17.03.2013 Beograd

Svedoci saradnici ruše Šarića

Svedoci saradnici ruše Šarića
Tri i po godine od razbijanja Šarićevog klana, 11 optuženih priznalo krivicu u zamenu za blaže kazne i oduzimanje imovine, a trojica da budu svedoci saradnici.

 

Više od 10 optuženih, kao i Šarić, u bekstvu su, a nekima se sudi u Italiji, Sloveniji, kao i državama Latinske Amerike.

Osim Šarića, kao vrh piramide u švercu kokaina iz Latinske Amerike pominje se i Rodoljub Radulović (65), zvani Miša Banana ili Miša Amerika, koji je takođe u bekstvu.

Radulović se s još 11 optuženih tereti za krijumčarenje 1.825 kilograma kokaina iz Argentine.

Pre desetak dana sporazume o priznanju krivice Tužilaštvo za organizovani kriminal je zaključilo s Draganom Labudovićem (40) i Borisom Labanom (37), koji su potvrdili da su bili pripadnici Šarićevog klana.

Laban je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i falsifikovanje isprave, pa je osuđen ukupno na 10 godina i šest meseci.

Labudović je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva neovlašćena stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i nedozvoljeno držanje oružja, pa je osuđen na devet godina zatvora.

Među optuženima koji su nešto ranije priznali krivicu za zločinačko udruživanje i šverc kokaina iz latinske Amerike su Miodrag Aleksandar koji je osuđen na četiri godine zatvora, zatim Mirko Miodragović koji je dobio sedam i po godina zatvora, a Miloš Pandrc 10 godina zatvora.

Nikola Pavlović je, prema sporazumu o priznanju krivice, dobio osam godina zatvora, Dejan Rašić sedam godina, dok je Marko Vorotović, osim zbog droge i zločinačkog udruživanja devet godina, dobio i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Miloš Krpović je osuđen na dve godine i devet meseci zatvora jer je kao deo klana falsifikovao isprave, dok su za pranje novca stečenog švercom kokaina na po godinu dana kućnog zatvora osuđeni Nikola Dimitrijević i Srđan Petrović.

Svi osuđeni su platili sudske troškove, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Samo od Labudovića je, prema sporazumu, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, trajno oduzeto 550.000 evra pronađenih u njegovom stanu prilikom pretresa i automobil BMW Iks 6 vredan 50.000 evra.

To, ipak, nije veliki broj priznanja, s obzirom na to da je, prema nedavnom saopštenju Tužilaštva u procesima koji se vode protiv Šarića za šverc kokaina i pranje novca podignuto 12 optužnica, i optuženo ukupno 58 lica.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle tri godine privremeno je oduzeto niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar. Ukoliko budu pravosnažno osuđeni imovina će im biti trajno oduzeta a sredstva dobijena od prodaje ili zakupa će se takođe sliti u državni budžet.

Svedoci saradnici u procesima protiv Šarićevog narko-klana su Draško Vuković, Radan Adamović, i Nebojša Joksović, dok u procesu za pranje novca zaštićeni svedok Mile Jerković.

Pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana s državnim, odnosno političkim strukturama u Srbiji.

Šarićev klan počeo je da se raspada istovremenim hapšenjima u Beogradu i Urugvaju kada 15. oktobra 2009. je tamošnja policija u luci Santa Marija zaplenila gotovo dve tone kokaina.

Godinu dana kasnije, u Crnoj Gori je uhapšen i mladi brat Darka Šarića, Duško kome se takođe sudi za trgovinu drogom i pranje novca u sudu u Bijelom Polju.

izvor: Politika
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Rodić: AMG kupila prava i potraživanja koje je imao WAZ Rodić: AMG kupila prava i potraživanja koje je imao WAZ

  Predsednik Adria media grupe Aleksandar Rodić potvrdio je danas da je ta kompanija kupila sva prava i potraživanja od nemačke Funken Medien Gruppe, a prema i u vezi sa kompanijama Politika novine i magazini, Politika štamparija, Politika AD, Dnevnik Vojvodina Press i NID Novosti iz Beograda.

 • Vulin: Za Udovički imam istu poruku, ali Vučić odlučuje Vulin: Za Udovički imam istu poruku, ali Vučić odlučuje

  Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas da ostaje pri svakoj reči izgovorenoj u vezi sa ministarkom državne uprave Kori Udovički, te da i dalje smatra da ona treba da podnese ostavku ili da, s druge strane, negira utemeljnost onoga o čemu se govorilo poslednjih dana.

 • Kosovska policija tvrdi: Privedeni krali šumu Kosovska policija tvrdi: Privedeni krali šumu

  Kosovska policija potvrdila je da je u zoni Brezovice uhapšeno 15 Srba zbog, kako tvrde, sumnje da su uništavali šumu, javili su prištinski mediji.

 • NUNS podnosi prijavu protiv TV Hepi NUNS podnosi prijavu protiv TV Hepi

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštila je danas da će protiv TV Hepi podneti prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) jer su grubo narušila Etički kodeks i Zakon o elektronskim medijima, optužujući bez predočavanja ikakvih dokaza, predsednicu Privednog sudu u Pančevu Sperancu Jančić da "kontinuirano sprovodi organizovane kriminalne radnje".

 • Ješić: Promenom pravilnika o nivou aflatoksina biće ugrožen domaći izvoz Ješić: Promenom pravilnika o nivou aflatoksina biće ugrožen domaći izvoz

  Bivši pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da ne razume predlog da se dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku promeni na 0,25 mikrograma po kilogramu, umesto sadašnjih 0,05 i dodao da za to ne postoje stručni razlozi, kao i da to može ozbiljno da ugrozi srpski izvoz.

 • Vučić zamolio Ciprasa da ne glasa za prijem Kosova u Unesko Vučić zamolio Ciprasa da ne glasa za prijem Kosova u Unesko

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u telefonskom razgovoru zamolio premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da Grčka ne glasa za prijem Kosova u Unesko.

 • Janković: Preporuka o razrešenju direktora VBA po zakonu Janković: Preporuka o razrešenju direktora VBA po zakonu

  Ombudsman Saša Janković izjavio je da je razrešenje direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića tražio u skladu sa Zakonom o zaštitniku građana, jer je njegov posao da obavi kontrolu i preporuči mere.

 • Dosta je bilo: Utvrditi krivičnu odgovornost za Infostan Dosta je bilo: Utvrditi krivičnu odgovornost za Infostan

  Pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" zatražio je danas da se obavi inspekcijski nadzor javnog komunalnog preduzeća "Infostan" Beograd i utvrdi krivična odgovornosti zbog toga što je na septembarskom računu za komunalne usluge obračunato i osiguranje stana.

 • Čanak: Neonacisti ni posle osam godina nisu procesuirani Čanak: Neonacisti ni posle osam godina nisu procesuirani

  Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da ni osam godina od napada neonacista na mirnu antifašističku kolonu građana proces protiv počinilaca tog napada nije ni počeo.

 • Poginule dve osobe na pruzi kod Beogradskog sajma Poginule dve osobe na pruzi kod Beogradskog sajma

  Dva radnika preduzeća "Anker kop" (Coop) poginula su danas na pruzi između železničkih stanica Beograd centar i Novi Beograd, saopštila je Železnica Srbije.

 • Vlada: Udaljen direktor Agencije za privatizaciju Vlada: Udaljen direktor Agencije za privatizaciju

  Vlada Srbije smenila je Ljubomira Šubaru sa mesta direktora Agencije za privatizaciju, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasniku".

 • SPC dodelila ordenje Gašiću i njegovom bratu SPC dodelila ordenje Gašiću i njegovom bratu

  Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Kruševcu, čiji su ktitori Bratislav Gašić, ministar odbrane, i njegov brat, osveštao je srpski patrijarh Irinej.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending