14.06.2018 Beograd

Transparentnost Srbija: Iz izveštaja Mekalistera ne vide se razmere problema u Srbiji

Transparentnost Srbija: Iz izveštaja Mekalistera ne vide se razmere problema u Srbiji
Nacrt novog izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji koji je pripremio izvestilac Dejvid Mekalister sadrži neke korisne ali nedovoljno snažne preporuke, a iz dokumenta se ne vide razmere problema u Srbiji, ocenila je danas organizacija Transparentnost Srbija.


U oblasti demokratije u izveštaju je naglašeno da Skupština i dalje ne vrši delotvoran nadzor nad radom Vlade, navodi Transparentnost i dodaje da je "veoma bitno da se u izveštaju pominje, mada na uvijen način, novi običaj parlamentarne većine da podnošenjem besmislenih amandmana uskraćuje mogućnost rasprave o opozicionim amandmanima".

Naglašeno je da "treba izbegavati aktivnosti koje ograničavaju mogućnost skupštine da delotvorno raspravlja o zakonima" a budući da ta praksa nije rezultat kršenja propisa, već zloupotrebe prava, teško da je i EP mogao da da išta više od preporuke da se sa tom nedemokratskom praksom prestane, navodi TS.

EP u izveštaju ponavlja "zabrinutost zbog odsustva napretka" u vezi sa slobodom izražavanja i medijima, traži punu primenu medijskih propisa i jačanje nezavisnosti REM, pozdravlja napore za izradu medijske strategije u transparentnom i inkluzivnom procesu.

TS ocenjuje da je reč "o jedinoj meri gde su ranije kritike iz Brisela imale nekog efekta" i dodaje da bi to trebalo da bude putokaz i za dalje postupanje organa EU.

"Jedino nedvosmislene izjave o tome da u nekoj oblasti napretka nema ili da se nazaduje mogu biti dovoljno ozbiljno shvaćene od strane vlasti u Srbiji, što je rezultiralo relativno sitnim ustupkom, obnovom rada na novoj medijskoj strategiji", navodi TS i dodaje da bi kada je reč o ulozi REM prioritet moralo da bude da ova institucija počne da "obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a naročito one koji su u vezi sa monitoringom rada medija u vezi sa izbornom kampanjom".

Mekalister u izveštaju pozdravlja napore za reformisanje javne uprave kroz donošenje novih zakona, ali se naglašava da politički uticaj na postavljenja na položaje ostaje "razlog za zabrinutost". TS navodi da da je dugogodišnje v.d. stanje u vrhovima državne uprave u Srbiji pojava koja zaslužuje mnogo oštriju ocenu jer je "reč o jasnoj nameri Vlade da ne primenjuje zakon" što traje duže od decenije.

EP pozdravlja predstavljanje nacrta izmena Ustava Venecijanskoj komisiji, značaj prihvatanja preporuka te komisije i održavanja sveobuhvatne javne rasprave pre nego što predlozi budu upućeni Skupštini. Ovo su korisne preporuke, mada bi bilo korisno da su istaknute neke slabosti dosadašnje javne rasprave, a pre svega nepostojanje obrazloženja za predloge izmena Ustava koje je formulisalo Ministarstvo pravde, navodi TS u osvrtu objavljenom na sajtu Transparentnosti Srbija, na stranici "Inicijative i analize".

Povodom poziva vlastima da u punom obimu primene preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) TS ukazuje da "ni jedan od krupnih problema koji su identifikovani u izveštajima iz 2016. i 2017. nije rešen, uključujući i one koji se odnose na finansiranje izborne kampanje i aktivnosti nosilaca javnih funkcija tokom kampanje, kao ni u odnosu na medijsko predstavljanje".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen

  Brat ubijenog predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda " Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova Miroslav Ivanović je ocenio da ne misli da je to ubistvo izvedeno "smišljeno, profesionalno i sa političkom pozadinom".

 • Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je večeras u Novom Sadu da Vojvodina mora imati autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom planu."Vojvodina mora da ima autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom i na svakom drugom planu. Što je jača Vojvodina, jača je Srbija. Što je jača Srbija, jača je Vojvodina", rekao je Janković na tribini "Autonomija odlučivanja" koju je Pokret centra organizovao u hotelu "Fontana" u Novom Sadu.

 • Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova

  Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru pružio je danas punu podršku predsedniku Srbije i te partije Aleksandru Vučiću u, kako su saopštili, njegovim naporima za očuvanje mira i stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini i celoj zemlji.U saopštenju objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici novopazarskih naprednjaka se navodi da se Vučić "svim silama trudi da dođe do najprihvatljivijeg rešenja za srpski narod, naročito za Srbe na Kosovu i Metohiji".

 • Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije

  Budući Osnivači Saveza za Srbiju su na tribini o programu od 30 tačaka održanoj u Kraljevu kao najveće tačke neslaganja sa aktuelnim vlastima naveli slobodu medija i odnos prema Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju pokreta Dveri.Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da vlast "pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode" i dodao da proširenje EU nije nešto na šta Srbija može da utiče.

 • Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po

  Putnička vozila najduže čekaju na granici Srbije i Hrvatske.

 • Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je otvoreno pismo episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju u kojem je naveo da ne može da prećuti na njegovu netačnu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečju ili delom zastrašio ili zastrašivao Srbe na Kosovu.

 • Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija

  Novinarska i medijska udruženja upitila su danas pismo međunarodnim organizacijama u kome skreću pažnju na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave, a s ciljem sprečavanja rada medija.

 • Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK

  Specijalni kosovski tužilac Eljez Bljakaj, pre nego što je podneo ostavku, podigao je optužnicu protiv visokih funkcionera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zbog manipulacijama statusom veterana, koja do sada nije predata sudu, objavio je portal koha.net.

 • Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu

  Kosovski predsednik Hašim Tači pozdravio je danas izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

 • Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita

  Policija u Užicu uhapsila je D.A. (53), lekara specijalistu Opšte bolnice u Užicu, osumnjičenog za primanje mita, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi

  Fraza “daske koje život znače” nepogrešivo je primenljiva na celokupan rad Milene Minje Bogavac, ali tu je i pisanje i aktivizam i mnogo toga još kreativnog. Ove godine je prvi put dobila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst za “Jami distrikt”, predstava “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi” premijerno je izvedena 9. maja na Dan pobede, a pre samo mesec dana prihvatila je izazov da bude direktorka Šabačkog pozorišta. O svemu tome i još ponečemu s Minjom Bogavac razgovarala je Gordana Nonin

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side