06.06.2019 Beograd

Trivan: Mini hidroelektranama nije mesto u zaštićenim područjima

Trivan: Mini hidroelektranama nije mesto u zaštićenim područjima Foto: prtscr ytb
Energetski doprinos mini hidroelektrana energetskom sistemu Srbije je gotovo nikakav, šteta koju čine je velika, a njihovu gradnju treba dozvoliti samo van zaštićenih područja i po svetskim standardima, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je najavio da bi do kraja godine mogle da bude usvojene izmene zakona kojima bi gradnja tih objekata bila zabranjena u zaštićenim područjima.

"Država mora da koristi obnovljive izvore energije, ali to mora da se radi razumno i sa merom. Ministarstvo već duže vreme radi na izmenama zakona kojima će se zabraniti njihova izgradnja u zaštićenim područjima, ostalo je da se usaglase još neki detalji", kazao je Trivan na simpozijumu "Uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu" koji je održan u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Prema njegovim rečima, nije bilo direktnih pritisaka u vezi sa radom na izmeni zakona, osim pojedinih izjava i tekstova u medijima koje nije doživeo kao pritisak, već kao borbu mišljenja, odnosno borbu za interese.

Podsetio je i da resorno Ministarstvo dve godine upozorava da mini hidroelektrane, zbog načina na koji su građene, nanose ogromnu štetu zaštićenim dobrima, menjaju uslove životne sredine i remete biološku ravnotežu.

"Nije dobro da takve elektrane postoje u zaštićenim dobrima, a nisam protiv da budu i na drugim mestima, ali potrebno je da budu izgrađene po svetskim standardima, što znači da nije dopušteno da cevi kod derivacionih mini hidrocentrala budu posađene u koritu, što je zabranjeno i najštetnije", kazao je on.

Dodao je i da bi država trebalo da razmisli da li joj je potreban baš derivacioni tip mini hidroelektrana ili bi mogle da se grade neke druge vrste kao što su pribranske koje bi, kako je naveo, bile korisne u pojedinim delovima Srbije.

Zapitao se i koja je to "epohalna korist" koju Srbija ima od derivacionuh mini hidroelektrana.

"Siguran sam da bi, ukoliko se ukinu fid-in tarife za tu vrstu proizvodnje električne energije, takve elektrane prestale da se grade", naveo je Trivan i kazao i da je u Srbiji do sada izgrađeno oko 100 mini hidroelektrana.

On je upozorio da se mini hidroelektranae, zbog kojih se poslednjih godinu i po dana vodi debata, grade na izuzetno malim vodotokovima, koji su veoma osetlji na svaku intervenciju koja može da poprimi dramatične razmere po živi svet.

Trivan je podsetio i da je Srbije jedno od 40 područja u svetu po bogatstvu biosfere i da niko nema pravo da uništava to bogatstvo.

Na pitanje u vezi sa slučajem izgradnje mini hidroelektrane u selu Rakita na Staroj planini, gde investitor još nije uklonio cevi, iako je Ministarstvo donelo rešenje o zabrani radova, Trivan je kazao da će, kao i do sada, sve biti sprovedeno u skladu sa zakonom.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.06.2019, 16:22h Sveznalice...

    "Trivan: Mini hidroelektranama nije mesto u zaštićenim područjima..." ...- Pa, i velike crnogorske hidroelektranem su u "zaštićenim područjima (Perućica, Piva) a niko ne misli da za njih kaže da remete prirodne lepote tih oblasti. Jer ih i ne remete, šta više priroda oko njih je netaknuta i ostaje u svojim prirodnim okolnostima (kakve imaju najlepši nacionalni parkovi). Ovi političari SVE ZNAJU: počev od strukture DNK pa do odnosa među galaksijama!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side