17.03.2013 Beograd

Svedoci saradnici ruše Šarića

Svedoci saradnici ruše Šarića
Tri i po godine od razbijanja Šarićevog klana, 11 optuženih priznalo krivicu u zamenu za blaže kazne i oduzimanje imovine, a trojica da budu svedoci saradnici.

 

Više od 10 optuženih, kao i Šarić, u bekstvu su, a nekima se sudi u Italiji, Sloveniji, kao i državama Latinske Amerike.

Osim Šarića, kao vrh piramide u švercu kokaina iz Latinske Amerike pominje se i Rodoljub Radulović (65), zvani Miša Banana ili Miša Amerika, koji je takođe u bekstvu.

Radulović se s još 11 optuženih tereti za krijumčarenje 1.825 kilograma kokaina iz Argentine.

Pre desetak dana sporazume o priznanju krivice Tužilaštvo za organizovani kriminal je zaključilo s Draganom Labudovićem (40) i Borisom Labanom (37), koji su potvrdili da su bili pripadnici Šarićevog klana.

Laban je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i falsifikovanje isprave, pa je osuđen ukupno na 10 godina i šest meseci.

Labudović je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva neovlašćena stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i nedozvoljeno držanje oružja, pa je osuđen na devet godina zatvora.

Među optuženima koji su nešto ranije priznali krivicu za zločinačko udruživanje i šverc kokaina iz latinske Amerike su Miodrag Aleksandar koji je osuđen na četiri godine zatvora, zatim Mirko Miodragović koji je dobio sedam i po godina zatvora, a Miloš Pandrc 10 godina zatvora.

Nikola Pavlović je, prema sporazumu o priznanju krivice, dobio osam godina zatvora, Dejan Rašić sedam godina, dok je Marko Vorotović, osim zbog droge i zločinačkog udruživanja devet godina, dobio i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Miloš Krpović je osuđen na dve godine i devet meseci zatvora jer je kao deo klana falsifikovao isprave, dok su za pranje novca stečenog švercom kokaina na po godinu dana kućnog zatvora osuđeni Nikola Dimitrijević i Srđan Petrović.

Svi osuđeni su platili sudske troškove, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Samo od Labudovića je, prema sporazumu, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, trajno oduzeto 550.000 evra pronađenih u njegovom stanu prilikom pretresa i automobil BMW Iks 6 vredan 50.000 evra.

To, ipak, nije veliki broj priznanja, s obzirom na to da je, prema nedavnom saopštenju Tužilaštva u procesima koji se vode protiv Šarića za šverc kokaina i pranje novca podignuto 12 optužnica, i optuženo ukupno 58 lica.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle tri godine privremeno je oduzeto niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar. Ukoliko budu pravosnažno osuđeni imovina će im biti trajno oduzeta a sredstva dobijena od prodaje ili zakupa će se takođe sliti u državni budžet.

Svedoci saradnici u procesima protiv Šarićevog narko-klana su Draško Vuković, Radan Adamović, i Nebojša Joksović, dok u procesu za pranje novca zaštićeni svedok Mile Jerković.

Pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana s državnim, odnosno političkim strukturama u Srbiji.

Šarićev klan počeo je da se raspada istovremenim hapšenjima u Beogradu i Urugvaju kada 15. oktobra 2009. je tamošnja policija u luci Santa Marija zaplenila gotovo dve tone kokaina.

Godinu dana kasnije, u Crnoj Gori je uhapšen i mladi brat Darka Šarića, Duško kome se takođe sudi za trgovinu drogom i pranje novca u sudu u Bijelom Polju.

izvor: Politika
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bundestag odobrio otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom Bundestag odobrio otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom

  Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je na današnjoj vanrednoj sednici zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, saopšteno je iz nemačkog parlamenta.

 • Brzaković: Teroristi koristili oruže proizvedeno u kragujevačkoj fabrici Brzaković: Teroristi koristili oruže proizvedeno u kragujevačkoj fabrici

  Direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković potvrdio je danas da je više komada oružja koje su koristili islamisti u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra proizvedeno u toj kragujevačkoj fabrici pre raspada bivše Jugoslavije.

 • Dragišić: Puške iz Zastave ni na koji način ne upliću Srbiju Dragišić: Puške iz Zastave ni na koji način ne upliću Srbiju

  Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je danas da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačkog Zastave to ni na koji način ne može "okriviti" Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

 • Gojković: Srbiju nisam osramotila nigde gde sam bila pa ni u Iranu Gojković: Srbiju nisam osramotila nigde gde sam bila pa ni u Iranu

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da Srbiju nije osramotila nigde gde je bila, pa ni u Iranu, gde je tokom zvanične posete nosila hidžab, što je izazvalo burne reakcije u Srbiji.

 • Marinković: Skupština radi na unaprđenju kontrole Marinković: Skupština radi na unaprđenju kontrole

  Skupština Srbije permanentno radi na unapređenju kontrole, a u parlamentu je osnovana Budžetska kancelarija koja će pomagati narodnim poslanicima prilikom nadzora procesa donošenja i realizacije budžeta, izjavio je potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković.

 • AMSS: Umeren sneg dovodi do otežanih uslova kretanja AMSS: Umeren sneg dovodi do otežanih uslova kretanja

  Umeren sneg koji trenutno pada najviše na području zapadne i jugozapadne Srbije, dovodi do usporene vožnje i otežanih uslova kretanja, upozorio je večeras Auto-moto savez Srbije.

 • Hodžić: Obezbediti sigurnost građanima u Mitrovici Hodžić: Obezbediti sigurnost građanima u Mitrovici

  Šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić najoštrije je osudila incident koji se dogodio danas u ovom gradu u kojem su dve osobe povređene i zatražila od kosovske policije, Euleksa i Kfora da preduzmu mere i obezbede sigurnost svim građanima.

 • Stefanović: Zakon o policiji tokom decembra Stefanović: Zakon o policiji tokom decembra

  Ministar unutrašnjh posla Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je to ministarstvo predalo Zakon o policiji Vladi Srbije, nakon mišjena Evropske omisije i izrazio očekivanje da će on biti usvojen tokom decembra.

 • Đurović: Novi talas izbeglica očekuje se na proleće Đurović: Novi talas izbeglica očekuje se na proleće

  Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je danas u Subotici da se novi talas izbeglica očekuje na proleće.

 • Devenport: Petnicu treba kopirati Devenport: Petnicu treba kopirati

  U Istraživačkoj stanici Petnica danas je otvorena 14. Konferencija polaznika "Korak u nauku". Na Konferenciji su govorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport i direktor Istraživačke stanice Vigor Majić.

 • Intervju Vukašin Obradović: Situacija lošija nego devedesetih Intervju Vukašin Obradović: Situacija lošija nego devedesetih

  Proteklu nedelju obeležili su sukobi na medijskoj sceni, ali i zloupotrebe medija. Uz to, napadnuta je i članica Saveta za borbu protiv korupcije koja je istraživala upumpavanje državnih para u medije. Bili su to više nego dovoljni povodi da se gotovo svakodnevno oglašava Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegov predsednik Vukašin Obradović.

 • Maja u hidžabu zbog izgubljenog prtljaga? Maja u hidžabu zbog izgubljenog prtljaga?

  Predsednica Skupštine Maja Gojković nosila je prilikom posete Iranu hidžab koji su joj dali domaćini, jer njen prtljag, u kojem su bile marame koje je ponela, nije stigao u Teheran.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending