23.08.2011 Beograd

Tadić: Srbija želi da reši konflikte (VIDEO)

Tadić: Srbija želi da reši konflikte (VIDEO)
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Beogradu da Srbija nema iluzija da bi u Evropsku uniju mogla da unese novi konflikt i da želi da reši sve konflikte u regionu.

"Mislim da je politika 'EU ili Kosovo' pogrešna i ultimativna politika, nije u skladu sa ervopskim vrednostima i treba je izbeći. Treba naći elastično, kreativno rešenje u datim okolnostima, koje ne sprečava normalan zivot ljudi, ne ugrozava dignitet ni albanskog ni srpskog naroda, omogućava evropski put i ne proizvodi nove opasnosti za susedne zemlje", rekao je Tadić.

"Srbija ima svoje principe u rešavanju konflikata i mi zelimo da s nemačkim prijateljima pronađemo vrlo praktičan put kojim čuvamo dignitet svih naroda u regionu", rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.On je kazao da Srbija ne traži veštački put ka članstvu u EU već jednake standarde kao i za druge zemlje, ocenjujući da Srbija može biti pouzdan partner Nemačke.

Tadić je rekao da je međuregionalna saradnja centralna tačka politike Srbije i da jugoistočna Evropa nema izvesniju budućnost od one u EU.

EU nikad neće biti kompletirana ako ne bude integrisala i Zapadni Balkan, rekao je Tadić. Dodao je da Srbija podržava što skoriju integraciju Hrvatske i svih drugih zemalja regiona u EU, ali i traži da isti principi i kriterijumi budu poštovani i kada je u pitanju Srbija.

Govoreći o Kosovu, Tadić je ocenio je da je očigledna strategija Prištine da se unilateralnim akcijama menja situacija na terenu. "Zato je usledila akcija Rosu na severu Kosova", naveo je predsednik podsećajući na akte nasilja 2004. godine koji su izmenili etničku strukturu na Kosovu.

On je ukazao da je izjava koja je juče došla iz Prištine da su spremni na nove akcije "deo te strategije".

"Očekujemo jasan stav EU. Neprihvatljivo je za nas da se nagrađuje onaj koji sprovodi nasilje", poručio je Tadić ističući da Srbija želi da nastavi dijalog i da se samo kroz dijalog može da postići dugoročno i održivo rešenje.

"Srbija želi rešenje, ne želi da zamrzne koflikt. Želi slobodan promet roba i usluga. Ali čuva svoj integritet i ima svoj Ustav i pravna načela", naglasio je predsednik Tadić.
 

Merkel: Status kandidata uslovljen rešavanjem problema na Kosovu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali i dodala da je pitanje statusa kandidata povezano sa dvema stvarima - reformama i odnosima sa susedima.

Moja poruka je - mi želimo Srbiju u EU, čvrsto smo uvereni da je Srbiji mesto u EU, ali teško je zamisliti da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspetkivu članstva u EU, a onda da neko izlazi iz dvorane kad drugi ulazi, rekla je Merkelova.

Merkel je naglasila da je i pitanje statusa kandidata povezano sa rešavanjem problema na Kosovu.

Treba otvoriti postepeno neke mogućnosti - obnoviti dijalog i dobiti rezultate dijaloga, omogućiti Euleksu da normalno radi u svim delovima Kosova i da se ukinu paralelne strukture. O tome razgovaramo, to nije jednostavno.  Nećemo odjednom rešiti sva pitanja jednim potezom, ali mi znamo i iz nemačkog iskustva da moramo biti spremni za pragmatizam, rekla je Merkelova.

 Ona je rekla da Nemačka vidi budućnost Srbije u EU i da će učiniti sve da to Srbija uspešno postigne.

Kada je reč o Kosovu, nemačka kancelarka ocenila je da je potreban napredak u rešavanju graničnih pitanja, ali i dodala da "koraci jesu mogući".

Važno je istaći da mi otvoreno govorimo o svim temama i da smo zaista uvereni da su EU potrebne zemlje Zapadnog Balkana i da ćemo napredak postići ako rešimo situaciju u tom regionu, kazala je Angela Merkel.

 

Pogledajte video svečanog dočeka:

autor: AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side