15.09.2015 Beograd

Tasovac: Kvalitetni sadržaji od presudnog značaja

Tasovac: Kvalitetni sadržaji od presudnog značaja Foto: Beta / Milan Obradović
Koji su trendovi u telekomunikacijama i medijima, ali i najveći izazovi u tim oblastima tema su regionalne konferencije "Digital 2015" koju je danas u hotelu Metropol Palas otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Tasovac se osvrnuo na činjenicu da živimo u vreme digitalne tehnologije, kao i da mediji moraju da se prilagode toj situaciji, ali je istakao da su od presudne važnosti kvalitetni sadržaji, jer bez novih ideja i bez koncepta odgovornosti tehnologija je "samo gomila gvožđurije".

"Mediji žive od sadržaja. Tehnologija je tu da u prvi plan istakne sadržaje i da omogući da oni na brži, kvalitetniji, kredibilniji i raznovrsniji način stignu do svoje publike", istakao je ministar.

Tasovac smatra da svi u tom lancu: glavni i odgovorni urednici medija, njihovi vlasnici, oglašivači, Regulatorno telo za elektronske medije, Savet za štampu i samo Ministarstvo kulture i informisanja, imaju dužnost da striktno i bez izuzetka poštuju i medijske zakone i profesionalne, novinarske kodekse, kako bi svi građani mogli da se kroz medije informišu, obrazuju i zabavljaju.

On je ovom prilikom apelovao na nadležne u medijima, i kao ministar i kao roditelj, na uvođenje višeg društvenog stepena odgovornosti i poručio im da misle o deci i o tome kakve kulturne i ljudske vrednosti najmlađi upoznaju kroz njihove sadržaje.

"Osećaj odgovornosti mora postati tačka konsenzusa države, svih aktera medijske scene, kao i regulatornih i samoregulatornih tela", napomenuo je on i dodao da ukoliko se kao društvo izborima za odgovornost prema sebi samima, ali i prema javnom interesu "dobićemo medije koji će postati zlatna tačka između informisanja i kulture".

Vlasnik Color Press Grupe Robert Čoban je rekao da su ovom konferencijom "pokriveni" tehnološki, suštinski, sociološki aspekti, ali i pravni izazovi u telekomunikacijama i medijima.

On je podsetio da će tokom konferencije biti reči o autorskim pravima, geopolitici, zatim o međunarodnim odnosima u eri društvenih mreža, novcu u digitalnom dobu i situaciji u zemljama regiona...

Ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan podsetila je na značaj te zemlje u svetu, ali i da joj je drago da sarađuje sa Srbijom na polju IT-a.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side