23.10.2018 | 18:00h ► 19:00h Beograd

Trivan: Gradnja mini hidroelektrana u zaštićenom prostoru omogućena zakonom, ne možemo da reagujemo

Trivan: Gradnja mini hidroelektrana u zaštićenom prostoru omogućena zakonom, ne možemo da reagujemo Foto: Beta / Vlada Srbije
Ministar zaštitite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je gradnja mini hidroelektrana u zaštićenim prostorima omogućena zakonom, te da bi za zabranu njihove gradnje trebalo promeniti Zakon o zaštiti prirode.

Trivan je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine rekao da su dozvole za gradnju tih hidroelektrana dobijene od Ministarstva energetike i da su u skladu sa zakonom.

On je kazao da je "dužan da kaže da nije dobro graditi mini hidroelektrane u zaštićenim zonama prirode", ali da ako neko legalno dobije dozvolu za gradnju, ne može ga sprečiti da to izgradi.

"Zakon trenutno dozvoljava izgradnju hidro elektrana u zaštićenim zonama, ja se nadam da ću izgurati zakon koji će to zabraniti i nadam se da će se to desiti", rekao je Trivan.

On je rekao da kontrola svih izgrađenih mini hidroelektrana mora da se dogodi i da stručnjaci moraju biti organizovani zbog toga.

"Sve vreme radimo na tome i govorim javno da sam protiv toga, a da sam za zaštitu žiotne sredine", rekao je Trivan i dodao da je u ovom trenutku nemoguće da reaguje, jer zakon to ne dozvoljava.

Komenatrišući to što su građani proteklih dana palili strnjiku, Trivan je kazao da taj "samoubilački nagon ne može da razume".

"Poruka tim građanima je - nemojte to da radite. Nemojte da sečete granu na kojoj sedite", rekao je Trivan.

On je naveo da je 805 hektara Carske bare oštećeno u požaru i da će prirodi treba dati vremena da se oporavi, ali i da postoje načini da se na veštački način taj prostor revitalizuje.

Povodom svoje ocene da je stanje vazduha u većim naseljima zabrinjavajuća, Trivan je rekao da je neophodno otvoriti više stanica za monitoring.

"Termoelektrane su najveći zagađivači, na drugom mestu je privatno grejanje. Gasićemo kotlarnice i spajati sa centralnim gradskim toplovodom", rekao je Trivan.

 

Trivan: Srbija neće postati deponija prljave tehnologije

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan danas je izjavio da se to što Srbija "kasni oko 25 godina" za razvijenim evropskim zemljama u toj oblasti, može pretvoriti u prednost ukolio bude "preskakala" loša tehnološka rešenja i izbegavala greške koje su drugi pravili.

"Srbija neće postati deponija prljave tehnologije. To se neće desiti!", rekao je Trivan.

Ministar je u Beogradu, tokom 18. Ekonomskog samita Srbije na temu "Izazov inkluzivnog rasta", kazao da je Srbiji "decenijama nedostaje društveni kontinuitet" i da je svest o posledicama zagađenja vode, vazduha, zemljišta, pitanje lične i društvene odgovornosti kao "jedan od prvih koraka u rešavanju problema".

"Osvešćivanje je ključ napretka društva u celini. Hajde da se pogledamo u ogledalu, da spoznamo realno stanje životne sredine, šta je društvo do sada uradilo, i kuda ćemo dalje", kazao je Trivan.

On je naveo da se u Srbiji prerađuje manje od deset odsto otpadnih voda i da je potrebno izgraditi 359 sistema za to.

"U oblast voda, Srbiji će biti potrebno da uloži oko pet milijardi evra" ocenio je Trivan i dodao da novac za to i druge potrebe zaštite životne sredine može da se obezbedi delom iz pretpristupne pomoći Evropske unije, delom iz kreditnih linija, delom učešćem lokalnih samouprava, kao i javno-privatnim partnerstvom.

"Pridruživanje EU posebno će se odraziti upravo na privredu, pre svega zbog obaveze ispunjavanja ekoloških evropskih i svetskih standarda u poslovanju. Ukoliko to ne budemo uradili, ostaćemo autistični i orijentisani na naše tržište koje je previše malo, što će biti loše za privredu", rekao je Trivan.

autor: MIM/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side