25.04.2012 | 11:37h ► 13:10h Pančevo

Poljoprivrednici traktorima blokirali puteve

Poljoprivrednici traktorima blokirali puteve Beta
Nezadovoljni poljoprivrednici danas u podne su blokirali veći broj putnih pravaca na području Vojvodine i puteve Kragujevac-Topola i Rača-Cerovac u Šumadiji.

Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković rekao jue da su poljoprivrednici iz Srbije, nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, počeli protestne vožnje na više od 100 mesta u Vojvodini i Centralnoj Srbiji.

Poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i da se primeni Strategija ruralnog rezvoja jer je ona uslov za korišćenje sredstava iz IPA fondova EU.

"Protesti poljoprivrednika su počeli u 10 sati na 80 mesta u Vojvodini i 27 mesta u centralnoj Srbiji", kazao je Ivković.

Poljoprivrednici nameravaju da dođu do Rafinerije nafte, u kojoj će danas biti svečano otvoren jedan od novih pogona, a dolaze ministri Vlade Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić.

Jake policijske snage raspoređene su na svim putevima oko Pančeva, uključujući i poljoprivredne puteve kojima bi traktoristi mogli da priđu gradu, nezvanično saznaje agencija Beta u policiji.

Prema podacima saobraćajne policije, koje prenosi Auto-moto savez Srbije (AMŠ), na području Subotoce su blokirane sve priključnice autoputu E-75 (na koridoru 10), kao i putevi Subotica-Kelebija i Subotica-Sombor.

Poljoprivrednici koji su nezadovoljni novim načinom subvencionisanja blokirali su i puteve Sremska Mitrovica - Kuzmin, Pećinci-Surčin, Beograd-Zrenjanin kod Čente, Bela Crkva - Vršac, put od Sremskih Karlovaca do Petrovaradina, između Inđije i Stare Pazove, kao i put Silvaš - Bački Petrovac.

Put između Vrča i Zrenjanina je u prekidu kod Konaka, put Novi Sad - Sirig je blokiran kod Čeneja, a blokiran je i putni pravac Šajkas-Kovilj, navode u AMŠ i dodaju da se zbog stihijskih blokada ne preporučije kretanje na put, jer su blokade moguće i na ostalim putnim pravcima.

Krajem marta, oko 4.000 poljoprivrednika iz raznih krajeva Vojvodine uputilo se na protest u Beograd, ali ih je policija u tome sprečila, pa je zbog toga bila blokirana većina putnih pravaca u Pokrajini.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side