović (65), zvani Miša Banana ili Miša Amerika, koji je takođe u bekstvu.

Radulović se s još 11 optuženih tereti za krijumčarenje 1.825 kilograma kokaina iz Argentine.

Pre desetak dana sporazume o priznanju krivice Tužilaštvo za organizovani kriminal je zaključilo s Draganom Labudovićem (40) i Borisom Labanom (37), koji su potvrdili da su bili pripadnici Šarićevog klana.

Laban je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i falsifikovanje isprave, pa je osuđen ukupno na 10 godina i šest meseci.

Labudović je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva neovlašćena stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i nedozvoljeno držanje oružja, pa je osuđen na devet godina zatvora.

Među optuženima koji su nešto ranije priznali krivicu za zločinačko udruživanje i šverc kokaina iz latinske Amerike su Miodrag Aleksandar koji je osuđen na četiri godine zatvora, zatim Mirko Miodragović koji je dobio sedam i po godina zatvora, a Miloš Pandrc 10 godina zatvora.

Nikola Pavlović je, prema sporazumu o priznanju krivice, dobio osam godina zatvora, Dejan Rašić sedam godina, dok je Marko Vorotović, osim zbog droge i zločinačkog udruživanja devet godina, dobio i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Miloš Krpović je osuđen na dve godine i devet meseci zatvora jer je kao deo klana falsifikovao isprave, dok su za pranje novca stečenog švercom kokaina na po godinu dana kućnog zatvora osuđeni Nikola Dimitrijević i Srđan Petrović.

Svi osuđeni su platili sudske troškove, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Samo od Labudovića je, prema sporazumu, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, trajno oduzeto 550.000 evra pronađenih u njegovom stanu prilikom pretresa i automobil BMW Iks 6 vredan 50.000 evra.

To, ipak, nije veliki broj priznanja, s obzirom na to da je, prema nedavnom saopštenju Tužilaštva u procesima koji se vode protiv Šarića za šverc kokaina i pranje novca podignuto 12 optužnica, i optuženo ukupno 58 lica.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle tri godine privremeno je oduzeto niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar. Ukoliko budu pravosnažno osuđeni imovina će im biti trajno oduzeta a sredstva dobijena od prodaje ili zakupa će se takođe sliti u državni budžet.

Svedoci saradnici u procesima protiv Šarićevog narko-klana su Draško Vuković, Radan Adamović, i Nebojša Joksović, dok u procesu za pranje novca zaštićeni svedok Mile Jerković.

Pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana s državnim, odnosno političkim strukturama u Srbiji.

Šarićev klan počeo je da se raspada istovremenim hapšenjima u Beogradu i Urugvaju kada 15. oktobra 2009. je tamošnja policija u luci Santa Marija zaplenila gotovo dve tone kokaina.

Godinu dana kasnije, u Crnoj Gori je uhapšen i mladi brat Darka Šarića, Duško kome se takođe sudi za trgovinu drogom i pranje novca u sudu u Bijelom Polju.

izvor: Politika
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vilhelm: Srbija na odličnom putu Vilhelm: Srbija na odličnom putu

  Srbija je na odličnom putu, rekao je Tanjugu ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm, sumirajući učinak vlade premijera Aleksandra Vučića u prethodnih godinu dana.

 • Vašington, Moskva: Gde će biti Vučić ? Vašington, Moskva: Gde će biti Vučić ?

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dobio je u razmaku od svega 15-tak dana pozive da poseti Vašington i Moskvu, što po oceni predsednice Fonda za političku izuzetnost Sonje Liht, ukazuje na specifičnu geopolitičku situaciju Srbije, a analitičar Dušan Janjić primećuje da i jedan i drugi svetski centar moći želi da zna kojim će putem Srbija ići.

 • Četvoro povređenih u udesu na putu Kraljevo-Raška Četvoro povređenih u udesu na putu Kraljevo-Raška

  U saobraćajnom udesu na Ibarskoj magistrali, koji se danas dogodio u Bresniku, na deonici Kraljevo - Raška, dve osobe su teže, a dve lakše povređene.

 • Kamen temeljac za tri nove hale u Smederevu Kamen temeljac za tri nove hale u Smederevu

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić postavio je danas kamen temeljac za izgradnju tri hale u Industrijskoj zoni Smederevo, koje će graditi lokalna samouprava i italijanski investitor, i poručio da svaka nova investicija pokazuje da Srbija ide krupnim koracima napred.

 • "Emercom Deming" nastavio razminiranje kod Paraćina "Emercom Deming" nastavio razminiranje kod Paraćina

  Pripadnici specijalizovane organizacije Rusko-srpskog odred za humanitarno razminiranje "Emercom Deming", danas su nastavili sa razminiranjem Karađorđeva brda kod Paraćina, gde je 19.oktobra 2006. godine došlo do eksplozije i požara u magacinima municije Vojske Srbije.

 • Svilanović: Veliki iskorak Srbije u regionalnoj saradnji Svilanović: Veliki iskorak Srbije u regionalnoj saradnji

  Predsednik Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ocenio je da je Vlada Srbije u proteklih godinu dana, i pored nekih teških trenutaka, učinila veliki iskorak u regionalnoj saradnji, a da je jedna od ključnih tačaka bila poseta premijera Aleksandra Vučića Sarajevu, kao njegova prva poseta u tom svojstvu, što je, kako je istakao, "veoma dobro primljeno."

 • Manco: Italija za otvaranje prvih poglavlja Manco: Italija za otvaranje prvih poglavlja

  Italija nastavlja da radi na tome da se u narednim mesecima konačno otvore prva pregovaračka poglavlja Srbije sa EU i da to bude priznanje onome što zemlja i aktuelna vlada rade i dodatni podsticaj da se nastavi tim putem, izjavio je danas u Smederevu ambasador Italije u Srbiji Ðuzepe Manco.

 • Pozitivno ocenjen nacrt Akcionog plana za poglavlje 24 Pozitivno ocenjen nacrt Akcionog plana za poglavlje 24

  Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, danas je pozitivno ocenjen Treći nacrt Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost, koji je značajan za nastavak evropskog puta Srbije.

 • Vulin: Zakon o radu je dobar, nema izmena Vulin: Zakon o radu je dobar, nema izmena

  Zakon o radu je dobar i neće se menjati, izjavio je ove nedelje ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 • Sutra pretežno sunčano i toplo Sutra pretežno sunčano i toplo

  U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplo vreme.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM