Tači: Situacija na severu Kosova rezultat neodgovornosti Vlade
04.04.2020 Beograd

Tači: Situacija na severu Kosova rezultat neodgovornosti Vlade

Tači: Situacija na severu Kosova rezultat neodgovornosti Vlade Foto: prtscr
Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je situacija u opštinama na severu Kosova "neprihvatljiva" i da je rezultat nepažnje i neodgovornosti kosovske vlade koja treba da pomaže i štiti građane i teritorijalni integritet zemlje.

"Vlada Republike Kosovo ne sme dozvoliti opštinama na severnom delu Kosova da deluju van kontrole institucija i tela nadležnih za sprečavanje pandemije kovid-19, stvarajući tako nelegalni operativni prostor za srpske vlasti na teritoriji naše države", napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njemu sve mere koje preduzimaju zdravstvene ustanove i mere reda i zakona vlada treba da sprovodi na celoj teritoriji Kosova.

"Kao predsednik, sa velikom zabrinutošću pratim situaciju na severu Republike Kosovo. Pozivam Vladu Kosova da ispuni svoje odgovornosti prema našim građanima, svim zajednicama, na celoj teritoriji", napisao je Tači.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu za prištinske medije izjavio je da je Ministarstvo zdravstva Kosova u potpunosti uključeno u situaciji u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan, koje su za sada žarište korona virusa u ovom delu Kosova.

Prema njemu ministar zdravstva Kosova Arben Vitia je u stalnoj komunikaciji sa gradonačelnicima tih opština i odgovornima iz oblasti zdravstva.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Dželjalj Svečlja je takođe izjavio da je karantinska mera za opštine Severna Mitrovica i Zvečan uspostavljena u potpunoj koordinaciji centralnih institucija (Ministarstva zdravlja) i lokalnih vlasti.

"Kosovska policija preduzima sve mere da to u potpunosti sprovede", rekao je on za portal koha.net.

U subotu su na Ibarskom mostu u Mitrovici stacionirani kosovska policija i italijanski karabinjeri, ne dozvoljavajući građanima da uđu u severni deo.

Svečla je rekao da se to radi da bi se zaštitilo zdravlje i život građana svuda, bez obzira na prebivalište ili nacionalnost.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia i potpredsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u Vladi u ostavci Dalibor Jevtić pozvali su u četvrtak građane Kosova da koriste sve dostupne usluge u borbi protiv koronavirusa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Jevtić je zahvalio kosovskom ministru na pruženoj pomoći u borbi protiv pandemije.

Vitia je kazao da su zdravstvene institucije na Kosovu otvorene za pripadnike svih zajednica u pružanju pomoći na teritoriji celog Kosova.

On je pozvao sve građane na saradnju u cilju zaštite javnog zdravlja na Kosovu i dodao da je vreme da se učvrsti interakcija sa svim opštinama.

Jeftić je rekao da je vrlo važno da se koriste sve dostupne usluge koje postoje i zahvalio Vitiji što izlazi u susret na svaki zahtev i pokazuje da u ovim trenucima moraju zajedno da se izbore sa tim problemom.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side