25.04.2012 Beograd

Trgovac oružjem finansira SNS

Trgovac oružjem finansira SNS
Srpska napredna stranka predstavlja politički kišobran za najmanje tri grupacije srpskog organizovanog kriminala - trgovce naoružanjem, biznismene izrasle iz Službe državne bezbednosti i 'patriote' sa severa Kosova i Metohije, otkriva Novi magazin.

Prema saznanjima Novog magazina jedan od najvećih finansijera SNS-a je Slobodan Tešić, jedan od najvećih balkanskih trgovaca oružjem i municijom. Kako tvrdi naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti, Tešić vodi intenzivnu kampanju i lobira među biznismenima u tom visokoprofitabilnom sektoru, nadajući se da će posle promene vlasti i ustoličenja “njegove” garniture imati mnogo slobodnije uslove poslovanja.

“Poverenje koje je Tešić dao Nikoliću i Vučiću na klimavim je nogama, jer on je veoma oprezan čovek. Na izbornoj listi SNS na 96. mesto progurao je svoju ćerku Danijelu, koja će u slučaju dobrog izbornog rezultata te koalicije imati zagarantovano mesto u parlamentu. Njeno mesto na izbornoj listi i očekivano mesto u parlamentu predstavljaju zalog za budućnost, jer je prema novim pravilima, odnosno zakonu, poslanik vlasnik svog mandata i samostalan u odlučivanju”, objašnjava naš izvor.

Slobodan Tešić je poznat po sumnjivim poslovima s trgovinom oružjem, municijom i vojnom opremom, koju je izveo ili pokušao da izvede preko svoje firme Temex ili preko povezanih preduzeća Melvale corporation, Calidus trade, Abeks Ohrid, Zahnen limited, Delimnia i brojnih drugih. 

(Jedina fotografija objavljena u nedeljniku ”Slobodna Bosna” 2011. godine)

U žižu interesovanja domaće i svetske javnosti došao je pre desetak godina kada je uspeo da ilegalno izveze automatsko oružje u Liberiju, čime je direktno prekršio sankcije Ujedinjenih nacija. Posle toga nekoliko puta je pokušao da izveze oružje u krizna žarišta u svetu, ali nije dobio potrebne dozvole saveznih ili republičkih organa.

Na samom početku prošlogodišnje pobune u Libiji Tešić i njegov najbliži saradnik Dragan Kapetina, direktor firme Partizan arms, pregovarali su sa zvaničnim libijskim vojnim dobavljačima, tada još vernim Moameru Gadafiju. Početkom marta prošle godine Tešić se u Tripoliju sastao s pripadnicima libijskih oružanih snaga zbog dogovora o isporuci 12.000 tenkovskih granata, prenosivih raketnih sistema, 30.000 snajperskih pušaka, oko 90 miliona metaka različitih kalibara i druge vojne opreme.

Prema navodima domaćih obaveštajnih službi on je bio motorna snaga protesta u fabrici Zastava tokom maja i juna 2011. godine, čime je pokušao da obezbedi podršku svom poslu izvoza naoružanja u Jemen.

Poslovanja Slobodana Tešića predmet su istraživanja stranih obaveštajnih službi koje ocenjuju i imaju saznanja da Tešić pripada ekstremno aktivnim organizacijama koje se bave sivom trgovinom oružjem. Zbog toga svestrano istražuju koja preduzeća Tešić poseduje, čime se bavi, kakve veze i kontakte ima u regionu i svetu, posebno na tzv. zabranjenim tržištima.

BANKARSKE VEZE: Hapšenje Dušana Stupara zbog zloupotrebe prilikom privatizacije Azotare u Pančevu iznelo je javnosti na videlo informaciju da je ovaj bivši DB-ovac istovremeno i finansijer Srpske napredne stranke. Prema zvaničnim informacijama naprednjaci su zakupci prostorija u Novom Beogradu koje se nalaze u vlasništvu firme Vetfarm, čiji je većinski vlasnik i generalni direktor Stupar.

“Upravo je Stupar jedan od većih igrača koji se motaju u pozadini Srpske napredne stranke. Među tim finansijerima je i nekolicina biznismena iz unutrašnjosti koji imaju zajedničke poslovne i političke interese”, tvrdi naš izvor.

Prateći bankarske transakcije moguće je isplesti pravu paukovu mrežu, tvrdi on, u čijem se središtu nalazi SNS sa svojim povećim političkim ambicijama.

Inače, Dušanu Stuparu ne bi bilo prvi put da je pomogao nečijem dolasku na vlast. On je sada već daleke 1987. pomogao u kreiranju poznate humoreske “Vojko i Savle” i stvaranju atmosfere koja je pogodovala dolasku Slobodana Miloševića na čelo komunističke partije u Srbiji. Mada je bio blizak poraženoj struji Ivana Stambolića, Stupar je uspeo da se pomiri s Miloševićem i izbori se za funkciju u Univerzalu, a uskoro i u predstavništvu “Univerzala” u Moskvi.

Prema obaveštajnim podacima Stupar je tokom boravka u Moskvi razvio odlične poslovne odnose sa Borislavom Miloševićem. Brat Slobodana Miloševića je, inače, da povežemo s početkom priče, učestvovao i u trgovini oružjem, pa je preko njega nabavljano i najsavremenije naoružanje za odrede smrti Službe državne bezbednosti Crvene beretke, uključujući i ruske borbene helikoptere.

Spekuliše se da je Stupar u privatizaciji srpskih preduzeća koristio i novac porodice Milošević.

UTICAJ SEVERA KOSOVA: Važna grupa finansijera SNS su i patriotski krugovi sa severa Kosova. Novi magazin je već pisao o kontaktima naprednjaka i Zvonka Veselinovića, nekrunisanog kralja podzemlja sa severa Kosova. Glavni čovek za komunikaciju sa Veselinovićem bio je Borislav Pelević. Ovaj bivši član Stranke srpskog jedinstva, partije Željka Ražnatovića Arkana, odigrao je ključnu ulogu u ubeđivanju vrha stranke u to da Veselinović nije kriminalac.

Prema pouzdanim saznanjima Novog magazina bliskim SNS-u deo rukovodstva ove partije, a pre svega predsednik Izvršnog odbora Milan Bačević, smatrao je da je Veselinović kriminalac. Svoja saznanja prenosio je i Tomislavu Nikoliću, ali je Pelević insistirao na zbližavanju sa Veselinovićem koga navodno “poznaje iz rata”.

Pelević je liderima stranke predočio da Veselinović u velikoj meri može finansijski da pomogne i da je već pomagao. Osim toga, izvori Novog magazina tvrde da je Pelević imao odlučujući uticaj na Veselinovića tokom zbivanja na barikadama na severu Kosova i da su te veze, navodno, poznate i istražnim organima. Poverenje je bilo veliko, pa se Veselinović kod Pelevića raspitivao da li je bezbedno da dođe u Beograd, jer je hteo da prisustvuje venčanju sestre. Izvor SNS u vrhu MUP-a tada je Veselinoviću poručio da “ima nešto” i da ne dolazi u Beograd…

autor: N. Gaće i M.Ivanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (27) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 1.05.2012, 20:25h Ludilo (6)

  Prosto pozelim da SNS pobedi.DS se obrukao zestoko i tu nema nista sporno.Ali koliko vidim "raja" se pali na SNS i misle da ce oni da im rese sve problem.E pa nece.Zaista bih voleo da pobede,pa da uzivam u svojoj pakosti i da se smejem magarcima koji mogu da poveruju grobaru i ekipi.

 • 30.04.2012, 07:54h NikolaJ (5)

  Cinjnica ,neoborivaje, Srbija je talac svoje tvrdoglavosti i kratkog pamcenja. na zalost Srbijom upravlja ju Kadrovi DB koji su svuda medju [artijama tako da ko god pobedi DB kadrovi su u dobitku. Tek da se zna zvanicna doktrina Amerike je da se FINANSIRA I POZICIJA I OPOZICIJA, Zakljucak je jasan samo malom broju ljudi

 • 30.04.2012, 00:47h Bojan (4)

  Autor; Nadežda Gaće. Toliko o školovanim i profesionalnim novinarima članovima NUNS-a. Ti novinari mrze sami sebe a kamoli druge i pišu u smeru evra i dolara, tj. ko plati više

 • 29.04.2012, 23:45h zale

  Tadic u prvom mandatu obecao 500.000 radnih mesta u drugom 200.000 epilog verovatno zanate a sad nam trazi da ga pustimo da dovrsi zapoceto po meni kuku nama a vi procenite sami.

 • 29.04.2012, 22:16h andy (1)

  Da da sve su ovo lazi DS,a Toma nemoze da se seti svog mastera i da nam kaze na cemu je diplomirao??? Zar je moguce da neko misli da ce sns doci na vlast??? Ili jos bolje da li neko misli da ce onda poceti blagostanje????

 • 28.04.2012, 18:31h dejan (4)

  a ovi jos nisu culi da je sadam ubijen

 • 28.04.2012, 18:30h ljiljana

  ma da i bin laden je tu negde

 • 28.04.2012, 18:29h nikola

  boze sta ce ovi sve da izmisle

 • 28.04.2012, 14:01h Gori

  Cak i da poverujem u to, cinjenica da aktuelna vlast to zna, a nista ne preduzima, cini je jos gorom od njih. I odakle toliko trgovaca oruzjem i mafijasa? Zar niste obecavali da cete ih sve pohapsiti?

 • 28.04.2012, 12:56h liki

  ko li finansira ove druge,oni su preposteni

 • 28.04.2012, 11:51h Ivan

  Ovakvo je stanje I onda se pitamo zasto mladi odlaze iz zemlje.

 • 28.04.2012, 11:17h Tito (1)

  Ma na strani Naprednjaka su svi najgori a na ovoj drugoj svi najbolji.

 • 28.04.2012, 11:04h Flajka (1)

  Pa da li je moguce da se DS toliko plasi poraza? Ali naravno oni koji se plase u stanju su svakakve nebuloze da pisu i izjavljuju da bi preokrenuli narod, ali moraju biti svesni da narod nece vise ovakav zivot, jednostavno dosta nam je ovakve vlasti

 • 28.04.2012, 10:20h marebro (2)

  Hajde dosta vise sa Nikolicem, neka kazu da je kriv i za globalno zagrevanje, za susu u Sahari i slicno. Cim se vlast toliko plasi u ovoj kampanji, tu nesto nije u redu. Nikolic ima pravo kada kaze da je potrebno veliko spremanje u Srbiji.

 • 28.04.2012, 10:01h perun_u

  Prljava kampanja protiv Nikolića je sve žešća. Poraz vladajućih partija se bliži.

 • 28.04.2012, 09:58h Lisa

  Ovoliko nipodastavanje SNS-a, moze da im donese samo veci broj glasova na izborima!!!

 • 28.04.2012, 09:56h Jecika

  Lopov vice drzi lopova!!! To DS radi kada su Naprednjaci u pitanju!!!

 • 28.04.2012, 09:20h zamanja (1)

  Kada vidim paniku medju demokratama i njihivim medijima jasno mi je da je pobeda naprednjaka sve izvesnija.

 • 28.04.2012, 08:38h dusan (1)

  Nigde ne vidim sajtove i stranice o rezultatima demolratske stranke u prethodnih nekoliko godina

 • 28.04.2012, 08:35h Miki

  Strašno čime se bavite po nalogu DS-a kako vas nije sramota. Šta očekujete od naprednjačke vlasti posle izbora da mi je znati?

 • 28.04.2012, 08:27h Danica

  Ovo je sramno! Zaista, krajnje je necasno cime se sluzite protiv Tome Nikolica. Stidite se gospodo!

 • 26.04.2012, 02:09h Janko (1)

  Zanimljivo, bas pred izbore "novinari" iz pouzdanih izvora saznaju da kriminalci finasiraju opoziciju, a gde su im te informacije bile zadnje 4 godine, i zamislimo se malo ko u drzavi ima moc, ko kontrolise sve tokove- vlast ili opozicia!!!

 • 25.04.2012, 23:05h Tanasko (4)

  Sve je tacno u natpisima vaseg lista. Ne samo da jedan biznismen sa severa finansira kampanju. Svi najveci biznismeni (citaj OKORELI KRIMINALCI) sa severa Kosova finansiraju kampanju Tomislava Nikolica. Narod o tome mora znati i mora biti upoznat sa kime i gde provode vreme Vucic i Nikolic kada dolaze u posete severu Kosova.

 • 25.04.2012, 17:26h pop pančevo (4)

  a ko im je iz vlasti dozvolio da rade sve ove godine ?

 • 25.04.2012, 12:59h m4ectpo (6)

  a Tadic i ekipa nema nikog ...

 • 25.04.2012, 12:53h olga (4)

  Ne sumnjam u ova saynanja pošto i sama imam vrlo puzdane podatke o toj tgovini oružja;ali taj isti Tešić vrlo dobro sarađuje sa Damnjanovićem koji je u srodstvu sa jednim glavnim mešetarem u vlasti od 2000,pa mogu da istrađe ,ako su već ovo saznali.Takođe mogu da ispitaju ulogu u Švercu oružja i Slobodana Simića koji je vlasnik Invest Importa ima diplomatski pasoš i godinama za državu izvozi oružje vojnoj hunti u Burmu za račun SDPR-a.Ima još dosta toga pa započetak neka se za ovo dvoje zainteresuju.

 • 25.04.2012, 11:30h bb (9)

  ma sta mi napricaste.... bas me briga za njih oni nisu na vlasti i ne kradu od nas pare... istrazite ko je na vlasti bio korumpiran i ko je pokrao Srbiju poslednjih 12 godina- sigurno nije opozicija to uradila...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw