17.03.2013 Beograd

Svedoci saradnici ruše Šarića

Svedoci saradnici ruše Šarića
Tri i po godine od razbijanja Šarićevog klana, 11 optuženih priznalo krivicu u zamenu za blaže kazne i oduzimanje imovine, a trojica da budu svedoci saradnici.

 

Više od 10 optuženih, kao i Šarić, u bekstvu su, a nekima se sudi u Italiji, Sloveniji, kao i državama Latinske Amerike.

Osim Šarića, kao vrh piramide u švercu kokaina iz Latinske Amerike pominje se i Rodoljub Radulović (65), zvani Miša Banana ili Miša Amerika, koji je takođe u bekstvu.

Radulović se s još 11 optuženih tereti za krijumčarenje 1.825 kilograma kokaina iz Argentine.

Pre desetak dana sporazume o priznanju krivice Tužilaštvo za organizovani kriminal je zaključilo s Draganom Labudovićem (40) i Borisom Labanom (37), koji su potvrdili da su bili pripadnici Šarićevog klana.

Laban je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i falsifikovanje isprave, pa je osuđen ukupno na 10 godina i šest meseci.

Labudović je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva neovlašćena stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i nedozvoljeno držanje oružja, pa je osuđen na devet godina zatvora.

Među optuženima koji su nešto ranije priznali krivicu za zločinačko udruživanje i šverc kokaina iz latinske Amerike su Miodrag Aleksandar koji je osuđen na četiri godine zatvora, zatim Mirko Miodragović koji je dobio sedam i po godina zatvora, a Miloš Pandrc 10 godina zatvora.

Nikola Pavlović je, prema sporazumu o priznanju krivice, dobio osam godina zatvora, Dejan Rašić sedam godina, dok je Marko Vorotović, osim zbog droge i zločinačkog udruživanja devet godina, dobio i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Miloš Krpović je osuđen na dve godine i devet meseci zatvora jer je kao deo klana falsifikovao isprave, dok su za pranje novca stečenog švercom kokaina na po godinu dana kućnog zatvora osuđeni Nikola Dimitrijević i Srđan Petrović.

Svi osuđeni su platili sudske troškove, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Samo od Labudovića je, prema sporazumu, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, trajno oduzeto 550.000 evra pronađenih u njegovom stanu prilikom pretresa i automobil BMW Iks 6 vredan 50.000 evra.

To, ipak, nije veliki broj priznanja, s obzirom na to da je, prema nedavnom saopštenju Tužilaštva u procesima koji se vode protiv Šarića za šverc kokaina i pranje novca podignuto 12 optužnica, i optuženo ukupno 58 lica.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle tri godine privremeno je oduzeto niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar. Ukoliko budu pravosnažno osuđeni imovina će im biti trajno oduzeta a sredstva dobijena od prodaje ili zakupa će se takođe sliti u državni budžet.

Svedoci saradnici u procesima protiv Šarićevog narko-klana su Draško Vuković, Radan Adamović, i Nebojša Joksović, dok u procesu za pranje novca zaštićeni svedok Mile Jerković.

Pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana s državnim, odnosno političkim strukturama u Srbiji.

Šarićev klan počeo je da se raspada istovremenim hapšenjima u Beogradu i Urugvaju kada 15. oktobra 2009. je tamošnja policija u luci Santa Marija zaplenila gotovo dve tone kokaina.

Godinu dana kasnije, u Crnoj Gori je uhapšen i mladi brat Darka Šarića, Duško kome se takođe sudi za trgovinu drogom i pranje novca u sudu u Bijelom Polju.

izvor: Politika
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Imam poverenja u Nikolićeve namere Vučić: Imam poverenja u Nikolićeve namere

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima puno poverenje u dobre namere predsednika Tomislava Nikolića u vezi sa platformom o Kosovu i Metohiji i da nema ništa od njihove svađe.

 • Ljajić: Nerealno da Šešelj u utorak bude vraćen u Hag Ljajić: Nerealno da Šešelj u utorak bude vraćen u Hag

  Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kazao je danas da je nerealno očekivanje Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji da predsednik Spske radikalne stranke Vojislav Šešelj bude isporučen Hagu u utorak, 26. maja.

 • Dve osobe poginule, trogodišnje dete životno ugroženo Dve osobe poginule, trogodišnje dete životno ugroženo

  Trogodišnje dete zadobilo je teške povrede u saobraćajnoj nesreći na putu Niš - Svrljig i one su opasne po život, rekao je večeras Tanjugu šef dežurne smene Urgentnog centra Kliničkog centra u Nišu Aleksandar Karanikolić.

 • Grad napravio veliku štetu u Paraćinu i Golupcu Grad napravio veliku štetu u Paraćinu i Golupcu

  Jako nevreme sa gradom zahvatilo je danas paraćinsku opštinu i napravilo veliku materijalnu štetu na poljoprivrednim kulturama, izjavio je za agenciju Beta predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

 • Kandidati za sudije i tužioce na Kosovu sutra predaju prijave Kandidati za sudije i tužioce na Kosovu sutra predaju prijave

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je da očekuje da svi kandidati za sudije i tužioce na Kosovu svoje prijave predaju sutra.

 • Linta: Hrvatska da ispuni obaveze prema Srbima Linta: Hrvatska da ispuni obaveze prema Srbima

  Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je danas spremnost premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za punu saradnju sa Vladom Hrvatske, kao jedan od ključnih preduslova za rešavanje svih otvorenih pitanja između dve zemlje, među kojima su i ona koja se tiču preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba iz Hrvatske.

 • Za godinu prijave nestanak 100 dece Za godinu prijave nestanak 100 dece

  U Srbiji se godišnje prijavi nestanak više od stotinu dece, navode iz nevladine organizacije Astra uoči obeležavanja Međunarodnog dana nestale dece, 25. maja.Kako je za agenciju Beta rekla predstavnica Astre Katrina Ivanović, veći je broj prijava nestalih devojčica, a najčeći razlog nestanka je bežanje od kuće.

 • Direktor klinike zavapio da se konkurs sprovede po pravilima Direktor klinike zavapio da se konkurs sprovede po pravilima

  Konkurs za zapošljavanje osam lekara specijalista, koji je krajem prošle nedelje raspisao Klinički centar (KC) u Nišu, izazvao je veliko interesovanje nezaposlenih medicinara, ali i nesvakidašnju reakciju direktora ove zdravstvene ustanove Zorana Radovanović koji je javno zamolio poznanike da ne urgiraju za svoje kandidate.

 • Joksimović: Otvaranje poglavlja ubržaće reforme Joksimović: Otvaranje poglavlja ubržaće reforme

  Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu u EU ubrzava reforme u društvu i da veruje da će Unija ove godine poslati jasan signal Srbiji za otvaranje poglavlja.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Fonet web tv Tanjug
Android NM