U Beograd stiže oprema koju je kupila Srbija, prevoz plaća EU
01.04.2020 Beograd

U Beograd stiže oprema koju je kupila Srbija, prevoz plaća EU

U Beograd stiže oprema koju je kupila Srbija, prevoz plaća EU Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Ministarstvo Srbije za evropske integracije je večeras saopštilo da su danas na beogradski aerodrom sletela još dva aviona s medicinskom opremom i materijalom koji je Srbija obezbedila za borbu protiv epidemije virusne bolesti KOVID-19.

Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 miliona evra pomoći Srbiji.

Ti letovi koje je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala korišćenjem velikog teretnog aviona.

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i njeno ministarstvo svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima, piše u saopštenju.

"Saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo!", izjavila je Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici rekao je da su sada "teška vremena koja zahtevaju veliku solidarnost".

Sa Srbijom, rekao je Fabrici, "svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sa današnja dva, ukupno četiri teretna aviona stigla su do sada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv KOVID-19".

"Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar za proširenje EU Oliver Varheji najavio prošle nedelje".

Još jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbedila, očekuje se da sleti sutra, piše u saopštenju.

Ministarstvo Srbije za evropske integracije podseća da je Evropska unija partner Srbije, najveći investitor, trgovinski partner i donator.

Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku njenoj modernizaciji.

Samo za zdravstvo Srbije, EU je u protekle dve decenije kroz bespovratnu pomoć i kredite odobrila 450 miliona evra kako bi taj sistem postao moderniji i otporniji.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side