Tadić i Nikolić oči u oči
28.05.2012 | 12:16h ► 16:10h Beograd

Tadić i Nikolić oči u oči

Tadić i Nikolić oči u oči Fonet
Novoizabrani i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Boris Tadić najavili su danas da će zajedno raditi na rešavanju svih važnih pitanja od Kosova, evropskih integracija do ekonomije.

Nikolić i Tadić su u izjavi novinarima u Predsedništvu Srbije istakli da je uslov za rešavanje tih pitanja što skorije formiranje Vlade Srbije. Novoizabrani predsednik je istakao da neće oklevati da mandat poveri onome ko obezbedi većinu od 126 poslanika u Skupštini.

Tadić je po završetku izjave pred kamerama pružio ruku Nikoliću i predložio da se slikaju ispred zastave Srbije, a zatim su obojica otišli i odbili da odgovaraju na pitanja novinara.

Nikolić je rekao da očekuje da će položiti zakletvu do kraja nedelje, kao i da će kao predsednik omogućiti da odmah dobije mandat onaj ko obezbedi većinu, kako bi se vlada što pre formirala.

On je kazao da je sa Tadićem razgovarao o tome kako Srbija treba da izgleda u budućnosti i ocenio da je ovo bila prva demokratska primopredaja, jer predsednika Tadića nije zamenio predsednik druge političke stranke, budući da je on dao ostavku na mesto predsednika SNS.

Zbog toga Nikolić očekuje da će saradnja na svim nivoima vlasti biti bolja nego do sada i da će svi nivoi vlasti sarađivati kako bi ispunili ciljeve koje su građani pred njih postavili svojim glasovima na izboirima.

On je zahvalio Tadiću što je otvoren za saradnju, i što je, kako je rekao, svestan da nema previše vremena i da vlada treba brzo da bude formirana.

foto: Beta

Izbeci institucionalni vakuum

Tadić je po završetku sastanka sa Nikolićem rekao da je jako važno da se institucije države što pre konstituišu i da u sinergiji krene njihovo funkcionisanje.

"Razgovarali smo o tome koliko je važno da se izbegne institucionalni vakuum, primopredaja prođe na najbolji način, a institucije konstituišu na svim nivoima - lokalnom, republičkom i predsedničkom", rekao je Tadić.

Sastanak Tadića i Nikolića počeo je danas oko 12 časova u zgradi predsedništva na Andrićevom vencu i trajao je nešto više od sat.

Nikolić je do zgrade došao u društvu lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Stari predsednik je uputio novog u dužnosti koje ga očekuju.

Tokom ove sedmice biće održana sednica parlamenta, na kojoj će izabrani predsednik Srbije položiti zakletvu.

Za danas su najavljeni i sastanci čelnih ljudi DS i koalicije SPS-PUPS-JS, kao i Nikolića sa predsednicom parlamenta Slavicom Ðukić Dejanović.

Lider socijalista Ivica Dačić nije precizirao mesto i vreme sastanka, na kome će sa Tadićem razgovorati o formiranju parlamentarne većine, ali je naglasio da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ðukić Dejanović će sa Nikolićem, takođe u zgradi Predsedništva, u 13 sati razgovarati o datumu održavanja sednice na kojoj će on položiti zakletvu.

Strane agencije: Tadić još četiri godine drži uzde vlasti

Lider Demokratske stranke Boris Tadić počinje konsultacije o formiranju proevropske vlade što bi novog predsednika Tomislava Nikolića moglo da ostavi bez stvarne vlasti, ocenjuje danas Asošijeted pres.

Agencija navodi da će dosadašnji lider SNS-a, kako se očekuje, morati Tadiću da poveri mandat za sastav vlade, iako su naprednjaci osvojili više mandata, jer Tadićeva Demokratska stranka ima više saveznika.

AP navodi da je funkcija premijera jača od predsedničke jer je predsednik figura i ne može da donosi zakone ni stvarne političke odluke. Prenoseći Tadićevu izjavu da neće uključiti naprednjake u novu vladu, agencija ocenjuje da se time dodatno smanjuje Nikolićeva uloga u budućoj politici.

Rojters ocenjuje da je Boris Tadić koji je pre nedelju dana poražen na predsedničkim izborima, izašao kao kandidat svoje Demokratske stranke za premijera u obnovljenoj koaliciji levog centra što će mu omogućiti da još četiri godine zadrži uzde vlasti.

Navodi se da je po Ustavu Srbije premijer moćniji od predsednika, ali da je sa Demokratskom strankom kao dominantnim partnerom Tadić vodio politiku iz predsedništva, pošto je za premijera postavio tehnokratu Mirka Cvetkovića.

Preuzimanjem premijerskog položaja Boris Tadić sada može da zadrži uzde vlasti još četiri godine, dodaje Rojters.

Rojters navodi i da Zapad nije siguran da li je kod Nikolića promena kursa iz "tvrdog nacionalsite" u "proveropskog konzervativca" istinska i dodaje da će ako SNS ostane u opoziciji njegova mogućnost da utiče na politiku biti ograničena.

Agencija takođe piše da je izborna pobeda Tomislava Nikolića izazvala nervozu u EU i obezvredila srpski dinar dodajući da će nova vlada morati da deluje brzo kako bi zaustavila pad domaće valute.

Za povratak poverenja biće potrebni novi pregovori o stend-baj aranžmanu od milijardu evra sa MMF, koji je zamrznut u januaru zbog rastućeg budžetskog deficita i javnog duga.

autor: MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.05.2012, 16:40h Mari

    Vidim da se kod vas u redakciji cène iskljucivo "pljuvacki" komentari zato sto one iskrene ne objavljujete. Znate li kada cete vi koji se bavite bukadzijskom politikom uopste u bolji zivot?Hmmm pa cekacete jos...

  • 28.05.2012, 14:54h Dorcolac

    Iseli ga sa Dedinja, i naplati mu racun za sve troskove koje je bespravno koristio posle ostavke... !!!

  • 28.05.2012, 14:02h mira (1)

    hapsi ga sad a ne da razgovaras sa prevarantom!ako tako nastavis ceka te njegova sudbina!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side