U Vojvodini korona virusom zaraženo 36 ljudi, troje u teškom stanju
24.03.2020 | 11:19h ► 12:51h Čačak

U Vojvodini korona virusom zaraženo 36 ljudi, troje u teškom stanju

U Vojvodini korona virusom zaraženo 36 ljudi, troje u teškom stanju Foto: Beta/Dragan Gojić
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da u Vojvodini ima 36 pozitivnih pacijenata na korona virus, od kojih se 13 nalazi u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), a tri pacijenta su u teškom opštem stanju i nalaze se na respiratoru na Infektivnoj klinici KCV.

"Imamo rasprostranjenost virusa u svih sedam upravnih okruga u Vojvodini. Od prvog registrovanog slučaja korona virusom u našoj zemlji, koji je bio 6. marta u Subotici, testirali smo 276 građana Vojvodine", rekao je Gojković na konferenciji za novinare.

Kako je naglasio, "moramo se ponašati kao da smo svi zaraženi, ili da smo bili u kontaktu s nekim potencijalno zaraženim".

"Od svih 36 pacijenata zaraženih korona virusom u Vojvodini, pratimo više od 5.500 kontakata", naglasio je Gojković.

Dodao je da će se, u zavisnosti od pojave simptoma, raditi njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka služba.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je Pokrajinska vlada obezbedila 111 miliona dinara, za 23 manje razvijene lokalne samouprave, nemenjenih penzionerima čija su mesečna primanja manja od 30.000 dinara.

Precizirao je da je reč o prehrambenim paketima, a ovaj vid pomoći realizovaće i druge opštine u Vojvodini iz sopstvenih budžeta.

Mirović je najavio da će sutra građanima Zrenjanina, koji nisu u mogućnosti da napuste svoje domove, biti upućena flaširana pijaća voda.

"Mi smo sa sedam miliona dinara pomogli i Kikindu kako bi se obezbedile osnovne životne namirnice za socijalno ugrožene građane. U tom gradu uvedene su radikalnije mere izolacije, i time smo sanirali Kikindu kao inicijalno žarište, iako opasnost još postoji", kazao je Mirović.

Podsetio je da su otvorena dva namenska računa za podršku zdravstvenim radnicima u Vojvodini, na koja građani i privredna društva mogu donirati novčana sredstva.

Novac će, dodao je on, biti upućen zdravstvenim radnicima koji su na "prvoj liniji borbe" protiv korona virusa.

"Naš primarni cilj je da zaštitimo zdravstveni sistem. Obezbeđena je kontinuirana isporuka zaštitne opreme za naš zdravstveni sistem", rekao je Mirović.

Kako je rekao, pokrajinska Vlada je u kontaktu s kineskim provincijama koje su bratske pokrajine Vojvodine.

One su, objasnio je, pokrenule akciju za prikupljanje neophodne medicinske opreme koja će u narednim danima stići u Srbiju.

 

U Moravičkom okrugu 1.000 ljudi u kućnoj izolaciji

U kućnoj izolaciji u Moravičkom okrugu nalazi se 1.000 ljudi, saopštio je danas tim za praćenje korona virusa u Čačku.

U Čačku će od sutra biti organizovan početak rada psiho-socijalne podrške građanima koju će psiholozi obavljati preko telefona.

Prema ranijim podacima štabova za vanredne situacije u Moravičkom okrugu od korona virusa obolelo je 14 osoba, 10 u Čačku, dve u Lučanima i po jedna u Ivanjici i Gornjem Milanovcu.

U čačanskoj Opštoj bolnici smešteno je osam pacijenata sa simptomima korona virusa.

"Tokom jučerašnjeg dana u Kragujevac su upućena dva bolesnika kod kojih je uspostavljena veštačka ventilacija, dok je jedan upućen u Beograd na intenzivno lečenje", navodi se u saopštenju Radnog tima za praćenje korona virusa u Čačku.

 

U Gornjem Milanovcu i dalje jedan oboleo, u izolaciji 216 ljudi

U Gornjem Milanovcu je i dalje registrovano jedno lice koje je obolelo od korona virusa pre devet dana, a u kućnoj izolaciji se nalazi 216 osoba, saopštio je danas Štab za vanredne situacije u toj opštini.

Lice u Gornjem Milanovcu koje je obolelo od korona virusa nalazi se u kućnom karantinu i dobro se oseća.

Prema informacijama Štaba, za poslednja 24 sata u Gornjem Milanovcu je zabeleženo jedno kršenje zabrane kretanja za starije od 65 godina, dok kršenja policijskog časa nije bilo.

U Štabu ističu da će opštinsko Javno komunalno preduzeće početi sa obeležavanjem posebnih kontejnera koji će služiti za odlaganje upotrebljenih rukavica i maski, kako se taj otpad ne bi mešao sa ostalim otpadom.

 

Kragujevac: Studentski domovi ispražnjeni, spremno 1.500 kreveta za potencijalno zaražene

Domovi za studente i učenike, sa oko 1.500 kreveta, spremni su da se, po potrebi, koriste za smeštaj potencijalno obolelih od korona virusa, rekao je agenciji Beta član gradskog Kriznog štaba, Nikola Ribarić.

On je rekao da su studentski i učenički domovi ispražnjeni po proglašenju vanrednog stanja u Srbiji.

"Kapaciteti su slobodni, sobe su tople, a kreveti čisti, te ćemo objekte učeničkog i studentskog standarda predložiti za smeštaj potencijalno obolelih od koronavirusa. Odluku o tome donećemo kada nam država pošalje konkretne preporuke u vezi sa tim", rekao je Ribarić.

To su paviljoni Studentskog doma, Učenički dom "Artem" i Domu u Medicinskoj školi.

U poslednjih 48 časova u Kragujevcu nije bilo novih potvrđenih slučajeva obolelih od Covid-19.

U Institutu za zaštitu zdravlja u Kragujevcu Beti je rečeno da se očekuju rezultati analize devet uzoraka poslatih beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Po podacima Instituta do sada je testirano 47 uzoraka i tri su bila pozitivna na korona virus: dva iz okoline Aranđelovca i jedan iz Rekovca.

Po saopštenju sa jučerašnje konferenciji za novinare u Beogradu, u KC Kragujevac je devetoro, dvoje na respiratoru.

Portal Morava.info je danas objavio da su sinoć u Kragujevac dovedeni oboleli od korona virusa iz Lučana i Ivanjice, koji su bili na Infektivnom odeljenju Bolnice u Čačku. Njihovo zdravstveno stanje se pogoršalo, zbog čega im je neophodan respirator. To su muškarci od 44 i 60 godina, obojica hronični bolesnici.

Kragujevački Klinički centar ni danas, kao ni prethodnih dana, nije davao zvanične informacije medijima o broju i stanju obolelih.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side