11.03.2013 | 21:40h ► 21:50h Beograd

Tadić: U Srbiji su reforme Sizifov posao

Tadić: U Srbiji su reforme Sizifov posao
Bivši predsednik republike Boris Tadić ocenio je da je Srbija zemlja koja ima unutrašnji konflikt jer u njoj ne postoji ideja doprinosa zajedničkoj stvari, nego ideja podmetanja noge.

Tadić je za B92 ocenio da u Srbiji sve liči na Sizifov posao i da to nije uspela da reši ni Đinđićeva, ni bilo koja druga vlada.

"Sećam se karikature kada Zorangura kamen na vrh brda, a drugi politički akteri navijaju za kamen“, rekao je počasni predsednik DS.

Govoreći o Zoranu Đinđiću, Tadić navodi da ga je upoznao kada je bio dečak, sa 17 godina i da je bio "ushićen njegovim pristupom životu“. Tadić navodi da je Đinđić i sam bio tada veoma mlad, ali da je bio najbolji student njegovog oca i da ga je zato često i sretao.

Tadić je dodao da nikada nije imao pretenzije da bude njegov naslednik, ali takođe da nije istina da ništa od onoga što je Đinđić zamislio nije sprovedeno u delo.

"Stranka koja je Đinđić vodio je neprekidno favorizovala istinu, i plaćala cenu za to. Zoran nikada nažalost nije imao masovnu podršku, koja bi se pretočila u glasove građana, i koju bi mogao da pretoči u promene“, rekao je on i dodao da je problem bio i Vlada na čijem čelu je bio Zoran Đinđić - koja je bila heterogena, sa različitim idejama.

"Zoran je praktično radio u nemogućim okolnostima. Nikada u poslednjih 13 godina nismo imali jasnu većinu za političke reforme. Ta politika se stvarala većinom, ne zato što je postojala apsolutna dobrovoljnost svih građana. Zoran je bio majstor kreiranja te većine“, rekao je Tadić.

On je još negirao da je svojom kosovskom politikom obmanjivao građane Srbije i istakao da ne bi nikada pristao da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Sada, u Nikolićevoj platformi, imamo predlog, definiciju Kosova kao posebne teritorije, za koju se ne zna da li je naša ili prištinska", rekao je Tadić.

 

autor: IJ izvor: B92/Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side