Švendimen: Proces formiranja Specijalnog suda ide u dobrom pravcu
23.05.2016 Beograd

Švendimen: Proces formiranja Specijalnog suda ide u dobrom pravcu

Švendimen: Proces formiranja Specijalnog suda ide u dobrom pravcu
Glavni tužilac Specijalnog istražnog tima EU za proveru navoda o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu na Kosovu (SITF) Dejvid Švendimen ocenio je danas da se ceo proces oko formiranja Specijalnog sud za zločine OVK odvija u dobrom pravcu.

"Do sada je puno toga urađeno i nastavićemo da radimo kako bi uspostavili potpuno funkcionisanje Specijalnog sudskog veća i Kancelarije specijalnog tužioca", rekao je za agenciju Beta Švendimen upitan kada bi sud mogao da počne da radi i kada se mogu očekivati prve optužnice.

Švendimen je dodao i da će sve odluke koje budući specijalni tužilac bude morao da donese biti donete na vreme.

Holandska vlada je početkom godine potvrdila da će Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu biti uspostavljen u Hagu. Pred tim sudom vodiće se procesi za "teške zločine koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad Srbima i etničkim manjinama i političkim protivnicima 1999-2000. godine".

Povodom navoda prištinskih medija da bi Specijalni sud mogao da počne da radi već za mesec dana i da se prve optužnice, koje će napraviti potres na kosovskoj političkoj sceni, mogu očekivati u oktobru, Švendimen je rekao da ne želi da komentariše glasine i spekulacije koje nisu u interesu žrtava i njihovih porodica.

Dejvid Švendimen je na funkciji zamenio Klinta Vilijamsona kome je mandat istekao u avgustu 2014. godine.

Prema rečima Vilijamsona, tokom trogodišnje istage nađeno je dovoljno dokaza da se podignu optužnice protiv niza bivših komandanata OVK zbog etničkog čisćenja i sistematskog terora nad Srbima, Romima i drugim manjinama tokom 1999. i 2000. godine.

Međunarodni istražitelji pronašli su dokaze da je manje od 10 ljudi bilo žrtva trgovine organima na Kosovu, rekao je Vilijamson po isteku mandata. On je tada, takođe rekao da postoji dovoljno dokaza i da smatra da bi optužnice, i to protiv njavišeg rukovodstva OVK, bile podignute odmah da je Specijalni sud formiran.

Sud koji će činiti međunarodne sudije biće uspostavljen u skladu sa kosovskim zakonom, što znači da to neće biti međunarodni tribunal, već kosovski nacionalni sud koji sprovodi pravdu van Kosova. Ta pravosudna institucija će, kako je saopšteno, raditi u skladu sa najvišim međunarodnim standardima proceduralnog prava, a osuđene osobe neće izdržavati kaznu u Holandiji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side