10.11.2018 | 13:20h ► 17:54h Pariz

Tači: Nema podele, niti Republike Srpske na Kosovu

Tači: Nema podele, niti Republike Srpske na Kosovu Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači je danas u Parizu izjavio da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije neće doći do podele Kosova niti će se formirati Republika Srpska.


"Neće biti podele, niti asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu", kazao je Tači u Parizu gde boravi na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona i učestvuje na proslavi sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

On je na konferenciji za medije sa Kosova rekao da je Kosovo počastvovano što je njen predsednik pozvan na ovu manifestaciju ocenjujući da je to još jedna afirmacija, poštovanje i podrška državnosti Kosova.

Tači je ocenio da rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da bude potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma.

"Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije", kazao je on.

Prema njemu, Kosovo ima tri cilja koja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamena rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u UN.

Tači podvlači da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa.


Tači : Uvođenje takse na robu iz Srbije i BiH nisu dobre za Kosovo
 

 Hašim Tači je danas u Parizu izjavio da odluke kao što je ona o uvođenju taksi od 10 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne donose dobro Kosovu.Na pitanje novinara portala Indeksonline Tači je na konferenciji za medije u Parizu rekao da Kosovo treba da ima u vidu svoj državni interes.

"Uz veliku odgovornost treba da radimo i donosimo balansirane odluke koje su u državnom interesu. Ono što su rekli zvaničnici Evrope je njihov stav, to što želim da kažem je da treba da vidimo i radimo kako bi smo stvorili argumente kod EU i SAD da nas podržavaju, a ne argumente koji komplikuju njihovu i podršku drugih međunarodnih mehanizama“, kazao je Tači a prenosi Indeksonline.

Tači se osvrnuo i na odluku Srpske liste da u Skupštini Kosova deluje kao opozicija.

"Njihova odluka da izađu iz institucija, parlamenta i vlade, nije uopšte korisna za državu Kosovo, niti za njihovu zajednicu, ali u isto vreme ovaj potez je uzdrmao i funkcionisanje nacionalnih institucija, pre svega vlade, jer vlada sada mora zvanično potvrditi da li ima ili nema većinu. Ovo je odluka političkih stranaka, dok ću ja kao predsednik nastaviti da ispunjavam obaveze i poštujući ustav", zaključio je predsednik.

 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side