Tadić: Nisam u sukobu sa Dačićem, već sa vladom
30.06.2014 Beograd

Tadić: Nisam u sukobu sa Dačićem, već sa vladom

Tadić: Nisam u sukobu sa Dačićem, već sa vladom
Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić rekao je da nije u sukobu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem nego sa Vladom Srbije.

On je kazao da ima sukob sa Vladom koja, kad smenjuje načelnike uprava, mora da postavi i pitanje odgovornosti i (bivšeg) ministra unutrašnjih poslova za rezultate njihovog rada.

"Ne mogu načelnici da budu odgovorni, a ministar ne", rekao je Tadić za B92 i podsetio da je vlada, kad su načelnici uprava smenjeni, iznela stav da je "u poslednje dve godine, kao što je to rekao i predsednik republike (Tomislav Nikolić), došlo do zastoja u borbi protiv organizovanog kriminala, pre svega narko kartela".

Upitan zašto pitanje Dačićeve odgovornosti za rad policije postavlja šest godina kasnije, iako je on četiri godine vodio ministarstvo u vladi premijera Mirka Cvetkovića, Tadić je naveo da je "govorio o poslednje dve i po godine, kad je Dačić bio premijer i ministar unutrašnjih poslova".

"Načelnici uprava su smenjeni zbog lošeg rada u poslednje dve i po godine, Dačić je tad bio premijer i ministar unutrašnjih poslova i ne može da bude neodgovoran za loš rad u borbi protiv narko kartela načelnika uprava", izjavio je Tadić.

On je dodao da rad vlade Mirka Cvetkovića od 2008. do 2012. "nije bio predmet analize premijera (Aleksandra Vučića) niti naše javnosti", jer policija nije imala glavnu ulogu u borbi protiv narko kartela", taj posao je radio Savet za nacionalnu bezbednost i službe drzavne bezbednosti jer su takvu vrstu organizacije tražile britanska i američka obaveštajne službe.

"U vreme kad smo mi imali vladu Mirka Cvetkovića zaplenjeno je 5,7 tona kokaina i tad je pokrenuta istraga protiv narko kartela, tužilaštvo je završilo čitav tužilački prosec, pokrenute su optužnice, pokretnut je sudski proces", rekao je Tadić.

Na podsećanje da je narko bos Darko Šarić uhapšen za vreme rada ove vlade, Tadić je rekao da se Šarić ove godine dobrovoljno predao.

Ističući da se Dačić "operativno nije bavio borbom protiv narko kartela u vladi Mirka Cvetkovića" i da "kao ministar unutrašnjih poslova nije imao nikakvu ulogu u borbi protiv narko kartela", on je objasnio da je "operativno taj proces vodio preminuli Miodrag Rakić", u koordinaciji na međunarodnom planu sa britanskim i američkim obaveštajnim sistemima.

Na pitanje zašto nije pokrenuo reforme policije, Tadić je odgovorio da to nije jedini sektor koji nije reformisan, a kao glavni razlog je naveo da su morali da prave koalicije sa partnerima za koje su građani glasali.

Tadić je izričito negirao da je Demokratska stranka, u vreme kad je on bio njen lider, postavljala uslov da (Miodrag) Veljović ostane na mestu direktora policije.

"Uslov DS u vreme kad sam ja bio predsednik Srbije, a Mirko Cvetković premijer, bio je da na mesto direktora policije ne dođe neko ko će biti partijski postavljen", rekao je Tadić i dodao da je "Veljović nasleđen iz prethodne vlade".

autor: MP izvor: B92/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side