25.01.2019 | 14:23h ► 15:23h Beograd

U Beogradu 27. januara protest protiv izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji

U Beogradu 27. januara protest protiv izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji
Ekološki protest zbog izgradnje minihidroelektana u Srbiji, pod nazivom "Odbranimo naše reke", održaće se u nedelju, 27. januara, na Studentskom trgu u Beogradu, najavili su organizatori.

Protest će početi u 13 časova, a organizuje ga pokret "Odbranimo reke Stare planine" sa ciljem da se skrene pažnja javnosti i nadležnih institucija na devastaciju prirodnih resursa izgradnjom malih hidroelektrana.

Organizatori su naveli da je glavni zahtev protesta momentalno zaustavljanje izgradnje derivacionih mini hidroeltrana.

"Za opstanak ljudi, biljnih i životnjih vrsta, zdravu životnu sredinu, za opstanak, zdravlje i budućnost naše dece, reci ne za MHE", poruka je koja se širi društvenim mrežama i nalazi na lecima kojima se gradjani pozivaju da dodju i "sačuvaju reke Srbije".

Na jednom od letaka koji je deljen na ulicama Beograda navedeno je da se struja iz privatnih derivacionih hidroelektrana otkupljuje po skupljoj ceni, odnosno da gradjani svakog meseca daju 109 milijardi dinara "povlašćenim bogatašima koji uništvaju naše reke". 

Na protestu će govoriti i dekan beogradskog Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, profesor na Biološkom fakultetu Predrag Simonović, kao i Desimir Desko Stojanov, predsednik saveta MZ Rakita i meštanin sela Rakita čiji se stanovnici bore protiv izgradnje MHE "Zvonce".

 

 

Ne davimo Beograd pozvao građane da se priključe protestu protiv izgradnje malih hidroelektrana

Pokret "Ne davimo Beograd" pozvao je danas građene Beograda da se pridruže protestu protiv izgradnje malih hidroelektrana u Srbiji, koji se odrzava u nedelju, 27. januara, na Studentskom trgu.

U saopštenju se pozivaju žitelji glavnog grada da pokažu solidarnost sa grupom "Odbranimo reke Stare planine" koji su organizatori skupa, ali i ljudima iz Sirogojna, Zlatibora, Kokinog broda, Gledićkih planina, Resavskog kraja, Knjaževca, Nišavskog okruga, Raške, Valjeva, Kraljeva ili Kamene gore.

"U svim tim regijama, ali i na drugim mestima na više od 850 lokacija, reke su u opasnosti od cevi i betona, a život, kako ptica, riba i životinja, tako i ljudi, ugrožen je zarad profita male grupe ljudi bliskih vlastima", navodi se u saopštenju.

Pokret "Ne davimo Beograd" najavio je i da će se u nedelju na protestu naći i predstavnici i predstavnice devet lokalnih grupa okupljenih oko Građanskog fronta, iz isto toliko gradova Srbije, kako bi zajedno poručili da se neće dopustiti ekocid nad rekama i vodama Srbije.

Precizirano je da su pored "Ne davimo Beograd", podršku najavili Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja, Naš grad - Naša stvar iz Zrenjanina, Slobodno Pančevo, Lokalni front iz Valjeva i Biro za društvena istraživanja BIRODI.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side