22.10.2018 Beograd

Tanin izrazio zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu i Metohiji

Tanin izrazio zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu i Metohiji Foto: Beta / Slobodan Miljević
Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN i šef Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) Zahir Tanin izrazio je danas u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu i Metohiji u prethodnim mesecima i osudio kamenovanje autobusa sa Srbima kod opštine Istok, pozivajući nadležne institucije da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.

Kako je prenela Vlada Srbije, Ana Branbić je na sastanku u Beogradu ukazala na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja Unmika da bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba na Kosovu i Metohiji.

Ona je kazala da je proteklih meseci povećana napetost kao posledica učestalih provokacija i incidenata na Kosovu i Metohiji i izrazila očekivanje da će izveštaji Unmika u narednom periodu u mnogo većoj meri odraziti realnu situaciju i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi i pripadnici ostalih nealbanskih zajednica.

Premijerka Srbije je istakla da očekuje da će sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da se održavaju istom dinamikom u dosadašnjem formatu i izrazila nezadovoljstvo zbog toga što redovna sednica o radu Unimika, u avgustu ove godine, nije bila uključena u program rada Saveta bezbednosti UN.

Šef Unmika je istakao da je zadatak ove misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama Ujedinjenih nacija, ali i Evropske unije pod čijim se okriljem odvija dijalog Beograda i Prištine.

Premijerka Brnabić ukazala je i na neprihvatljivost formiranja Kosovskih oružanih snaga, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, i ocenila da bi takav potez dodatno destabilizovao i narušio bezbednosnu situaciju u Pokrajini i regionu.

Ana Brnabić je istakla da je Srbija iskreno opredeljena za politiku mira, ekonomskog napretka i prosperiteta i pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, što bi značajno doprinelo stabilnosti, bezbednosti i poverenju u regionu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side