13.11.2019 Beograd

Trivan najavio bolju kontrolu kvaliteta vazduha, moguće subvencije za uvoz električnih vozila

Trivan najavio bolju kontrolu kvaliteta vazduha, moguće subvencije za uvoz električnih vozila Foto: Medija centar
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je danas da će ministarstvo u narednom periodu povećati kontrolu usvajanja i primene kratkoročnih i dugoročnih planova kvaliteta vazduha u lokalnim zajednicama.

On je na okruglom stolu koji je organizovala Zelena poslanička grupa na temu "Zagađenje vazduha – stanje i kako do rešenja" kazao da će ministarstvo i naredne godine nastaviti da dodeljuje sredstva lokalnim samoupravama za pošumljavanje, što će sve doneti konkretne efekte i poboljšanje kvaliteta vazduha.

On je naveo da je neophodno da se mere za poboljšanje kvaliteta vazduha baziraju na što više tačnih i blagovremeno utvrđenih mernih podataka, te da će se založiti za povećanje broja mernih stanica, odnosno povećanje operativno-tehničkih kapaciteta i ingerencija Agencije za zaštitu životne sredine, navodi se u saopšenju Ministarstva.

Prema njegovim rečima, uprkos brojnim usvojenim zakonskim rešenjima i merama, povremeno dolazi do povećanog zagađenja vazduha kao što je to bio slučaj u prethodnih petnaestak dana.

Na vazduh u gradovima Srbije u najvećoj meri, kako je naveo Trivan, utiče "enormni uvoz" polovnih vozila zastarelih tehnologija, koji neposredno emituju najopasnije zagađujuće čestice, suspendovane čestice PM10 i PM2.5.

Trivan je istakao da će ministarstvo nastaviti da zagovara zabranu motora koji najviše zagađuju vazduh, i pokušati da obezbedi sredstva za subvencije za uvoz električnih i hibridnih vozila.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side