13.09.2019 Kragujevac

Tribina u Kragujevcu: Zapošljavanje preko agencija je krađa tuđeg rada

Tribina u Kragujevcu: Zapošljavanje preko agencija je krađa tuđeg rada Foto: pixabay
U Zakonu o agencijskom zapošljavanju koji je ušao u skupštinski proceduru, nisu obezbeđeni svi instrumenti dostojanstvenog rada i takav zakon nema smisla u jednoj zemlji koja ima visoku nezaposlenost i niske zarade, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić.

"Agencijsko zapošljavanje zapravo predstavlja krađu tuđeg rada i nema drugog naziva za to jer agencija ništa ne stvara, ne proizvodi, već samo uzima deo rada koji neki radnik ostvari i normalno da će on da ima manju platu“ kazao je Ristić na tribini „Agencijsko zapošljavanje- iznajmljivanje radnika“.

On je rekao da je Zakon o agencijskom zapošljavanju ušao u skupštinu iako nije bio usaglašen na Socijalno-ekonomskom savetu.

"Vlada je odlučila da ga usvoji iako sindikati imaju mnogo zamerki na njega, pre svega što nema ograničavanja u zapošljavanju preko agencija. To praktično znači da svi radnici u preduzeću mogu da budu zaposleni preko agencija" rekao je Ristić i ocenio da će to imati dugoročne katastrofalne posledice na život u Srbiji.

Ristić kaže da je rad preko agencija „potpuno nesiguran“ i da je opterećenje za ljude.

„Vi danas radite u agenciji koja ima samo kancelariju, oni vas upućuju kod drugog poslodavca sa kojima nemate ugovor o radu. Poslodavac dakle nema nikakav odnos sa vama i može da kaže - sutra nisi tu“ rekao je Ristić.

Dodao je da agencija i poslodavac imaju ugovor o ustupanju radnika poslodavcu-korisniku i zaposleni, navodno, treba da ima istu zaradu kao uporedni radnik kod poslodavca-korisnika.

„A šta ćemo ako takvog radnika nema, jer je poznato na primer da na NIS-ovim pumpama niko ne radi za stalno, već su svi zaposleni preko agencija, pa nema uporednog radnog mesta“ rekao je Ristić.

On je naveo da u sindikatu smatraju da je agencijsko zapošljavanje „bespotreban“ oblik zapošljavanja, pored postojanja drugih „feksibilnih“ oblika kao što je rad na određeno vreme ili privremeno-povremeni poslovi.

„ U Srbiji ima 118 agencija sa dozvolom za rad, od toga su četiri kragujevačke. U Kragujevcu rade inače i dve najveće agencije - multinacionalne kompanije Adeko i Trenkwalder“ rekao je Ristić i ocenio da to „onespokojava“ jer nije dobar put za radnike u Srbiji.

Ristić navodi i da poslodavac koji iznajmljuje radnika preko agencije praktično nema nikakvu odgovornost prema njemu.

„Agencije danas rade potpuno nezakonito u Srbiji, a država to toleriše, u sve su to su uključeni i zahtevi kapitala“ kazao je Ristić.

On navodi i da je napravljen „presedan neviđeni“ prilikom formiranja komisije za izradu zakona, jer su, odlukom ministra, ubačene u nju predstavnici tri najveće agencije za zapošljavanje.

"Onda, šta možete da očekujete - da oni rade protiv sebe? Vlada je bila na njihovoj strani takođe i očigledno je da će i da pobede" rekao je Ristić.

Prema Ristićevim rečima, i u Evropskoj uniji postoje takve agencije ali radi mali broj ljudi i služe samo za probni rad radnika, jer posle toga poslodavac zapošljava radnika.

Branislav Markuš iz „Zrenjaninskog socijalnog foruma“ je rekao da su radnici zaposleni preko agencija sada u „hendikepiranom“ položaju jer nemaju ista prava kao zaposleni u kompanijama.

„Sada sve omogućava da se u agencijskom radu ne poštuje zakon i on je trenutno siva ekonomija privrede“ rekao je Markuš.

Tribina „ Agencijski rad-iznajmljivanje radnika“ održana je u organizaciji Zrenaninskog socijalnog foruma uz podršku Ulof Palme Centra i pomoć Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side