27.11.2019 | 13:39h ► 14:39h Beograd

Trivan: Budžet ministarstva za ekologiju u 2020. veći 27 odsto

Trivan: Budžet ministarstva za ekologiju u 2020. veći 27 odsto Foto: prtscr ytb
Ministar zaštite životne sredine Srije Goran Trivan izjavio je dnas da će budžet ministarstva za 2020. godinu biti 27 odsto veći nego prošle godine, dok će budžetski ekološki fond će biti veći za 45 odsto.

"Radi se o povećanju sredstava za različite oblasti, a najveće će biti u delu podsticaja za reciklažnu industriju, jer će iznos tih sredstava biti oko 3,5 milijardi dinara", kazao je Trivan novinarima.

On je podsetio da recikleri godiname imaju problem jer mogu da sakupe mnogo više otpada, dok država nema sredstava da im isplati subvencije.

"Ta industrija zapošljava značajan broj ljudi, naročito u osetljivim grupama", rekao je Trivan i dodao da je naročiti bitno da se adekvatno zbrine opasan otpad.

Prema njegovim rečima, nadležne istitucije se trenutno bave jednom lokacijom za koju se sumnja da je na njoj smešten opasan otpad.

"Time se bavi tužilaštvo i za koji dan će biti završena analiza i javnost će biti obaveštena o svemu", rekao je ministar, ali nije želeo da iznosi detalje sve dok ne bude bilo konkretnih rezultata analize.

On je apelovao na građane da dojave ukoliko sumnjaju da se na nekom mestu nalazi neadekvatno pohranjen opasan otpad, kako bi mogla da se uputi inspekcija.

"Verujem da u Srbiji ima još lokacija na kojima je nepropisno smešten opasan otpad", rekao je Trivan dodavši da inspekcija ne može da bude prisutna na svakom mestu, zbog čega je važna saradnja sa građanima.

 

Srbija radi na uvođenju cirkularne ekonomije

Na planeti je trenutno samo devet odsto privrednih aktivnosti cirkularno, dok je u Srbiji to tek u začetku i za par godina će se znati koliko je privreda ušla u te procese koji zahtevaju dosta ulaganja, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan na konferenciji "Nacionalne perspektive cirkularne ekonomije – Iskoristimo mogućnosti".

On je podsetio da je u okviru projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)" Ministarstvo zaštite životne sredine dobilo podršku za uspostavljanje i rad međuresornog tela za cirkularnu ekonomiju, a započet je i rad na pripremi Nacionalnog programa za cirkularnu ekonomiju.

"Kako bismo zaista napravili promene, potrebno je više da sarađujemo sa lokalnim samoupravama. Za zaštitu životne sredine posebna je odgovornost na lokalnim samoupravama, jer se ekološki problemi neposredno rešavaju u lokalnim zajednicama, tamo gde ljudi zaista žive", istakao je Trivan.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je Evropska unija postavila ambiciozne ciljeve u podršcicirkularnoj ekonomiji u svim državama članicama, koja treba da bude ključni model koji će pomoći u daljem razvoju.

Šib je kazao i da bi Srbija trebalo da usvoji sve postulate EU u oblasti zaštite životne sredine, dodavši da je Poglavlje 27, koje se odnosi na ekologiju, ključni deo EU pravnih tekovina.

Ponovio je i da Nemačka podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU i da je kroz razne projekte od 2000. godine uložila je više od dve milijarde evra u Srbiju.

Na skupu je ukazano da cirkularna ekonomija predstavlja potpuni zaokret u odnosu na stari princip poslovanja linearne ekonomije, ka održivom korišćenju resursa i eliminisanje otpada.

Taj model poslovanja podrazumeva nove biznis modele, novi dizajn proizvoda, veću efikasnost proizvodnje, promenu potrošačkih navika, produžen vek trajanja proizvoda, veću upotrebu otpada kroz veću reciklažu i gotovo eliminisano odlaganje otrpada na deponije.

Sektorska analiza ekonomskih efekata primene cirkularne ekonomije, koja je urađena u okviru projekta Nemačke razvoje agencije - GIZ "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena", pokazala je da bi primenom tog modela poslovanja u sektoru plastične ambalaže do 2030. došlo do otvaranja blizu 2.000 novih radnih mesta u Srbiji, a ostvarilo bi se blizu 160 miliona evra bruto dodate vrednosti.

Za to je potrebno, kako je istaknuto, da se unapredi sistem primarne selekcije otpada, ali i značajno poveća stopa reciklaže, jer iako se u Srbiji po stanovniku stvara 16 kilograma plastičnog otpada godišnje, što je dvostruko manje od proseka EU, dvostruko manje se i reciklira.

Analiza, koja je u rađena u saradnji sa Ministarstvom zažtite životne sredine i Privrdne komore Srbije, pokazala je i da bi primena cirkularne ekonomije u sektoru otpada od hrane mogla da do 2030. godine omogući otvaranje oko 1.100 radnih mesta i stvaranje oko 50 miliona evra bruto dodate vrednosti.

Domaći sektor otpada od hrane trenutno stvara 5,7 kilograma otpada godišnje po glabi stanovnika, što je manje otpada nego EU, ali će se približavati tom iznosu kako domaća tražnja i turizam budu rasli.

Primena cirkularne ekonomije u sektoru električne i elektronske opreme do 2030. došlo bi, prema analizi GIZ-a, do otvaranja blizu 1.200 novih radnih mesta u Srbiji i ostvarilo bi se blizu 160 miliona evra bruto dodate vrednosti.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Saša Paunović: SNS je sve pretvorio u monopol Intervju Saša Paunović: SNS je sve pretvorio u monopol

  Predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika DS-a Saša Paunović jedna je od ikona opozicione scene. Lako se može desiti da zbog bojkota izbora on i DS više uopšte ne budu na političkoj sceni. O tome i drugim temama važnim za Paraćin i Srbiju, s njim je razgovarala Jelka Jovanović

 • Grenel: Nisam tu da pritiskam, nego da pomognem privredni rast Srbije i Kosova Grenel: Nisam tu da pritiskam, nego da pomognem privredni rast Srbije i Kosova

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas u Beogradu da njegova uloga nije da pritiska, nego da poveže dve strane kako bi privrede Srbije i Kosova ostvarile rast.

 • Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

 • Obradović: Vlast prikriva vlastitu odgovornost i zloupotrebe Obradović: Vlast prikriva vlastitu odgovornost i zloupotrebe

  "Ne želim da traćim ni svoje ni vreme vaših čitalaca u komentarisanju sadržaja "samoniklog" uratka koji je kao stajsko đubrivo koristio besmislene izjave i manipulacije najviših predstavnika ove vlasti", kaže za Danas uzbunjivač Aleksandar Obradović, odgovarajući na pitanje kako komentariše spot koji se danima šeruje na društvenim mrežama, a u kojem on "igra" glavnu ulogu.

 • Ninoslav Jovanović prebačen u Beograd na psihijatrijsko veštačenje Ninoslav Jovanović prebačen u Beograd na psihijatrijsko veštačenje

  Ninoslav Jovanović (47) iz Malče, osumnjičen za otmicu dvanaestogodišnje devojčice M.K. iz Suvog Dola, prebačen je iz istražnog pritvora Kazneno-popravnog zavoga u Nišu u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu zbog psihijatriskog veštačenja, potvrdili su danas agenciji Beta u Višem sudu u Nišu.

 • Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, Predlog zakona o žigovima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

 • Majić: Izabran sam kao zgodna meta, pravosuđe žrtva predizborne kampanje Majić: Izabran sam kao zgodna meta, pravosuđe žrtva predizborne kampanje

  Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da mu deluje da je pravosuđe postalo žrtva predizborne kampanje, navodeći da u situaciji kada je krajnje neizvesno ko će u toj kampanji učestvovati, ko će, uopšte, učestvovatri na izborima, "prosto fali protivnik".

 • Aleksić: BIA da odgovori kako je nabavljen brod Srbija Aleksić: BIA da odgovori kako je nabavljen brod Srbija

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić pozvao je danas Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) da javnosti saopšti sve detalje o vlasništvu i nabavci broda "Srbija" za koji je ta agencija demantovala da je donacija Predraga Koluvije, uhapšenog vlasnika Dobra "Jovanjica" gde je zaplenjena velika količina marihuane.

 • U Srbiji sutra ujutru mraz, tokom dana suvo i malo toplije vreme U Srbiji sutra ujutru mraz, tokom dana suvo i malo toplije vreme

  U Srbiji će sutra ujutru biti hladno vreme sa slabim, na istoku i jugoistoku i umerenim mrazem, dok će tokom dana u većini krajeva biti pretežno sunčano, suvo i malo toplije vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Trifunović: Vučić pravi sebi opoziciju, sledeći parlament kao Mikijeva radionica Trifunović: Vučić pravi sebi opoziciju, sledeći parlament kao Mikijeva radionica

  Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da najavljeno spuštanje izbornog cenzusa na tri odsto "samo betonira" prethodno donetu odluku o "neučestvovanju u toj vašarskoj zabavi" i da na ljude iz opozicije gleda kao na validne saborce.

 • Gradonačelnik: Postrojenje za vodu u Zrenjaninu ponovo počinje da radi Gradonačelnik: Postrojenje za vodu u Zrenjaninu ponovo počinje da radi

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je danas da će postrojenje za prečišćavanje pitke vode ponovo početi da radi i da će do kraja iduće nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje u tom gradu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side