Odbijen zahtev Srbije, Haradinaj oslobođen
27.04.2017 | 08:11h ► 11:13h Kolmar

Odbijen zahtev Srbije, Haradinaj oslobođen

Odbijen zahtev Srbije, Haradinaj oslobođen Foto: Beta/AP
Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

"Sud je odbio zahtev srpskih vlasti za izručenje i ukinuo sudsku kontrolu Haradinaju. Tužilaštvo ima rok od pet dana da uputi žalbu na odluku", navodi se u saopštenju suda i dodaje da je Haradinaj sa advokatom prisustvovao ročištu koje je počelo u 9.00.

Haradinaj je rekao da je njegovo oslobađanje i odbijanje zahteva za njegovo izručenje Srbiji pobeda Albanaca. Posle oslobađanja Haradinaj je rekao da će otputovati za Strazbur, podići pasoš i odmah krenuti za Kosovo.

Oslobađanje Haradinaja je na Kosovu dočekano vatrometom i pucanjem iz vatrenog oružja.

Predsednik Kosova Hašim Tači je odmah po izricanju presude ocenio da je to dobra vest za Kosovo.

"Odluka suda u Kolmaru da se Haradinaj vrati na Kosovo je dobra vest za porodicu Haradinaj, za njegove saradnike i celo Kosovo. Još jednom je potvrđeno da su klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova neodržive i da se ne uzimaju u obzir od strane demokratskog sveta", napisao je Tači na Fejsbuku.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta i 6. aprila.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

 

ABK najavljuje veličanstven doček Haradinaju

Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj danas oslobođen u Francuskoj, najavila je da će večeras u 19 časova u centru Prištine organizovati veličanstven doček Haradinaju.

Najavljuje se da će se tom prilikom Haradinaj obratiti okupljenima. 

 

Vlada Kosova pozdravila odluku suda o oslobađanju Haradinaja

Vlada Kosova pozdravila je danas odluku Apelacionog suda u Kolmaru o oslobađanju bivšeg premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, saopšteno je iz Vlade Kosova.

"Ocenjujući srpske naloge za hapšenje na osnovu kojih je priveden i Haradinaj kao nezakonite i nepravedne, Vlada Kosova smatra da je odluka francuskog suda potvrda da je pravda na strani Haradinaja i da su nalozi za hapšenje protiv njega i drugih boraca OVK politički i imaju niske namere", kaže se u saopštenju.

Čestitajući građanima Kosova na pobedi pravde nad pokušajima manipulacija iz Srbije, Vlada Kosova izrazila je opredeljenje da u budućnosti preduzme sve da spreči da Srbija na takva način zloupotrebljava pravdu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side