14.06.2019 | 14:18h ► 17:37h Priština

Tači: Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma sa Srbijom

Tači: Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma sa Srbijom Foto: print screen
Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Tirani da bi "maksimalna koordinacija" Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogla rezultirati postizanjem konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

Tači je prilikom dodele odlikovanja zaslužnim građanima Albanije koji su doprineli nezavisnosti Kosova, rekao da je istorija Kosova "priča o potpunom lokalnom i međunarodnom uspehu" jer je, kako je naveo, priznato "od 116 zemalja i primljeno u oko 200 međunarodnih organizacija".

"Država Kosovo ima svoje partnere i pristalice, ima svoje prijatelje, ali postoje i protivnici na evroatlantskom putu. Jedna stvar je sigurna, Kosovo ima svoju budućnost u NATO-u i Evropskoj uniji, kreće se sporo ali odlučno i sigurno", rekao je Tači.

Po njegovim rečima, dijalog sa Srbijom treba da se odvija bezuslovno, "u ravnopravnim uslovima između dve nezavisne i suverene zemlje".

"Cenim francusko-nemačku inicijativu u isto vreme, i izuzetno sam ohrabren zbog pune podrške Sjedinjenih Američkih Država, tako da bi maksimalna koordinacija Evropske unije i SAD mogla uspeti u postizanju konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju", rekao je kosovski predsednik.

Tokom posete Albaniji, Tači nije želeo da komentariše političku krizu u toj zemlji. 

 

Tači: U dijalog bez uslova da se uključe SAD, carine Srbiji pravedne i ostaju

Kosovski predsednik Hašim Tači je u intervjuu španskom listu Vangvardija izjavio da Amerika treba da se zajedno s EU uključi u dijalog Priština-Beograd koji se mora nastaviti bez ikakvih preduslova, a Srbiji uvedene carine su ;"pravedne, opravdane i neće biti ukinute".

Tači je, ističući stavove za susret sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem 1. jula u Parizu, kaže katalonski dnevnik Vangvardija, dodao da "samo kroz dijalog može da se dođe do konačnog sporazuma Kosovo-Srbija o uzajamnom priznavanju".

"Taj sporazum će biti pravno obavezujući i", naveo je Tači, "njime bi bila zaključena sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije".

On je dodao da se zalaže za "otvaranje granica, a ne menjanje granica" i, kako je rekao, Kosovo neće "pasti u zamku Srbije koja govori o Velikoj Albaniji ili Velikom Kosovu, jer Kosovo je suverena zemlja".

Vangvardija takođe podseća Tačija da je pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer predočio da "kosovske vlasti moraju da ukinu namete od 100 odsto na uvoz iz Srbije jer je to prepreka za pregovore, ne samo sa Srbijom, već i sa EU naglasivši da je sad najbolji trenutak za pregovore".

Tači je na to uzvratio da su "carine odluka jedne suverene države, pravedne su, opravdane, neće biti ukinute i moraju se poštovati".

Kosovski predsednik je ocenio da je "sad čas da Evropska unija deluje jedinstveno i usaglašeno sa Sjedinjenim američkim državama da bi se ceo ovaj postupak okončao ove godine".

"Naš cilj je da postanemo članica NATO i EU i da imamo specijalne veze sa Sjedinjenim američkim državama", prenosi Tačijeve reči Vanguardija koja ističe da je intervju dat povodom obeležavanja 20-godišnjice okončanja rata u Prištini "u prisustvu Bila Klintona, Medlin Olbrajt i Veslija Klarka".

Vangvardija o tom obeležavanju kraja intervencije NATO na Kosovu donosi poseban izveštaj pod naslovom "Klinton ‘predsednik’ Kosova".

U intervjuu je Tačiju postavljeno i pitanje "zašto je na toj proslavi bilo mnoštvo američkih zastava na ulicama, a nijedna jedina zastava Evropske unije?"

I, navodi katalonski dnevnik, Tačijev odgovor je glasio: "Hmm, mi smo u regionu najviše proevropski nastrojen narod, a najviše Americi smo naklonjeni u svetu…i verujem da se to pitanje postavlja i zato što (sadašnji) evropski vođi nisu bili na tom obeležavanju".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side