17.03.2013 Beograd

Svedoci saradnici ruše Šarića

Svedoci saradnici ruše Šarića
Tri i po godine od razbijanja Šarićevog klana, 11 optuženih priznalo krivicu u zamenu za blaže kazne i oduzimanje imovine, a trojica da budu svedoci saradnici.

 

Više od 10 optuženih, kao i Šarić, u bekstvu su, a nekima se sudi u Italiji, Sloveniji, kao i državama Latinske Amerike.

Osim Šarića, kao vrh piramide u švercu kokaina iz Latinske Amerike pominje se i Rodoljub Radulović (65), zvani Miša Banana ili Miša Amerika, koji je takođe u bekstvu.

Radulović se s još 11 optuženih tereti za krijumčarenje 1.825 kilograma kokaina iz Argentine.

Pre desetak dana sporazume o priznanju krivice Tužilaštvo za organizovani kriminal je zaključilo s Draganom Labudovićem (40) i Borisom Labanom (37), koji su potvrdili da su bili pripadnici Šarićevog klana.

Laban je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i falsifikovanje isprave, pa je osuđen ukupno na 10 godina i šest meseci.

Labudović je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva neovlašćena stavljanja u promet opojnih droga (Argentina i Urugvaj) i nedozvoljeno držanje oružja, pa je osuđen na devet godina zatvora.

Među optuženima koji su nešto ranije priznali krivicu za zločinačko udruživanje i šverc kokaina iz latinske Amerike su Miodrag Aleksandar koji je osuđen na četiri godine zatvora, zatim Mirko Miodragović koji je dobio sedam i po godina zatvora, a Miloš Pandrc 10 godina zatvora.

Nikola Pavlović je, prema sporazumu o priznanju krivice, dobio osam godina zatvora, Dejan Rašić sedam godina, dok je Marko Vorotović, osim zbog droge i zločinačkog udruživanja devet godina, dobio i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Miloš Krpović je osuđen na dve godine i devet meseci zatvora jer je kao deo klana falsifikovao isprave, dok su za pranje novca stečenog švercom kokaina na po godinu dana kućnog zatvora osuđeni Nikola Dimitrijević i Srđan Petrović.

Svi osuđeni su platili sudske troškove, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Samo od Labudovića je, prema sporazumu, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, trajno oduzeto 550.000 evra pronađenih u njegovom stanu prilikom pretresa i automobil BMW Iks 6 vredan 50.000 evra.

To, ipak, nije veliki broj priznanja, s obzirom na to da je, prema nedavnom saopštenju Tužilaštva u procesima koji se vode protiv Šarića za šverc kokaina i pranje novca podignuto 12 optužnica, i optuženo ukupno 58 lica.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle tri godine privremeno je oduzeto niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar. Ukoliko budu pravosnažno osuđeni imovina će im biti trajno oduzeta a sredstva dobijena od prodaje ili zakupa će se takođe sliti u državni budžet.

Svedoci saradnici u procesima protiv Šarićevog narko-klana su Draško Vuković, Radan Adamović, i Nebojša Joksović, dok u procesu za pranje novca zaštićeni svedok Mile Jerković.

Pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana s državnim, odnosno političkim strukturama u Srbiji.

Šarićev klan počeo je da se raspada istovremenim hapšenjima u Beogradu i Urugvaju kada 15. oktobra 2009. je tamošnja policija u luci Santa Marija zaplenila gotovo dve tone kokaina.

Godinu dana kasnije, u Crnoj Gori je uhapšen i mladi brat Darka Šarića, Duško kome se takođe sudi za trgovinu drogom i pranje novca u sudu u Bijelom Polju.

izvor: Politika
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dačić: Savet bezbednosti priprema veliku manipulaciju Dačić: Savet bezbednosti priprema veliku manipulaciju

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je današnji dan veoma važan za srpski narod, ali ne i sudbonosan i da očekuje da su svi svesni kakve će negativne posledice imati eventualno usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN.

 • Politika: Šesta verzija britanskog predloga rezolucije Politika: Šesta verzija britanskog predloga rezolucije

  U petoj a zatim i u šestoj verziji nacrta rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, koju je "Politika" dobila na uvid, rukom su precrtane "žene, devojke, muškarci i deca" i ostao je samo onaj deo u kome se kaže da se procenjuje da je bilo "hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu".

 • Filjuolo: Sačuvaćemo mir na severu Kosova Filjuolo: Sačuvaćemo mir na severu Kosova

  Situacija na Kosovu je mirna i stabilna i poboljšava se svakog dana, zahvaljujući odlučnosti Kfora i svih kosovskih bezbednosnih organizacija, ali zbog krhke prirode međunacionalnih odnosa još može da dođe do nepredvidivih situacija, izjavio je komandant Kfora, italijanski general Frančesko Paolo Filjuolo.

 • Britanija podnela konačan predlog rezolucije Britanija podnela konačan predlog rezolucije

  Velika Britanija podnela je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici, prenosi RTS na svom sajtu i dodaje da je ta verzija nepovoljnija za Srbiju u odnosu na prethodni predlog.

 • Amnesti Internešnal: Srbija i Makedonija na udaru emigrantske krize Amnesti Internešnal: Srbija i Makedonija na udaru emigrantske krize

  Najveći pritisak emigrantske krize u Evropi trpe Srbija i Makedonija što je posledica propale emigrantske politike Evropske unije, a hiljade izbeglih sa Bliskog istoka i Severne Afrike suočava se sa patnjama i zloupotrebama na putu preko Balkana prema EU i njihova ljudska prava grubo su narušena, ocenjeno je u izveštaju "Amnesti internešenala“ (AI).

 • Nikolić pisao kraljici Elizabeti: "Posvetite pažnju Balkanu" Nikolić pisao kraljici Elizabeti: "Posvetite pažnju Balkanu"

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo britanskoj kraljici Elizabeti povodom inicijative Londona da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoji Rezolucija o Srebrenici, objavio je "Danas".

 • Vučić: Tokom posete Merkelove novi ugovor sa Kontinentalom Vučić: Tokom posete Merkelove novi ugovor sa Kontinentalom

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će tokom posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji 8. i 9. jula, biti potpisan dodatni memornadum ili čak ugovor sa nemačkim Kontinentalom o otvaranju novog pogona u Srbiji.

 • Ponovo oskrnavljena i opljačkana crkva Svete Petke kod Kline Ponovo oskrnavljena i opljačkana crkva Svete Petke kod Kline

  Crkva Svete Petke u selu Drsnik kod Kline ponovo je jutros obijena i opljačkana i to je drugi napad na crkvu u poslednjih 48 sati. Prethodno je iz crkve odnet novac, a prilikom pljačke su oštećene i ikone, javio je Radio Kim iz Čaglavice.

 • Danas sunčano i veoma toplo, do 39 stepeni Danas sunčano i veoma toplo, do 39 stepeni

  Na području Srbije danas i sutra očekuje se veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 36 do 39 stepeni, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Novinarki upućene pretnje smrću: "Završićeš kao Ćuruvija" Novinarki upućene pretnje smrću: "Završićeš kao Ćuruvija"

  Novinarka crne hronike "Slobodne Dalmacije" Katarina Marić Banje dobila je koverat sa pretećom porukom koja je glasila "Otrovna si kao zmija, završićeš kao Ćuruvija", objavili su danas hrvatski mediji.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending