18.02.2015 Beograd

U pojedinim školama i dalje skraćeni časovi

U pojedinim školama i dalje skraćeni časovi Foto: Beta
Predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je da će škole danas početi da rade i da će časovi trajati 45 minuta, dok je članica Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković najavila da će časovi trajati samo 30 minuta.

Živanović je u Jutarnjem programu TV Pink naveo da njegov sindikat ima 430 osnovnih i srednjih škola, a Janković tvrdi da njen sindikat obuhvata 520 škola.

Komentarišući dogovor koji je postignut sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, Živanović je rekao da je trenutno postignut konsenzus o spornim problemima, da su od četiri zahteva tri prihvaćena, a da će i četvrti biti delimično ispoštavan.

On je dodao da se nada da će u junu biti poznat iznos i dinamika isplate materijalne nadoknade, a da će, ukoliko ne budu ispoštovane stavke sporazuma, već u oktobru ponovo biti organizovan štrajk.

Janković je u istoj emisiji izrazila očekivanje da će vlada isplatiti prosvetnim radnicima iznos do visine jednog ličnog dohotka do kraja godine, odnosno u drugoj polovini godine i da se nada da će rokovi biti precizirani u narednim razgovorima sa ministarstvom.

Ona je dodala da je školama ostavljeno da razmišljaju o tome na koji način će do kraja godine biti nadoknađena izgubljena nastava.

Čelnici dva od četiri sindikata obrazovanja postigli su 11. februara dogovor i sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem potpisali sporazum o rešavanju spornih pitanja vezanih za štrajkačke zahteve, što podrazumeva normalizaciju nastave nakon gotovo tri meseca protesta u školama.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side